Ειδήσεις

Οι πληγέντες γεωπόνοι της Θεσσαλίας ζητούν λύσεις – Ο γεωπόνος και μέλος της Επιτροπής Πληγέντων Νίκος Γαγάτσης στο Ράδιο Ηχόραμα


Την άμεση στήριξη του κλάδου τους από τις επιπτώσεις που άφησε η θεομηνία Daniel ζητούν οι πληγέντες γεωπόνοι της Θεσσαλίας. Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πληγέντων Θεσσαλίας συναντήθηκε πρόσφατα με τον αρμόδιο Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο θέτοντας επί τάπητος τα ζητήματα που τους απασχολούν και διεκδικώντας λύσεις. Στη συνάντηση συμμετείχε από την Καρδίτσα και ο γεωπόνος και μέλος της Επιτροπής Νίκος Γαγάτσης ο οποίος, το μεσημέρι της Παρασκευής 10 Νοεμβρίου, μίλησε στο Ράδιο Ηχόραμα, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Πιο αναλυτικά:

 

Προβλήματα και διεκδικήσεις

Αναλύοντας την όλη κατάσταση, ο κ. Γαγάτσης τόνισε τα ακόλουθα:

«Καταρχήν, εμεί εκπροσωπούμε όλα τα πληγέντα γεωπονικά καταστήματα σε όλη τη Θεσσαλία τα οποία αριθμούν περίπου τα 108.

Οπότε, φανταστείτε πόσο σημαντικό είναι να ακουστούμε για τις ανάγκες όλων των συναδέλφων και για τις ανάγκες όλου του τόπου.

Κάνουμε συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης και μία από αυτές ήταν και με τον κ. Τριαντόπουλο. Εκεί συζητήθηκαν κάποια αιτήματα για τα οποία ο κ. Τριαντόπουλος είχε μια πολύ καλή και θετική διάθεση να μας ακούσει και όπου μπορεί να βοηθήσει.

Μεταξύ άλλων, ζητήσαμε κάποια χρηματοδοτικά εργαλεία όπως να δημιουργηθεί κάποιο voucher, κάρτας – pass λέμε εμείς – κάποιο ποσό ανά στρέμμα στον παραγωγό με το οποίο θα μπορέσει ο παραγωγός να βοηθηθεί. Είναι ένα μπόνους, δηλαδή, σε σχέση με τη συνολική αποζημίωση που θα δοθεί από το κράτος στον παραγωγό.

Επίσης, συζητήσαμε για κάποιες άμεσες ρυθμίσεις των οικονομικών υποχρεώσεων όλων των καταστημάτων προς τους προμηθευτές. Για κάποιες επιταγές που τρέχουν αυτή την περίοδο γιατί μην ξεχνάμε αυτό το διάστημα τα γεωπονικά καταστήματα έχουν υποχρεώσεις και προς τους προμηθευτές με επιταγές ενώ αναμέναμε και πληρωμές από τους παραγωγούς.

Επιπλέον, συζητήσαμε για την αναστολή των εργασιών του προσωπικού προς όλα τα καταστήματα για τουλάχιστον μία καλλιεργητική περίοδο ώστε να βοηθηθούν τα γεωπονικά καταστήματα για το προσωπικό τους.

Και το σημαντικότερο είναι να γίνει άμεσα η αποζημίωση των καταστημάτων γιατί έχουν γίνει μεγάλες καταστροφές σε πάγιο εξοπλισμό στα γεωπονικά καταστήματα μέσω της κρατικής αρωγής. Να μπορέσει να γίνει όσο πιο σύντομα ο έλεγχος από τα κλιμάκια ώστε να εξομαλυνθεί όσο πιο γρήγορα η κατάσταση και να δοθούν στα καταστήματα οι αποζημιώσεις.

Ο κ. Τριαντόπουλος μας είπε ότι αυτό θα γίνει, θα αυξήσει τον αριθμό των ελεγκτών και σύντομα θα υπάρξει θετική εξέλιξη σε αυτό το κομμάτι».

 

Ανησυχίες για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά

Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η ανησυχία των γεωπόνων αναφορικά με τον σχεδιασμό για τη νέα καλλιεργητική χρονιά και γενικά για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα.

