Ειδήσεις

Οι αγρότες του Νομού απέκλεισαν την Ε65


Οι αγρότες της Καρδίτσας κατάφεραν να σπάσουν, το μεσημέρι της Τετάρτης, τον αστυνομικό κλοιό και απέκλεισαν την Εθνική Οδό Ε65. Εκατοντάδες τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί στο συγκεκριμένο μπλόκο. Ωστόσο, απέναντί τους βρήκαν πάνοπλους αστυνομικούς. Τελικά οι αγρότες, παρά τα χημικά και την επίθεση των ΜΑΤ, πέρασαν με τα πόδια στην Ε65.

Μεταξύ άλλων στους συγκεντρωμένους αγρότες μίλησαν ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας και ο πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Φαρσάλων και μέλος της ΕΟΑΣ Λάρισας, Σωκράτης Αλειφτήρας.

Δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν συγκεντρωθεί στον κόμβο του Πλατυκάμπου, στη Λάρισα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιλέγει για άλλη μια φορά να τρομοκρατήσει τους αγωνιζόμενους αγρότες, παρατάσσοντας απέναντί τους τέσσερις διμοιρίες ΜΑΤ.

Αγροτικά μπλόκα έχουν ήδη στηθεί στον Ριζόμυλο Μαγνησίας και στο Ζάρκο Τρικάλων.

Με το στήσιμο μπλόκων και τις άλλες μορφές αγωνιστικών κινητοποιήσεων που οργανώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι απαντούν αποφασιστικά στην άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, όπως αυτά έχουν συζητηθεί και καθοριστεί στις συλλογικές τους διαδικασίες, αλλά και στην προσπάθειά της να συκοφαντήσει τον αγώνα τους.

Κλιμακώνουν έναν αγώνα που δίνεται συνεχώς και πολύμορφα, προκειμένου να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, ώστε να μπορέσουν να μείνουν στα χωριά τους, συνεχίζοντας να παράγουν και να ζουν από τη δουλειά τους.

Η μειωμένη παραγωγή σε μια σειρά από προϊόντα, εξαιτίας της έλλειψης αναγκαίων υποδομών προστασίας αλλά και των διαφόρων ασθενειών που εμφανίστηκαν σε καλλιέργειες και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις τιμές – φωτιά σε ρεύμα, ζωοτροφές, λιπάσματα, έχουν ως αποτέλεσμα ο αγρότης όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα, αλλά πολλές φορές να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά του. Μάλιστα, το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε φέτος κι άλλο, εξαιτίας των μεγάλων περικοπών της νέας ΚΑΠ στη βασική ενίσχυση και στις συνδεδεμένες σε κάποια προϊόντα.

Οι νέες συντονισμένες κινητοποιήσεις, που αποτελούν συνέχεια μιας πολύμηνης αγωνιστικής δραστηριότητας του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, αποφασίστηκαν στη μαζική σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας στις 10 Δεκέμβρη, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι 11 Ομοσπονδιών και δεκάδων Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων από διάφορους νομούς όλης της χώρας.

Από εκείνη τη μέρα μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες συσκέψεις, κινητοποιήσεις, με την κυβέρνηση να απαντά αρνητικά στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ενώ ταυτόχρονα καταφεύγει και σε συκοφαντίες μιλώντας για «υποκινούμενους» αγρότες.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων των αγροτών βρίσκονται τα αιτήματα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, αλλά και μείωση του κόστους παραγωγής, προστασία από τις φυσικές καταστροφές με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Επίσης, κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει για 22 θέματα το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στις 6.30 μμ στο μπλόκο που έχει στηθεί στην Ε65