Ειδήσεις

Οι Απανταχού Καρδιτσιώτες και Μαυρομματιανοί τίμησαν τη μνήμη του Γεωργίου Καραϊσκάκη


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την δέουσα επισημότητα, παρουσία των πολιτικών, αυτοδιοικητικών και στρατιωτικών Αρχών αλλά και μεγάλου πλήθους Καρδιτσιωτών, τιμήθηκε η μνήμη του Στρατάρχη της Ρούμελης και Αρχιστράτηγου της Ελλάδας κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, του Καρδιτσιώτη Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Ο Σύλλογος των Απανταχού εκ του Νομού Καρδίτσας καταγομένων και ο Σύλλογος των Απανταχού Μαυρομματιανών «Ο Καραϊσκάκης» οργάνωσαν την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση τιμής, την περασμένη Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 2021, στο Μνημείο όπου φυλάσσονται τα οστά του Γεωργίου Καραϊσκάκη, το οποίο βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία στο Νέο Φάληρο, δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού Πειραιώς, που φέρει το όνομά του (Γήπεδο Καραϊσκάκη) και στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο Εθνικός Ήρωας.

Πλήθος Καρδιτσιωτών από όλα τα σημεία της Αττικής συγκεντρώθηκαν γύρω από το μνημείο, όπου είχε παραταχθεί τιμητικό απόσπασμα στρατιωτών με τους αξιωματικούς τους, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Φρούραρχος του Πειραιά, Συνταγματάρχης Πέτρος Περιμένης. Τσολιάδες με την Ελληνική σημαία και γυναίκες με τις τοπικές ενδυμασίες της Καρδίτσας πλαισίωναν το μνημείο, δίνοντας ένα πανηγυρικό και συνάμα τιμητικό τόνο στην εκδήλωση.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, στην οποία χοροστάτησε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς και Φαλήρου, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Νήφων, πλαισιωμένος από ιερείς,  εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, κ.κ. Σεραφείμ.

Εν συνεχεία, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του συνδιοργανωτή Συλλόγου των Απανταχού εκ του Νομού Καρδίτσας καταγομένων, κ. Κων/νος Κουσαής, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρεθέντες, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής σε ετήσια βάση για όλους τους Καρδιτσιώτες και ευχαρίστησε τους φορείς που συνέβαλαν στην επιτυχή πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του συνδιοργανωτή Συλλόγου των Απανταχού Μαυρομματιανών Καρδίτσας «Ο Καραϊσκάκης», κ. Θωμάς Ζούμπος, ο οποίος δήλωσε περήφανος για την Μαυρομματιανή καταγωγή του Γεωργίου Καραϊσκάκη και τόνισε την ανάγκη ανάδειξης της ηγετικής του μορφής και της συμβολής του στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα μέσα από την εκδήλωση αυτή.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γεώργιος Πατούλης, ο οποίος παρέστη με τον γιό του και εξήρε την στρατιωτική ευφυϊα και την μαχητικότητα του Ήρωα Καραϊσκάκη, χαρακτηρίζοντάς τον ως φωτεινό παράδειγμα, συγχαίροντας παράλληλα τους συνδιοργανωτές Συλλόγους για την πρωτοβουλία τους αυτή ανάδειξης του Εθνικού Ήρωα.

Τους χαιρετισμούς ολοκλήρωσε ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Ιωάννης Μώραλης, ο οποίος τόνισε ότι συνιστά ιδιαίτερη τιμή για τον Δήμο Πειραιά να θέσει υπό την αιγίδα του την εν λόγω σημαντική εκδήλωση και αναφέρθηκε στην ανδρεία και στον σπάνιο ηρωϊσμό που επέδειξε ο Καραϊσκάκης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Καρδίτσας, κ. Κων/νος Τσιάρας, ο οποίος, με την μεστή και ιδιαίτερα συγκινητική ομιλία του, αναφέρθηκε στη γέννηση του Γ. Καραϊσκάκη στη σπηλιά δίπλα στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας, στη ζωή και το έργο, στους αγώνες και στη θυσία του αλλά και στις υποθήκες που άφησε για τη συνέχιση του αγώνα κατά των Οθωμανών και ακόμα για την κατάρα της φυλής μας, τη διχόνοια, που παρ’ ολίγο να στοιχίσει την κατάπνιξη της Επανάστασης.

