Ειδήσεις

Οι οικοδόμοι της Καρδίτσας απεργούν την Τετάρτη 31 Γενάρη


Παρά την κατακόρυφη άνοδο της δουλειάς στις Κατασκευές, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τα προβλήματα μας παραμένουν και οξύνονται.. Το τζάμπα τελείωσε! Για να επανέλθει κάποιος εργαζόμενος που μετακινήθηκε σε άλλον κλάδο ή έφυγε στο εξωτερικό πρέπει:

  • Να πληρώνεται με μεροκάματο που να αντιστοιχεί στις σημερινές συνθήκες και ανάγκες και όχι με το μεροκάματο που έπαιρνε στα χρόνια της κρίσης. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, που η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα.
  • Να εξασφαλίσει ότι κάθε μέρα που δουλεύει θα έχει και το ένσημό του.
  • Να εργαστεί σε ασφαλές περιβάλλον, με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μέτρα ασφάλειας υψηλού επιπέδου. Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα και έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών, της Επιθεώρησης Εργασίας, για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας
  • Να του αποδοθούν τα ένσημα που για λογαριασμό της δουλειάς του ο ΕΦΚΑ έχει εισπράξει εδώ και δεκαετίες και συνεχίζει να εισπράττει χωρίς να τα αποδίδει στους οικοδόμους
  • Να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
  • Να κατοχυρωθεί νομοθετικά στον κλάδο το 7ωρο με 5νθήμερη εργασία και 35ωρο.
  • Να κηρυχτεί, εδώ και τώρα, υποχρεωτική η ΣΣΕ που έχουμε υπογράψει από τον Απρίλιο του 2022.

Μεγάλες δυνατότητες για νέες κατακτήσεις φανέρωσε η Πανοικοδομική Πανελλαδική απεργία στις 8 Νοέμβρη

Ο αγώνας, που δίνουμε και θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ορμή και κλιμάκωση, θα φέρει νίκες στον κλάδο και τους οικοδόμους.

Εκτιμάμε ότι με την επιτυχία της προηγούμενης απεργίας έγινε ένα στέρεο βήμα προς τα μπρος για να πετύχουμε όσα διεκδικούμε.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΗΡΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Για την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Ο υπουργός αρνήθηκε την ικανοποίηση του αιτήματος. Επικαλέστηκε νομικά προβλήματα, παρόλο που το αναγνωρίζει ως δίκαιο αίτημα.

Στην ουσία, ο υπουργός με την άρνησή του ομολογεί ότι το κράτος για 40 χρόνια, στις πλάτες και τη δουλειά των οικοδόμων, έβαζε ζεστό χρήμα στον ΕΦΚΑ, χωρίς να δίνει τα ένσημα των οικοδόμων και αυτή η διαρκής κλοπή των ενσήμων θα συνεχίζεται γιατί έτσι «γουστάρουν».

Ομολογεί ότι τα 246 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν σε εκατομμύρια ένσημα που εισπράχτηκαν για «υπέρ αγνώστων» από το 1985 μέχρι σήμερα, μπήκαν στον ΕΦΚΑ και στους οικοδόμους δεν δόθηκε τίποτα !Ομολογεί ότι το κράτος και ο ΕΦΚΑ εισπράττει εισφορές αφήνοντας μια ολόκληρη γενιά οικοδόμων που δούλεψε πραγματικά χωρίς όμως να πάρει ένσημο.

Η δέσμευση του υπουργού, ότι θα εξετάσει τη μείωση των ορίων ηλικίας για του νέους ασφαλισμένους (μετά την 1/1/1993), δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει συγχωροχάρτι, ούτε να ισοφαρίσει τα ένσημα που έχουμε δουλέψει, έχουν πληρωθεί και δεν μας τα έχουν δώσει.

Διεκδικούμε, χωρίς κανέναν συμψηφισμό, τα ένσημά μας. Η εργασίας μας, τα ένσημά μας δεν είναι παιχνίδι που καταλήγει «σου χρωστάω δέκα, σου δίνω ένα και πατσίσαμε», είναι ο ιδρώτας μας. Σε αυτό το αίτημα δεν κάνουμε πίσω.

Είναι εξοργιστικό, σήμερα, που η δουλειά στον κλάδο είναι στο φουλ, που δεν φτάνουν τα εργατικά χέρια στα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ η ασφάλιση μας να φθάνει μόνο 14 ένσημα το μήνα ενώ δουλεύουμε όλα τα μεροκάματα. Τα υπόλοιπα μεροκάματα-ένσημα που χάνονται; Θα δώσει μια σοβαρή απάντηση ο υπουργός Εργασίας;

Όλοι ξέρουν τι γίνεται, αλλά βολεύονται από τον αισχρό μηχανισμό απώλειας των ενσήμων μας. Ο ΕΦΚΑ εισπράττει αξιοποιώντας τον αντικειμενικό συντελεστή των ενσήμων για τα ελάχιστα ένσημα, οι μεγαλοεργολάβοι κλέβουν και εμπορεύονται τον ιδρώτα μας. Κάθε μέρα δουλειάς είναι και ένσημο. Τέρμα τα ψέματα! Τίποτα λιγότερο από αυτό, τίποτα λιγότερο από την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων που δουλέψαμε.

Είναι ζωντανή απόδειξη αυτό που συμβαίνει με τη συλλογική μας σύμβαση. Η κήρυξη της ως υποχρεωτικής σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες θα δώσει περισσότερα έσοδα στον ΕΦΚΑ (εισφορές) και σε εμάς καλύτερο ένσημο, δωρόσημο και προϋποθέσεις για το ύψος της σύνταξης.

Δεν υποχωρούμε, με τον αγώνα μας θα νικήσουμε!

Συνεχίζουμε αγωνιστικά, αποφασιστικά, μαζικά και οργανωμένα.

Είμαστε βέβαιοι ότι η Απεργία στις 31 Γενάρη μπορεί να γεννήσει νέες προϋποθέσεις και δυνατότητες, να προσθέσει νέες κατακτήσεις. Γι΄ αυτό ριχνόμαστε με ορμή και αποφασιστικότητα, με πείσμα και επιμονή για την επιτυχία της Απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων των σωματείων μας.

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών
Επόμενο άρθρο Εθελοντική αιμοδοσία στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας