Ειδήσεις

Οι εργαζόμενοι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και μπορούμε να νικήσουμε!


Μέσα σε πέντε μόλις μέρες από την έκδοσή της και ύστερα από την σύσσωμη και πανελλαδική κατακραυγή των γιατρών του δημόσιου συστήματος, η κυβέρνηση απέσυρε την αντιεπιστημονική εγκύκλιο το υπουργείου υγείας που προσπάθησε να γυρίσει τα δημόσια  νοσοκομεία αιώνες πίσω καθώς έδινε εντολή στους γιατρούς να τα κάνουν «Όλοι – Όλα».

Στο δρόμο του αγώνα και της ανυπακοής οι εργαζόμενοι μπορούμε και θα έχουμε κατακτήσεις!

Με τη λογική της εμπορευματοποίησης της υγείας και της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργείας των μονάδων υγείας με τους όρους κόστους – οφέλους, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στην παραχώρηση τομέων των νοσοκομείων σε εργολαβικές εταιρείες (καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση), αξιοποιώντας και το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πρόκειται για τη συνέχεια της πολιτικής της ΕΕ που αποψιλώνει συνολικά το δημόσιο σύστημα υγείας στέλνοντας τους εργαζόμενους, όσους από αυτούς μπορούν, στα κοράκια της ιδιωτικής υγείας και των ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Για τους υπόλοιπους θα ισχύει το «πάμε και όπου βγει». Είναι η ίδια πολιτική που στη λογική κόστους οφέλους οδήγησε στο τραγικό έγκλημα στα Τέμπη μετατρέποντας και τα νοσοκομεία σε μια κοιλάδα των Τεμπών.

Σε αυτή την κατεύθυνση, χωρίς αίσθημα ντροπής ούτε καν τα ελάχιστα προσχήματα, προχωρά το ξεπούλημα της καθαριότητας σε εργολαβική εταιρεία. Για να επιτευχθεί αυτό, έχει ξεκινήσει μία επαίσχυντη προσπάθεια τρομοκράτησης και φίμωσης των καθαριστριών που αντιδρούν δίκαια ενάντια σε αυτή την εξέλιξη. Είμαστε ήδη στην κατάσταση ο εκπρόσωπος της ιδιωτικής εταιρείας να κυκλοφορεί στο νοσοκομείο βασιλικότερος του βασιλέως πριν καν υπογραφεί η σύμβαση. Μάλιστα, ο προϊστάμενος της επιστασίας, εν γνώσει της διοίκησης, αναρτά ανακοινώσεις για λογαριασμό του εργολάβου, με σκοπό να εξασφαλίσουν το προσωπικό του.

Αλήθεια, από πού και ως πού επιτρέπεται να βρίσκεται εκπρόσωπος ιδιωτικής εταιρείας μέσα σε γραφεία και χώρους του δημόσιου νοσοκομείου για να μαζεύει βιογραφικά και να «περνάει συνέντευξη» προσωπικό του νοσοκομείου; Είναι άξιο απορίας να μάθουμε για ποιον δουλεύει τελικά ο προϊστάμενος επιστασίας; Αν πριν καν την υπογραφή της σύμβασης η ιδιωτική εταιρεία αξιοποιεί το νοσοκομείο, τους χώρους του και τους εργαζομένους του δημοσίου σαν «τσιφλίκι», αναρωτιόμαστε τι θα γίνει στη συνέχεια; Πού είναι, λοιπόν, το «όφελος» από την παράδοση της καθαριότητας στον ιδιωτικό τομέα; Αλήθεια, φοβούνται οι διορισμένοι από την κυβέρνηση διοικητές και προϊστάμενοι ότι θα μείνει το νοσοκομείο χωρίς καθαριότητα εάν δεν έρθει ο εργολάβος; Ποιον κοροϊδεύουν; Ας μονιμοποιήσει η κυβέρνησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις τώρα όλους τους συμβασιούχους, αφού καλύπτουν μόνιμες ανάγκες!

Τα παραπάνω ερωτήματα θα πάρουν την απάντησή τους αύριο δίνοντας μαζικά και δυναμικά το παρόν στην κινητοποίηση που καλεί η επιτροπή αγώνα των καθαριστριών στην πύλη του νοσοκομείου στις 10.30πμ.

Να ακυρωθεί η σύμβαση παραχώρησης της καθαριότητας σε εργολαβική εταιρεία!

Να δοθεί παράταση από το ΔΣ του νοσοκομείου στη σύμβαση ορισμένου χρόνου των καθαριστριών έως το Σεπτέμβριο, όπως υπάρχει η νομική δυνατότητα.

 

Να μετατραπούν άμεσα οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.

Να αυξηθούν τα ωράρια εργασίας από 4 στις 8 ώρες με αντίστοιχη αύξηση των αποδοχών.

 

Της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο 25 μετάλλια, 11 χρυσά, 7 αργυρά και 7 χάλκινα για την Α.Κ.Α.Κ. στα Ακρίσια 2023
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα Επισκέψεων Γιώργου Κωτσού, Υποψήφιου Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Νομού Καρδίτσας