Ειδήσεις

Οι Ήρωες Γιατροί καλούνται σε απολογία για την αποτυχία της κυβέρνησης και της ΥΠΕ να ολοκληρώσουν έγκαιρα το πρόγραμμα των κατ’ οίκον εμβολιασμών


Ο διοικητής της ΥΠΕ, κ. Σερέτης Φώτιος, καλεί σε απολογία τους μισούς γιατρούς του ΚΥ Καρδίτσας γιατί δεν συναινούν στη μετατροπή του συστήματος υγείας σε μίας νόσου, γιατί προσπαθούν να κρατήσουν όρθια την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για όλους τους ασθενείς που την έχουν ανάγκη.

Κατ’ εντολή της κυβέρνησης, η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ και ο διευθυντής του ΚΥ Καρδίτσας, λύνουν και δένουν την εργασιακή και προσωπική ζωή των γιατρών, που από την πρώτη στιγμή και σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να υλοποιηθούν οι εμβολιασμοί, παρά τις συνεχείς παλινωδίες των κυβερνητικών μέτρων. Αφήνουν στον αέρα τον εμβολιασμό εκατοντάδων συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη των κατ’ οίκον εμβολιασμό και μάλιστα ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες που ένα χρόνο μετά την ανάπτυξη των εμβολίων δεν έχουν καταφέρει να εμβολιάσουν.

Καλούν σε απολογία γιατρούς, που συνεχώς δίνουν λύσεις ακόμα και σε αλλότρια καθήκοντα, για «παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος» και για «άρνηση εκτέλεσης υπηρεσίας», δήθεν γιατί δεν συμμετείχαν για 2 ημέρες στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, αλλά ουσιαστικάη Κυβέρνηση και η 5η ΥΠΕ δεν φρόντισαν να καλύψουν όχι μόνο τις έκτακτες ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό στην ΠΦΥ, αλλά δεν έχουν καλύψει ούτε τις μόνιμες και διαχρονικές ανάγκες σε γιατρούς των ΚΥ και των ΤΟΜΥ.

Στέλνουν απανωτά «εντέλλεσθε» γιατί θέλουν να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι, αρκεί να μην κάνουν προσλήψεις, που είναι και η μόνη ουσιαστική λύση, όπωςεπανειλημμένα έχουμε επισημάνει.Κατηγορούν τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας γιατί πίσω τους θέλουν να κρύψουν ότι έχουν αφήσει γυμνή την ΠΦΥ, ενώ ταυτόχρονα πάνω από το 90% ανήκει στον ιδιωτικό τομέα.

Ο διευθυντής του ΚΥ Καρδίτσας έφτασε να δώσει «εντέλλεσθε» σε γιατρούς να πάνε σε κατ’ οίκον εμβολιασμό σε χωριά, ενώ παράλληλα θα βρισκόταν σε εφημερία στο Νοσοκομείο, μάλιστα ένας από αυτούς με άλλο «εντέλλεσθε» του Διοικητή του Νοσοκομείου. Δηλαδή, εάν χρειαστεί να βρίσκονται ταυτόχρονα σε δύο σημεία με απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων. Μόνο να κλωνοποιηθούμε δεν μας είπαν.

Έδωσαν «εντέλλεσθε» για κατ’ οίκον εμβολιασμό σε γιατρό που πριν από λίγο καιρό είχε προθυμοποιηθεί να αναλάβει εξ ολοκλήρου το πρόγραμμα των κατ’ οίκον εμβολιασμών, αλλά τελικά κατέστρωσαν διαφορετικό σχέδιο που «θα υπόκειται σε συνεχείς αλλαγές». Το ίδιο και σε γιατρό, του οποίου τα τακτικά ιατρεία έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, ώστε να εξυπηρετεί το πρόγραμμα του εμβολιαστικού κέντρου.

Αυτούς τους γιατρούς καλούν σε απολογία, γιατί με τη λογική τους δήθεν οι γιατροί ευθύνονται για το γεγονός ότι δεν προχωράνε οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί.

Στην πραγματικότητα, δεν τους έπιασε καμιά φοβερή ανησυχία μήπως και δημιουργηθεί τείχος ανοσίας απέναντι στην πανδημία, αλλά καίγονται να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί στους 60 ετών και άνω, γιατί από 16 Ιανουαρίου θα πρέπει να εφαρμοστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, όπως δήλωσε πριν από μία εβδομάδα η ΥΠΕ σε κείμενό της προς τους αντίστοιχους αρμόδιους.

Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και υπουργείο δεν έχουν προκηρύξει ούτε μία θέση μόνιμου γιατρού σε όλα τα ΚΥ και τις ΤΟΜΥ στο νομό Καρδίτσας εν μέσω πανδημίας. Το ίδιο δηλαδή με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που αφήνουν τη δημόσια ΠΦΥ να φυτοζωεί και να καταρρέει.

Την ίδια ώρα και ένα χρόνο μετά την πανδημία δεν έχουν καταφέρει να εμβολιάσουν όλους τους ανθρώπους που αδυνατούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα λόγω έλλειψης γιατρών, προσωπικού, οχημάτων που πότε εξασφαλίζονται από το Δήμο και πότε από τον ΕΟΔΥ. Δηλαδή, ένα χρόνο μετά την ύπαρξη των εμβολίων, ακόμα δεν έχουν οργανώσει ένα σοβαρό πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού που θα στηρίζεται στην ενημέρωσηκαι στην ετοιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας.

Την ίδια ώρα ήταν αυτοί που ευθύνονταν για την καταστροφή εκατοντάδων εμβολίων στο ΚΥ Καρδίτσας και ενώ υπήρχε παγκόσμια έλλειψή τους, λόγω χρήσης ακατάλληλου ψυγείου για τη συντήρησής τους, για να θυμίσουμε τη φερεγγυότητα όσων κατηγορούν τους γιατρούς.

Την ίδια ώρα που οι γιατροί καλούνταν σε απολογία, το άλλο γεγονός της ημέρας ήταν ότι στο ΚΥ Καρδίτσας γραφεία έμπαζαν βρόχινα νερά του «Διομήδη» και το προσωπικό προσπαθούσε να τα εμποδίσει με χαρτοβάμβακα και σφουγγάρισμα.

Η λίστα των ευθυνών του υπουργείου, της 5ης ΥΠΕ και της Διεύθυνσης του ΚΥ Καρδίτσας για την κατάντια της ΠΦΥ δεν έχει πάτο. Όπως πάτο δεν έχει και το θράσος τους να εγκαλούν τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας για παράβαση καθήκοντος και άρνηση υπηρεσίας, ενώ αυτοί που είναι οι πλέον αρμόδιοι δεν έχουν ουσιαστικά υλοποιήσει κανένα καθήκον και δεν έχουν αναλάβει καμία υπηρεσία που να εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού σε υγεία, πρόληψη και θεραπεία.

Αντίθετα, προωθούν την ταχύτατη αποσάθρωσή του δημόσιου συστήματος υγείας προς όφελος του ιδιωτικού τομέα, όπως φαίνεται και αυτές τις μέρες από τις ουρές στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για ένα τεστ, από τα ράντζα ασθενών που δεν διακομίζονται στις ιδιωτικές κλινικές, από την περιβόητη επίταξη του ιδιωτικού τομέα που πραγματικά δεν έγινε ποτέ, αλλά μπούκωσε με εύκολο χρήμα και περιστατικά λίγο πριν την πλήρη ανάρρωση.

Απαιτούμε:

  • Να ανακληθούν άμεσα οι κλήσεις σε απολογία των γιατρών του ΚΥ Καρδίτσας
  • Να σταματήσει το αυταρχικό καθεστώς των αλλεπάλληλων «εντέλλεσθε» που έχει γίνει πλέον ρουτίνα για να μπαλώνουν τρύπες, κάνοντας λάστιχο τη ζωή των υγειονομικών
  • Να γίνουν τώρα προκηρύξεις για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και όλου του απαραίτητου προσωπικού στην ΠΦΥ
  • Να ολοκληρωθεί με ευθύνη του υπουργείου και της ΥΠΕ χωρίς άλλες καθυστερήσεις και υπεκφυγές το πρόγραμμα των κατ’ οίκον εμβολιασμών
  • Να υλοποιηθεί άμεσα πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού με την απαραίτητη ενημέρωση, φαρμακοεπαγρύπνηση, παρακολούθηση και με όλα τα ασφαλή εμβόλια
  • Να πραγματοποιούνται δωρεάν, μαζικά και επαρκή διαγνωστικά τεστ σε ΚΥ, Νοσοκομείο, σχολεία και χώρους εργασίας με ευθύνη του ΕΟΔΥ και των αντίστοιχων μονάδων.

Της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Στο ίδιο τραγικό έργο θεατές ξανά, οι κάτοικοι πολλών περιοχών της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Στις πληγείσες περιοχές αντιπροσωπεία του ΚΚΕ Καρδίτσας