Ειδήσεις

Οι «Κομμένες γλώσσες» του Παναγιώτη Κολέλη παρουσιάζονται στην Καρδίτσα


Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 19.00, στον ημιώροφο του ξενοδοχείου ΚΙΕΡΙΟΝ το αναγνωστικό κοινό της Καρδίτσας θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το νέο βιβλίο του συγγραφέα και αρθρογράφου Παναγιώτη Κολέλη με τίτλο «Κομμένες γλώσσες» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΨΜ.  Μέσα από τα εννιά πρωτότυπα διηγήματα που περιλαμβάνει ξεπροβάλλουν τα προβλήματα και τα αδιέξοδα της σημερινής κοινωνίας στον υπέρτατο βαθμό αγγίζοντας, κάποια απ’ αυτά, το παράλογο. Αλλά μήπως δεν είναι παράλογα και  όλα αυτά που ζουν οι άνθρωποι στις μέρες μας;

Τα πρόσωπα των εννιά ιστοριώντου βιβλίου ακροβατούν ανάμεσα στην αμείλικτη πραγματικότητα και στο μεταφυσικό, στο ορατό και το αόρατο. Ιστορίες για αυτόκλητους υπερασπιστές του νόμου και της τάξης, για στόματα που πρέπει να μείνουν οπωσδήποτε κλειστά, για κεραίες κινητής τηλεφωνίας που γεννούν ελπίδες και εφιάλτες, για σχέδια που είναι εξαρχής καταδικασμένα να αποτύχουν. Για ανθρώπους που συντρίβονται, ενώ πασχίζουν να κάνουν μια καινούργια αρχή, ή αυτοκαταστρέφονται για να αποδείξουν ότι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία. Για φαντάρους που δεν υπηρετούν την πατρίδα τους και για πατρίδες που δεν τους αξίζουν οι φαντάροι. Για τραυματικές οικογενειακές σχέσεις, για μετανάστες που αναζητούν μερίδιο στην κανονικότητα και για μπαλκόνια που δονούνται από συνθήματα και συναισθήματα. Για τον ανίερο εναγκαλισμό του πόθου της ιδιοκτησίας και του πόθου για ένα νεαρό κορμί, έστω και νεκρό. Για άλματα στο κενό και για φυτά που καταλαβαίνουν περισσότερα από τους ανθρώπους. Για την ευτυχία και την εκμετάλλευση, δύο έννοιες τόσο διαφορετικές, που απέχουν όμως πολύ λίγο μεταξύ τους.

Η γνωστή σε όλους Σεμίνα Διγενή, που προλογίζει το βιβλίο, ανάμεσα στα άλλα αναφέρει για το πόνημα και τον συγγραφέα: «Ακόμα κι όταν κλείσετε το βιβλίο, δεν θα ’χετε ξεμπερδέψει μαζί του. Θα συνεχίσετε να σκέφτεστε την ταραντινική ωμότητα, με την οποία απεικονίζει την παραφροσύνη του κόσμου. Ενός κόσμου εδώ και τώρα αποκτηνωμένου. Toότι το βιβλίο αυτό, μαζί με όλα εκείνα που δημιούργησε μέσα μας, θα μας απασχολεί για πολύ καιρό μετά, είναι ένα ακόμα τεκμήριο επιτυχίας του συγγραφέα».

Για τα αδιέξοδαδε των ανθρώπων, που περιγράφει ο συγγραφέας, η Έρη Ρίτσου μέσα από το επίμετρό της,στέλνει στους αναγνώστεςένα μήνυμα αισιοδοξίας λέγοντας:«Πάντως,  είναι περίεργο.Όταν έρχεται κανείς αντιμέτωπος με όλο αυτό το σκοτάδι, μπορεί και να πεισμώσει και να πει: Όχι, διάολε, δεν θα τ’ αφήσω έτσι. Θα βρω φως και θα το φωτίσω. Γιατί η ζωή είναι επιλογή, κι αυτή η επιλογή, για να λειτουργήσει, χρειάζεται αγώνα και αντίδραση απέναντι στην μαυρίλα».

O συγγραφέας του βιβλίου Παναγιώτης Κολέλης γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε Λογιστική και Χρηματοοικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου απέκτησε το μεταπτυχιακό του στη Δημόσια Πολιτική και Διοίκηση· ωστόσο, δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο της επικοινωνίας και των δημοσίων σχέσεων. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και αρθρογραφεί σταθερά σχετικά με το βιβλίο, το θέατρο και την πολιτική. Οι Κομμένες γλώσσες είναι το τρίτο του βιβλίο, μετά το Επτά χρόνια στο αμόνι (Εκδόσεις Εντύποις, 2018) και την Εξαπάτηση της Δημοκρατίας(Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή, 2017).

Την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίουΚομμένες γλώσσες του Παναγιώτη Κολέλη οργανώνουν:

OΜορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κρανιάς, το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ», το βιβλιοπωλείο Βασιλάκος και οι εκδόσεις ΚΨΜ. Υποστηρίζεται από τη Λέσχη Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Δημήτρης Ντανόπουλος, Εκπαιδευτικός, Διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ

Λίτσα Παπανικολάου, Φιλόλογος, Υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής του ΑΠΘ

Παρασκευή Σδρόλια, Βιβλιοθηκονόμος, Προϊσταμένη Τμήματος Παιδείας & Πολιτισμού Δήμου Καρδίτσας

 

Κατερίνα Σταθοπούλου, Φιλόλογος, Μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης και Φιλαναγνωσίας του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων

Χαιρετισμό θα απευθύνει η Ράνια Κατσίκα, Πρόεδρος του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κρανιάς.

Προλογίζει και συντονίζει η Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά, Πρόεδρος του Κ.Ι.Λ.Ε. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ», Ερευνήτρια, Συγγραφέας.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά οι εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας, Χαρούλα Σαφαρή(βιολοντσέλο) και Πέτρος Τσιμπερόπουλος(πιάνο).

 

 

Προηγούμενο άρθρο Τάσος Τσιαπλές: Απαιτούμε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με την κακοποίηση παιδιών και ανάπτυξη ενιαίου φορέα παιδικής προστασίας
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα Δημοτικού Κινηματοθέατρου Καρδίτσας