Ειδήσεις

Οι αγρότες απαίτησαν μέτρα για την επιβίωσή τους με διαμαρτυρία σε ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ


Συνέχεια στον αγώνα που δίνουν για να συνεχίσουν να ζουν και να καλλιεργούν στον τόπο τους έδωσαν την Τρίτη οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, με τις μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στα γραφεία του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας οι βιοπαλαιστές αγρότες διεκδίκησαν την επίλυση άμεσων και ζωτικών προβλημάτων στη βάση του πλαισίου πάλης που έχουν διαμορφώσει.

Συγκεκριμένα με την κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ απαίτησαν αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώσει στο 100% της πραγματικής αξίας τις τεράστιες ζημιές στην παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, στον εξοπλισμό και τις ασθένειες που παρουσιάστηκαν και μείωσαν δραστικά την παραγωγή. Ταυτόχρονα, αφού διαμαρτυρήθηκαν για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκτίμηση των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων, δύο μήνες μετά τις πλημμύρες, απαίτησαν να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των αποζημιώσεων, αλλά και ξεκαθάρισμα των ποσών που θα δοθούν τελικά για την αναπλήρωση του εισοδήματός τους.

Μιλώντας στην κινητοποίηση ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Η προκαταβολή δεν καλύπτει τίποτα. Διεκδικούμε το δίκαιό μας και τη στήριξη από την κυβέρνηση.  Διεκδικούμε αιτήματα για την  επιβίωσή μας, για να συνεχίσει να υπάρχει αγροτική παραγωγή και ζωή στην ύπαιθρο. Υπάρχουν σε όλους τους νομούς χωράφια που δεν θα καλλιεργηθούν φέτος αν δεν γίνουν κινήσεις, τα νερά στα χωράφια κοντά στην Κάρλα θα φύγουν σε δύο χρόνια».

Αντίστοιχα, ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, ανέφερε: «Είμαστε εδώ σήμερα και διατρανώνουμε τον αγώνα πανθεσσαλικά και από την πλευρά της Μαγνησίας που έχει πληγεί από την πυρκαγιά το καλοκαίρι, από δύο πλημμύρες κατά σειρά και έχουμε χάσει ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ενώ δεν υπάρχει καμία δέσμευση και κανένα πραγματικό μέτρο στήριξης. Διεκδικούμε όλοι οι αγρότες να αποζημιωθούμε στο 100% της ζημιάς, να παρθούν άμεσα μέτρα. Μπαίνουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, δεν είναι η ώρα να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια, να σηκωθούμε από τους καναπέδες διότι σε λίγο θα μας πάρουνε και τον καναπέ».

Ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «έχουν συμπληρωθεί δύο μήνες από τις καταστροφές του Daniel και δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε πάρει απάντηση από τον ΕΛΓΑ για το ύψος της αποζημίωσης που θα πάρουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, ούτε καν την προκαταβολή. Θέλουμε έναν ΕΛΓΑ με δημόσιο χαρακτήρα αρωγό στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους». Μετά την συνάντηση που είχαν  με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ, η ανησυχία των αγροτών μεγάλωσε αφού, όπως ενημέρωσε ο Ρίζος Μαρούδας, «δεν υπάρχει κάποια περαιτέρω ενημέρωση και το πιο ανησυχητικό είναι πως από ότι μας είπε δεν θα υπάρξει εξατομίκευση των ζημιών, αλλά θα υπάρξει κατά περιοχή, κατά ζώνη, ενώ δεν έχει ακόμα καθοριστεί το ύψος της τιμής».

Στη συνέχεια οι αγρότες μετέβησαν στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου διαμαρτυρήθηκαν για το πετσόκομμα της βασικής ενίσχυσης και των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ αλλά και τις πολλές αδικίες που έχουν γίνει σε παραγωγούς που δεν πήραν ούτε ένα ευρώ χωρίς δική τους ευθύνη. Εκεί απαίτησαν άμεση πληρωμή σε όλους τους δικαιούχους στην βασική ενίσχυση. Να δοθούν σε όλους οι συνδεδεμένες ενισχύσεις και να εξαιρεθεί η Θεσσαλία από την εφαρμογή της ΚΑΠ για μια χρονιά ώστε όλοι να πάρουν στο ακέραιο τα χρήματα από τα διάφορα  προγράμματα.

Μετά τη συνάντηση που είχαν με τους αρμόδιους, οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών τόνισαν ότι «αναδεικνύεται καθαρά η ανάγκη να υπάρξουν κλιμάκωση και συντονισμός των κινητοποιήσεων».

Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι, με στόχο να καθοριστούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

ΠΗΓΗ: 902.gr

 

Προηγούμενο άρθρο Διπλή Παρέμβαση της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων για τις πληγείσες επιχειρήσεις της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Την Τετάρτη πληρώνονται για το ζωικό κεφάλαιο οι αγρότες