Ειδήσεις

Όχι στον σταθμό υγροποιημένου αερίου, μέσα ή έξω από τον Παγασητικό


Η Λαϊκή Συσπείρωση, από τις 14/4/22, με επερώτησή της στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, εξέφρασε την αντίθεσή της στην εγκατάσταση στην είσοδο του λιμανιού του Βόλου και σε όποιο άλλο σημείο, πλωτής εξέδρας-σταθμού αποθήκευσης – αεριοποίησης 180.000 τόνων υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ, που θα μεταφορτώνεται από υγραεριοφόρα πλοία, από την εταιρεία Mediterranean GAS Α.Ε σε σύμπραξη με την ExxonMobil, καλώντας την περιφερειακή αρχή, να ξεκαθαρίσει τη θέση της.

Απαντώντας τότε στην επερώτησή μας, ο περιφερειάρχης, κ. Αγοραστός και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, κ. Κολυνδρίνη, απέφυγαν να τοποθετηθούν ευθέως κατά της επικίνδυνης αυτής επένδυσης, λέγοντας ότι η επερώτηση βασίστηκε σε ένα υποθετικό σενάριο και ότι η εν λόγω επένδυση δεν θα γίνει, γιατί στο ΜΑΣΤΕΡ ΠΛΑΝ του λιμανιού του Βόλου, δεν προβλέπονταν.

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας (28/9/22), απαντώντας σε επερώτηση άλλης παράταξης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι στην εγκατάσταση σταθμού υγροποιημένου αερίου, μέσα ή έξω από το λιμάνι του Βόλου, προσπαθώντας να καθησυχάσουν τις ανησυχίες και αντιδράσεις κατοίκων και μαζικών φορέων του Βόλου.

Ως Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, δηλώσαμε τότε ότι δεν εφησυχάζουμε καθόλου και καλέσαμε το ίδιο να κάνουν και οι κάτοικοι του Βόλου και της Μαγνησίας, από τις τοποθετήσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, που λένε όχι στην επένδυση στην είσοδο του λιμανιού ή λίγο παραπέρα, χωρίς να ξεκαθαρίζουν όμως αν εναντιώνονται και σε κάθε άλλο σημείο του Παγασητικού ή έξω απ’ αυτόν.

Είμαστε βαθιά ανήσυχοι, γιατί η κυβέρνηση της Ν.Δ, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ε.Ε. με την εφαρμογή της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να μετατρέπει τη χώρα μας σε κόμβο μεταφοράς υγροποιημένου Φυσικού Aερίου (LNG) ενισχύοντας την εμπλοκή της στους επικίνδυνους ενεργειακούς και ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Σ΄ αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση θεωρεί την εγκατάσταση αυτού του σταθμού LNC στον Παγασητικό, κρίκο μιας ευρύτερης αλυσίδας, του λεγόμενου Κάθετου Ενεργειακού Διαδρόμου, με στόχο τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού καυσίμου, προσφέροντας «εναλλακτικές» διαδρομές. Διαδρομές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, γιατί εξυπηρετούν τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων, απέναντι σ’ αυτά της Ρωσίας και της Κίνας, διαφοροποιώντας τις πηγές ενέργειας σε όλη τη Ν/Α Ευρώπη.

Επιπλέον θυμίζουμε ότι η επένδυση αυτή είχε αδειοδοτηθεί από την ΡΑΕ, ενώ έχει «αγκαλιασθεί» ένθερμα από την Δημοτική Αρχή Βόλου, του κ. Μπέου, που στηρίζεται κατά βάση από τη Ν.Δ.

Πριν «σαραντίσει» λοιπόν το «όχι» της περιφερειακής αρχής, η εταιρεία Mediterranean Gas, ανακοινώνει ότι προτίθεται να εγκαταστήσει το σταθμό-πλωτή εξέδρα αποθήκευσης – αεριοποίησης 180.000 τόνων υγροποιημένου αερίου, στην περιοχή της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, δηλαδή ανάμεσα σε Βόλο και Αγριά, προκειμένου να βρίσκεται στη μέση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, διατρανώνει ξανά, δυνατά και καθαρά την αντίθεσή της στην εγκατάσταση του σταθμού υγροποιημένου αερίου. μέσα ή έξω από τον Παγασητικό και καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους συνταξιούχους, τη νεολαία και τους μαζικούς φορείς του Βόλου και της Μαγνησίας, να αντιταχθούν οργανωμένα και μαζικά ενάντια στην επικίνδυνη από κάθε άποψη για το λαό επένδυση των ενεργειακών καπιταλιστικών ομίλων, με μπροστάρηδες τους Κομμουνιστές.

Μια τέτοια επένδυση αφορά αποκλειστικά τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, όπως και μιας χούφτας Ελλήνων εφοπλιστών που κατέχουν μεγάλο αριθμό πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου.

Ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει πανάκριβα την ενέργεια (φυσικό αέριο, ρεύμα και καύσιμα), να βυθίζεται σε μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, με μισθούς και συντάξεις πείνας, με τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα, που δεν καλύπτουν ούτε το υπέρογκο κόστος παραγωγής.

Και επιπλέον η εγκατάσταση ενός τέτοιου σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για την ειρήνη και την ασφάλεια από την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, όσο και σοβαρά θέματα ασφάλειας του πληθυσμού και μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Αγώνας για άμεσα μέτρα ουσιαστικής στήριξης του λαϊκού εισοδήματος, με δραστική μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των χρεώσεων για ΑΠΕ και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, την κατάργηση φόρων στα καύσιμα και σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, να πληρώσει επιτέλους το μεγάλο κεφάλαιο. Για κατώτερο μισθό 825 € με υπογραφή ΕΓΣΣΕ, για αυξήσεις μισθών και συντάξεων, για επίδομα 80% του κατώτερου μισθού σε όλους τους ανέργους, για κατώτερες εγγυημένες τιμές αγροτοπαραγωγού.

Ενάντια στην πολιτική απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης και της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», που υπηρετούν τις ανάγκες των μονοπωλίων και όχι του λαού.

Για να πάψουν να είναι εμπόρευμα, η ενέργεια, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, η ίδια η εργατική δύναμη και να μετατραπούν σε κοινωνική ιδιοκτησία, με την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη, για να εξασφαλισθεί φθηνή και επαρκής ενέργεια για κάθε λαϊκό σπίτι, για την ανάπτυξη της οικονομίας προς όφελος του λαού, με την αξιοποίηση όλων των εγχώριων ενεργειακών πηγών (λιγνίτη, υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ, γεωθερμία, υδρογονάνθρακες).

Προηγούμενο άρθρο Βασίλης Παπαζάχος: Το Σάββατο η κηδεία του στη Θεσσαλονίκη - Την Κυριακή η ταφή στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Αστέριος Βασιλάκος: Οι σκάλες και τα πεζοδρόμια του τρόμου … στο Μουζάκι