Ειδήσεις

Οι Απανταχού Καρδιτσιώτες τίμησαν τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ Τίκα και τον Νικόλαο Πλαστήρα


Την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα, παρουσία πλήθους Καρδιτσιωτών, ο Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών τίμησε με την δέουσα επισημότητα και με ιδιαίτερη λαμπρότητα, όπως κάθε χρόνο, τη μνήμη του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Κυρού Σεραφείμ Τίκα και του Πρωθυπουργού και Στρατηγού, Νικολάου Πλαστήρα, στους τάφους τους στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Τους παρευρεθέντες καλωσόρισε εκ μέρους του Δ.Σ. του διοργανωτή Συλλόγου, ο Πρόεδρος κ. Κων/νος Κουσαής, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία θεσμοθέτησης της ετήσιας τιμητικής εκδήλωσης όλα αυτά τα χρόνια από τον κεντρικό φορέα των Καρδιτσιωτών για τους δύο σπουδαίους αυτούς Καρδιτσιώτες Άνδρες, που σφράγισαν με την παρουσία τους τη σύγχρονη Ελληνική ιστορία.

Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε εμφανώς συγκινημένος, ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου Β’, ο Καρδιτσιώτης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεοχωρίου, κ. Παύλος Αθάνατος, ο οποίος διετέλεσε και διευθυντής του γραφείου του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου, πλαισιωμένος από  κληρικούς.

Τις δέουσες τιμές στους δύο μεγάλους νεκρούς απέδωσαν η εντυπωσιακή 40μελής Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, καθώς και τιμητικό άγημα χορευτών του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθυλακκιωτών Καρδίτσας «Η Αγία Μαρίνα».

Για τη ζωή και το έργο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, Σεραφείμ Τίκα, μίλησε ο απόφοιτος του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς και Καθηγητής Καρδιολογίας, κ. Στέφανος Φούσας. Αναφέρθηκε στην σταδιακή εξέλιξή του στην ιεραρχία τις Εκκλησίας και στο πλούσιο φιλανθρωπικό έργο που προσέφερε, από όλους τις βαθμούς ιεροσύνης που κατείχε. Επεσήμανε τις αρετές της εντιμότητας και του αγνού πατριωτισμού που τον διέκριναν και μετέφερε τα βιώματα που είχε ο ίδιος ως φοιτήσας στο Ιεροδιδασκαλείο Βελλάς, το οποίο κι είχε θέσει υπό την προστασία του ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κατά την περίοδο που διετέλεσε Μητροπολίτης Ιωαννίνων.

Για τη ζωή και το έργο του Πρωθυπουργού-Στρατηγού, Νικολάου Πλαστήρα μίλησε ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Καρδίτσας, κ. Παναγιώτης Νάνος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πολυσήμαντο έργο που προσέφερε ο «Μαύρος Καβαλάρης», τόσο με την ιδιότητα του στρατιωτικού όσο και του πολιτικού, με αποκορύφωμα την συμβολή του κατά την Μικρασιατική εκστρατεία στην πατρίδα του και στους πρόσφυγες, αλλά και τον συμφιλιωτικό του ρόλο στην μετεμφυλιακή εποχή τις Ελλάδας. Κατέληξε δε στην ομιλία του, ότι οι εκδηλώσεις τιμής για τον Νικόλαο Πλαστήρα είναι αναγκαίες για όλους τους Έλληνες, διότι πρέπει να εμπνέονται από τα ιδεώδη και τις αξίες που πρέσβευε ο «Άξιος της Πατρίδας».

Παρόντες στη δέηση ανάμεσα στο πλήθος των Καρδιτσιωτών ήταν ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Ελληνικής Κυβέρνησης, Υπουργός Δικαιοσύνης & Βουλευτής Καρδίτσας, Κων. Τσιάρας, η εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Καρδίτσας, Ασ. Σκόνδρα, ο εκπρόσωπος του κόμματος «Νέα Δημοκρατία», Βουλευτής Α’ Πειραιά & Νήσων, Ι. Μελάς,  ο Βουλευτής Καρδίτσας, Γ. Κωτσός, η Βουλευτής Β’ Αθηνών, Χ. Καφαντάρη, ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, Παν. Νάνος, οι συγγενείς του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου, Χρήστος και Δημήτριος Τίκας, οι εγγονές του Νικολάου Πλαστήρα, Ελ. Παπαζώη και Αργ. Χαρώνη, καθώς και πλήθος εκπροσώπων Καρδιτσιώτικων, Θεσσαλικών, Μικρασιατικών και Χιακών σωματείων.

Έγγραφους χαιρετισμούς για την εκδήλωση απέστειλαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου Καρδίτσας.

Στεφάνια κατέθεσαν, πέραν του διοργανωτή Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών, στον τάφο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ: ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού & της Ελληνικής Κυβέρνησης, η εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, το κόμμα «Νέα Δημοκρατία», ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, η Ενορία Αγίου Θεοδώρου Αρτεσιανού Καρδίτσας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, ο Σύλλογος Σοφαδιτών Αθήνας, ο Σύλλογος Απανταχού Μαυρομματιανών Καρδίτσας «Ο Καραϊσκάκης» και η Αδελφότητα των εν Αθήναις Τσαριτσανιωτών. Στον τάφο του Νικολάου Πλαστήρα κατέθεσαν στεφάνια: ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού & τις Ελληνικής Κυβέρνησης, η εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, το κόμμα «Νέα Δημοκρατία», ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, η Ένωση Μεσενικολιτών Αθήνας, ο Σύλλογος Σοφαδιτών Αθήνας, ο Σύλλογος Απανταχού Μουζακιωτών Αθήνας «Ο Γομφεύς», ο Σύλλογος Απανταχού Μαυρομματιανών Καρδίτσας «Ο Καραϊσκάκης» και η Αδελφότητα των εν Αθήναις Τσαριτσανιωτών.

Μετά το πέρας τις εκδήλωσης, δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη δεξίωση που παραθέτει κάθε χρόνο ο διοργανωτής Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον covid-19, ωστόσο οι παρευρεθέντες Καρδιτσιώτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μεταξύ τους για τα θέματα του Συλλόγου και της Καρδίτσας, αλλά και να ανταλλάξουν ευχές για τις εορτές των Χριστουγέννων.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημερωτική Ημερίδα για τους Δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο 84 νέα θετικά κρούσματα covid στην Καρδίτσα