Ειδήσεις

Οι εντυπώσεις της Κριτικής Επιτροπής του 37ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου


Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν, το πρωί της Πέμπτης,  τα μέλη της Κριτικής του 37ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας. Πιο αναλυτικά, ανέφεραν τα εξής:

Γιάννης Σολδάτος, συγγραφέας, σκηνοθέτης, εκδότης

«Είμαι στο Φεστιβάλ πολλά χρόνια και στην Επιτροπή συμμετέχω πρώτη φορά. Είμαι κατά των Βραβείων. Θα ήθελα να ήταν μια μεγάλη γιορτή και να γίνονταν μια ζύμωση 8 ημέρες συζητώντας για θέατρο. Δυστυχώς τα οικονομικά δεν είναι τέτοια που να βοηθούν. Να ήταν μια πραγματική γιορτή του θεάτρου. Μακάρι να μπορούσατε να το ανοίξετε. Και έτσι όμως καλά είναι. Μαθαίνω ότι είναι το πλέον έγκυρο Φεστιβάλ. Χαίρομαι που είμαι εδώ. Στην Επιτροπή είναι όλοι ένας και ένας. Γνώστες και με ανοιχτό μυαλό».

 

Ευανθία Ε. Στιβανάκη, καθηγήτρια Θεατρολογίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, σκηνοθέτις

«Είναι η 15η φορά που έρχομαι εδώ είτε για το Φεστιβάλ και τα Καραϊσκάκεια είτε για Συνέδρια. Το 37 είναι πολύ μεγάλο. Είναι ένας άθλος της πόλης. Άρα, υπάρχουν άνθρωποι με πλάτη, μυαλό και ιδέες. Οι όποιες προτάσεις είναι στο πλαίσιο μιας δημιουργίας και εξέλιξης. Η πανδημία δημιούργησε ένα όριο πριν και μετά. Και για τους θεσμούς και για τους θιάσους. Η πανδημία μας δείχνει ότι πράγματα που είχαν μια κανονικότητα τώρα χρειάζονται μια πιο προχωρημένη πραγματικότητα. Το Φεστιβάλ Θεάτρου είναι μια τελετουργία της άνοιξης».

 

Παύλος Κάβουρας, καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

«Έρχομαι για πρώτη φορά και μόνο καλά λόγια έχω να πω. Ο ήχος είναι μια σημαντική διάσταση της θεατρικής πραγματικότητας. Χαίρομαι που το Φεστιβάλ έχει περιλάβει το Μουσικό Σχολείο. Η καλλιέργεια θεατρικής παιδείας είναι μια σημαντική διάσταση. Είμαστε σε μια πόλη που ευτυχεί να έχει έναν σημαντικό θεσμό. Το Μουσικό Σχολείο. Τα σεμινάρια είναι επίσης πολύ σημαντικά και η συνομιλία ανθρώπων ειδικών με τους δασκάλους. Οι ίδιοι μου ζήτησαν να κάνουμε σεμινάρια. Αυτό θα διεύρυνε το Φεστιβάλ. Θέλω να εξάρω τα σεμινάρια που είναι παλιός θεσμός και ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια. Εύχομαι έτσι να συνεχίζει το Φεστιβάλ και να μπολιάσουμε τις δικές μας ιδέες».

 

Αντώνης Χαλκιάς, σκηνογράφος

«Μας δίνεται η δυνατότητα να ερχόμαστε σε επαφή με αυτό το Φεστιβάλ και έχουμε υποχρεώσει να σταθούμε και σε κάποια πράγματα για να μακροημερεύσει. Κάνω πρόταξη η Επιτροπή Αξιολόγησης να είναι η Κριτική Επιτροπή. Να επιφορτιστεί με την ευθύνη. Πρέπει να δεις την παράσταση στο σύνολό της. Έχει μεγάλη αξία να συμμετέχουν οι υπεύθυνοι των θιάσων στα σεμινάρια και στις επαφές των υπόλοιπων θιάσων. Άλλη μια δράση που θα μπορούσε να προστεθεί είναι το ιδιωματικό θέατρο. Να έρθουν και θίασοι ιδιωματικού λόγου. Εύχομαι την καλύτερη πορεία του Φεστιβάλ».

 

Παύλος Βησσαρίου, ηθοποιός-σκηνοθέτης

«Το Φεστιβάλ είναι μια γέφυρα πολιτισμού. Έχει καταφέρει εδώ και χρόνια να ενώσει ομάδες και να αναδείξει ταλαντούχους ηθοποιούς. Διδασκόμαστε καθημερινά από αυτό που συμβαίνει. Θέλουμε το καλύτερο και ελπίζουμε το 38ο Φεστιβάλ να είναι μια ακόμα καλύτερη γιορτή».

Στη Συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν εκ μέρους της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων ο Πρόεδρος Μανώλης Στεργιόπουλος και ο Ταμίας Χρήστος Τσιαλούκης.

 

Προηγούμενο άρθρο Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη του προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας στον κ. Χρήστο Τριαντόπουλο για το υδατικό πρόβλημα