Επ ΄ αυτού, ο γεωπόνος και μέλος της Επιτροπής Νίκος Γαγάτσης υπογράμμισε στο Ράδιο Ηχόραμα πως:

«Ο πρωτογενής τομέας είναι ο βασικός πυλώνας της οικονομίας και ειδικά της Θεσσαλίας ολόκληρης.

Αυτή τη στιγμή ο πρωτογενής τομέας, όσο ποτέ άλλοτε, έχει  πάθει μεγάλη ζημιά σε πολλά σημεία.

Μπορούμε να πούμε ενδεικτικά ότι έχουν καταστραφεί το δίκτυο άρδευσης, τα κανάλια, τα παρακάναλα που λέμε εμείς, έχουν γίνει ένα με τους δρόμους.

Αυτά θέλουν χρόνο για να γίνουν. Δεν μπορούν να γίνουν από τη μία στιγμή στην άλλη.

Έτσι, ο παραγωγός δεν μπορεί εύκολα να βρει διέξοδο ώστε να μπορεί να ποτίσει την καλλιέργεια για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά.

Ο κτηνοτρόφος έχει υποστεί τεράστιες ζημιές τόσο στο πάγιο κεφάλαιο όσο και στην απώλεια ζωικής παραγωγής που θα πρέπει να αποζημιωθεί.

Και περιμένουμε την κυβέρνηση να γίνει αυτές τις μέρες η αποζημίωση σε αυτό το κομμάτι για την κτηνοτροφία.

Στη φυτική παραγωγή είχαμε απώλεια της παραγωγής και τα εκκοκκιστήρια αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να κάνουν συλλογή βάμβακος. Αυτή τη στιγμή η συλλογή βάμβακος που κάνουνε είναι με πολύ χαμηλή ποιότητα και πιθανόν θα πάνε και σε άλλες αγορές.

Έχουν και αυτά προβλήματα, με τη σειρά τους, ώστε να φτιάξουν το άριστο προϊόν που παρήγαγε η Θεσσαλία.

Είχαμε απώλειες στα καλαμπόκια, στις μηδικές, στα κηπευτικά, η βιομηχανική ντομάτα, αυτά όλα έχουν καταστραφεί. Τα δέντρα έχουν πάθει ζημιές. Ανυπολόγιστες ζημιές σε όλο το φυτικό κεφάλαιο.

Ο πρωτογενής τομέας, επίσης, είναι η βάση στην οποία στηρίζεται όλη η Θεσσαλία και θα πρέπει όλοι να στηρίξουν.

Είναι η πρώτη φορά, εγώ τουλάχιστον δεν θυμάμαι άλλη, που έχει υπάρξει τέτοια καταστροφή.

Στον πρωτογενή τομέα είναι και ο εξοπλισμός, το πάγιο κεφάλαιο των μηχανημάτων. Υπάρχουν εκεί και τεράστιες ζημιές όπου μέσω της κρατικής αρωγής θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση. Και μας είπε και ο κ. Τριαντόπουλος ότι και εκεί θα βοηθήσει ώστε να γίνουν πιο σύντομα όλα όσα θα πρέπει να γίνουν.

Τα χωράφια έχουν αλλάξει δομή και η σύσταση του εδάφους. Υπάρχουν κόκκινες περιοχές, περιοχές όπου έχουν αλλάξει τελείως η σύσταση.

Έχουν έρθει φερτά υλικά, μπάζα. Αυτά τα χωράφια για να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση χρειάζεται πολύ μεγάλο κεφάλαιο που πολλές φορές μπορεί να ισοδυναμεί και με την αξία του χωραφιού.

Όλα αυτά τα χωράφια, που δεν είναι και λίγα, είναι αυτά τα παράκτια που λέμε, που υπήρχαν στα ποτάμια όπου έσπασαν τα αναχώματα, χρειάζονται μεγάλα κεφάλαια για να μπορέσουν να γίνουν ξανά χωράφια. Πιθανόν να υπάρξουν και κάποιες απαλλοτριώσεις σε αυτά τα τμήματα».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Χρυσό βραβείο για την ομάδα iGEM Thessaly 2023
Επόμενο άρθρο «Ζευγάρωσε» τις νίκες ο Απόλλων Καρδίτσας – Άνετη επικράτηση κόντρα στην Πελασγιώτιδα