Ειδήσεις

Οι αγρότες απαίτησαν μέτρα στήριξης από τις πλημμύρες


«Θέλουμε τη ζωή μας πίσω και πρέπει να τη διεκδικήσουμε». Αυτό ήταν το μήνυμα της μαχητικής και μαζικής κινητοποίησης που διοργάνωσε, το μεσημέρι της Κυριακής, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και οι τοπικοί Αγροτικοί Σύλλογοι, στη γέφυρα «Σταυρός» στον δρόμο Παλαμά – Ιτέας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκατοντάδες αγρότες με τα τρακτέρ τους, αλλά και εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι από τον Παλαμά και την Καρδίτσα.

Το κομβόι με τα δεκάδες τρακτέρ έφτασε στη γέφυρα «Σταυρός» στις 12 το μεσημέρι όπου βρίσκονταν ήδη αγρότες και εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων του νομού.

Αφού παρέταξαν τα τρακτέρ τους, έκλεισαν συμβολικά τον δρόμο και πραγματοποίησαν συγκέντρωση.

Στη συγκέντρωση  χαιρέτισε ο Σωτήρης Αντωνίου, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά ο οποίος τόνισε ότι «ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί γιατί μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα για την προστασία και στήριξη των αγροτών». Η Ιωάννα Αγγελή, εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Παλαμά, σημείωσε ότι «διεκδικούμε τα αυτονόητα, δίκαιες και γενναίες αποζημιώσεις για όλους τους πληγέντες. Πολλά μαγαζιά δεν έχουν ανοίξει ακόμα, ίσως δεν μπορέσουν να ανοίξουν άμεσα». Ο Γιώργος Παπαδόπουλος, γραμματέας του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Ν. Καρδίτσας, υπογράμμισε ότι «μοναδικό αποκούμπι των πληγέντων είναι η αλληλεγγύη, που εκδηλώνουν όλες αυτές τις μέρες εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς».

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, επισήμανε μεταξύ άλλων πως «Ήρθαμε εδώ συμβολικά για αναδείξουμε την κοροϊδία του κράτους και για να εκφράσουμε την αγωνία και το φόβο χιλιάδων ανθρώπων που με την πρώτη βροχή τρέχουν να βρουν είτε ψηλά σπίτια, είτε ψηλές περιοχές για να γλιτώσουν. Τα αναχώματα είναι ακόμα “σπασμένα”, με την πρώτη βροχή το νερό θα πλημμυρίσει τα χωριά μας. Τα αντιπλημμυρικά έργα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί».

Ο Κ. Τζέλλας υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις πρέπει να είναι «πιο μαζικές και δυναμικές γιατί έχει αποδειχθεί από παλιότερες κινητοποιήσεις ότι μόνο έτσι μπορούμε να επιβάλλουμε λύσεις στα αιτήματά μας. Δεν θα τους επιτρέψουμε να μας διώξουν από τον τόπο μας. Δεν θα ξενιτευτούμε. Θέλουμε τη ζωή μας πίσω και πρέπει να τη διεκδικήσουμε. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα και σας θέλουμε όλους κοντά μας».

Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν συντεταγμένα, δηλώνοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν συνεδριάσεις των Αγροτικών Συλλόγων και της Ομοσπονδίας για να εξεταστεί η μορφή και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Αιτήματα επιβίωσης 

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι διεκδικούν:

– Να παρθούν άμεσα μέτρα υποδομών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φαγητού, πόσιμου νερού για τους πληγέντες.

– Να βρεθούν χώροι κατοικίας για τους συνανθρώπους μας που πλημμύρισαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους και να μοιραστούν κρεβάτια, στρώματα στους πλημμυρισμένους. Να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

– Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).

– Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καταστήματα, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο κλπ. και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.

– Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.

– Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες, εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε Ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

– Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας ιδιαίτερα στον Παλαμά που δεν λειτουργεί και στα άλλα που υπολειτουργούν. Άμεσα καθαρισμός, απολύμανση και επαναλειτουργία όλων των Περιφερειακών Ιατρείων στα χωριά που έχουν πληγεί. Προσλήψεις με άμεσες προκηρύξεις και έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων όλων των κενών οργανικών θέσεων γιατρών στα Κέντρα Υγείας, στο Τμήμα Επειγόντων και στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καρδίτσας.

– Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο του Ταυρωπού.

– Να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για καθαρισμό και αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού και εμπορευμάτων στους πληγέντες.

– Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Προηγούμενο άρθρο Συνεχίζονται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι επιχειρήσεις για καθαρισμό δρόμων-ρεμάτων-ποταμών
Επόμενο άρθρο Επίκαιρα θέματα Ηθικής και Δεοντολογίας με έμφαση στις κλινικές δοκιμές και στην τεχνητή νοημοσύνη