Μετά την ομιλία ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους φορείς και τους συλλόγους, εν συνεχεία, σε κλίμα συγκίνησης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την εντυπωσιακή 30μελή Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιώς.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών της Καρδίτσας από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθυλακκιωτών Καρδίτσας «Η Αγία Μαρίνα», που ξεσήκωσε και σκόρπισε ενθουσιασμό στους παρευρεθέντες Καρδιτσιώτες.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι διοργανωτές Σύλλογοι δεξιώθηκαν όλους όσοι παρευρέθησαν με αναψυκτικά, καφέ κλπ στον εξωτερικό χώρο παρακείμενου στο μνημείο θεάτρου.

Παρόντες στην εκδήλωση ανάμεσα στο Καρδιτσιώτικο πλήθος ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Καρδίτσας, Κων. Τσιάρας, η εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Καρδίτσας, Ασ. Σκόνδρα,  ο εκπρόσωπος του κόμματος «Νέα Δημοκρατία», Βουλευτής Α’ Πειραιά & Νήσων, Ι. Μελάς, ο εκπρόσωπος του κόμματος «ΣΥ.ΡΙΖ.Α.», Βουλευτής Α’ Πειραιά & Νήσων, Θ. Δρίτσας, ο εκπρόσωπος του κόμματος «ΚΙΝ.ΑΛ.», Γραμματέας Ν.Ο. Πειραιά, Μιχ. Ψαρούδης, ο εκπρόσωπος του κόμματος «Μ.Ε.Ρ.Α. 25», μέλος της Κ.Ε. Αλ. Κλημόπουλος, ο Βουλευτής Β’ Πειραιά, Τρ. Αλεξιάδης, ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Καρδίτσας Γ. Κωτσού, ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, Φρούραρχος Πειραιά Συνταγματάρχης Π. Περιμένης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης,  ο Δήμαρχος Πειραιά, Ι. Μώραλης, ο Δήμαρχος Αργιθέας Καρδίτσας, Ανδ. Στεργίου, ο Αντιδήμαρχος Πειραιά Δημ. Καρύδης, ο Πρόεδρος της Γ’ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά, Χαρ. Λιακόσταυρος, καθώς και πλήθος εκπροσώπων Καρδιτσιώτικων, Θεσσαλικών και Πειραϊκών σωματείων.

Ιδιαίτερη όμως και συγκινητική ήταν η παρουσία στην εκδήλωση  των δύο απογόνων τετρασέγγονων του τιμώμενου Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Στεφάνια κατέθεσαν στο Μνημείο του Γεωργίου Καραϊσκάκη, εκτός των συνδιοργανωτών Συλλόγων των Απανταχού Καρδιτσιωτών και Μαυρομματιανών, η Ελληνική Κυβέρνηση, η Βουλή των Ελλήνων, το κόμμα «Νέα Δημοκρατία», το κόμμα «ΣΥ.ΡΙΖ.Α.», το κόμμα «Μ.Ε.Ρ.Α. 25», το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ο Περιφερειάρχης Αττικής, ο Δήμαρχος Πειραιά, ο Δήμαρχος Αργιθέας Καρδίτσας, οι απόγονοι του Γεωργίου Καραϊσκάκη,  ο Σύλλογος Απανταχού Μουζακιωτών Αθήνας «Ο Γομφεύς», ο Σύλλογος Σοφαδιτών Αθήνας, η Αδελφότητα των εν Αθήναις Τσαριτσανιωτών «Κωνσταντίνος Οικονόμος ο εξ Οικονόμων», ο Σύνδεσμος Νέου Φαλήρου, η Αδελφότητα Κρητών «Η Ομόνοια», ο Εκπολιτιστικός-Επιμορφωτικός Σύλλογος Παλουκίων Σαλαμίνας και η Ένωση Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη».

Οι Απανταχού Καρδιτσιώτες δίνουν πλέον ραντεβού την Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 12.00’ στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου θα τελεστεί με την δέουσα επισημότητα η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση προς τιμή των επιφανών Καρδιτσιωτών, του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ Τίκα και του Πρωθυπουργού και Στρατηγού, Νικολάου Πλαστήρα.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κοινωνικοασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα επί τάπητος
Επόμενο άρθρο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη IDFD