Ειδήσεις

Οδοφωτισμός Δήμου Καρδίτσας, γιατί η σύμβαση του σκανδάλου των σκανδάλων πρέπει άμεσα να ακυρωθεί


 Έχουμε ως παράταξη γράψει αναλυτικά γιατί η σύμβαση του σκανδάλου των σκανδάλων είναι απολύτως ασύμφορη για τον Δήμο. Ο ανάδοχος θα πάρει 7.241.000 € ξοδεύοντας μόνο 1.500.000 € και επιπλέον ο Δήμος θα επιβαρυνθεί με ακόμη 300.000 € για πρόσληψη συμβούλου για το έργο. Δηλαδή οι δημότες θα χάσουν έξι ολόκληρα εκατομμύρια.

Τώρα ανακαλύπτουμε πολύ χειρότερα. Η μελέτη με βάση την οποία φτάσαμε στην αποικιοκρατική σύμβαση διόγκωσε με λάθος στοιχεία την υποτιθέμενη εξοικονόμηση ενέργειας ώστε να αυξηθούν τα χρήματα που θα πάρει ο ανάδοχος. Και όχι για λίγα φωτιστικά που θα μπορούσε να θεωρηθεί αβλεψία.

Τα στοιχεία από τα  τρία τέταρτα των φωτιστικών που θα αλλαχτούν είναι λανθασμένα. Ναι καλά διαβάζετε. Τα τρία τέταρτα των φωτιστικών. Συγκεκριμένα η μελέτη θεωρεί ότι οι 10.193 λάμπες (από το σύνολο των 13.799 που θα αντικατασταθούν) στα φωτιστικά με το “καπελάκι”,  κ.λπ. είναι λάμπες φθορίου των 23 watt και θα αλλαχτούν με φωτιστικά led των 11 watt ή λάμπες led των 9 watt

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Και οι 10.193 λάμπες έχουν αλλαχτεί εδώ και καιρό με νέες τεχνολογίας led, μέσης κατανάλωσης 15 watt.

Εδώ έχουμε διπλή στρέβλωση.

Α) Η μελέτη θεωρεί ότι η μείωση κατανάλωσης θα είναι τριπλάσια της πραγματικής (από 23 σε 11 watt και όχι από 15 σε 11 watt), άρα ο ανάδοχος δικαιούται επιπλέον 953.360 € αμοιβή, χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Και αυτό γίνεται γιατί ο προϋπολογισμός του έργου ισούται με την μείωση της δαπάνης φωτισμού. Άρα διογκώθηκε η μείωση για να αυξηθεί πλασματικά ο προϋπολογισμός και να κερδίσει περισσότερα ο ανάδοχος. Το δώρο στον ανάδοχο – που όλοι γνώριζαν ποιος θα είναι πριν το διαγωνισμό – ξεπερνά τις 900.000 €.

Β) Εφόσον ήδη έχουμε τεχνολογία led η μικρή μείωση κατανάλωσης ενέργειας που θα επιτευχθεί θα αφορά μόνο μείωση φωτισμού. Δηλαδή τα νέα φωτιστικά θα φωτίζουν λιγότερο από τα υπάρχοντα.

Γίνεται αντιληπτό ότι στο μεγαλύτερο μέρος της έκτασης του Δήμου θα έχουμε μείωση φωτισμού και όχι βελτίωση.

Δεν γνώριζε ο δήμαρχος, ότι όλες αυτές οι λάμπες έχουν ήδη αντικατασταθεί με led; πέραν από τις αντικαταστάσεις που έγιναν επί θητείας μας, όλες οι λάμπες που αγοράστηκαν επί θητείας του δεν είναι όλες τεχνολογίας led;

Υπάρχουν και άλλα λάθη στη μελέτη που την καθιστούν απαράδεκτη. Αρκεί να πούμε για ένα αθροιστικό λάθος που αυξάνει τις ήδη διογκωμένες δαπάνες του εργολάβου κατά 303.000 €.

Μετά από αυτά αμφισβητούμε πλήρως την μελέτη στο σύνολο των 13.799 φωτιστικών. Ζητάμε να σταματήσει άμεσα η σύμβαση και να γίνει επανυπολογισμός της μείωσης δαπάνης λόγω αλλαγής τεχνολογίας ώστε να διαπιστωθεί αν τα “λάθη” διογκώνουν ακόμη περισσότερο το κέρδος του αναδόχου χωρίς να το δικαιούται.

Υπάρχει μόνος ένας δρόμος για σας κ Δήμαρχε. Αυτός που σας προτείνουμε.

 

 

Για την Ανεξάρτητη Προοδευτική Συμμαχία Πολιτών Καρδίτσας, ο Επικεφαλής

Γιάννης Σβάρνας Δημοτικός Σύμβουλος Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο ΠΑΚ Θεσσαλίας: Τραγέλαφος ΥΠΑΑΤ-ΟΠΕΚΕΠΕ με την εξόφληση της Ενιαίας Ενίσχυσης
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση εφοδιαστικής αλυσίδας και logistics