Ειδήσεις

Οι θέσεις του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Ν. Καρδίτσας για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο


Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έθεσε η κυβέρνηση σε διαβούλευση, αποτελεί νέο σοβαρό βήμα κλιμάκωσης της επίθεσης στην πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, αλλά και των μισθωτών Μηχανικών που αμοίβονται με μπλοκάκι.

Επιβάλλει νέο ληστρικό κεφαλικό φόρο, πολλαπλάσιο του σημερινού τέλους επιτηδεύματος, που ξεκινάει απ’ τα 1.600€, ενώ ξεπερνά τα 2300€ μετά τη δωδεκαετία απ’ την είσοδο στο επάγγελμα. Συνολικά το ελάχιστο πάγιο «τέλος παραμονής» στο επάγγελμα εκτοξεύεται πάνω απ’ τα 6.000€, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές, ανεξάρτητα απ’ το πραγματικό εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών.

Το νομοσχέδιο δεν αφήνει αλώβητους ούτε τους αυτοαπασχολούμενους με ένα σχετικά καλύτερο εισόδημα, εισάγοντας το κριτήριο του «κύκλου εργασιών». Έτσι αυξάνει το φορολογούμενο τεκμαρτό «κέρδος» κατά 35% εκτοξεύοντας τη φορολογία στα 3.400€, μόλις ξεπεραστεί ο «μέσος» κύκλος εργασιών στον κλάδο.

Ταυτόχρονα κάθε μικρός αυτοαπασχολούμενος φορολογείται κανονικά ακόμα και για μια ζημιογόνα χρονιά.

Φυσικά ευνοούνται τα πολύ ψηλά εισοδήματα εφόσον το τεκμαρτό κέρδος πλαφονάρει στο διπλάσιο του γενικού για τα εισοδήματα που ξεπερνούν το διπλάσιο του μέσου κύκλου εργασιών στον κλάδο (με ανώτατο τεκμαρτό κέρδος τις 50.000€), ενώ τους μειώνουν σημαντικά το τέλος επιτηδεύματος. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, με μείωση των συντελεστών στους φόρους συγκέντρωσης κεφαλαίου και πώλησης εισηγμένων μετοχών.

Επιστρατεύουν ξανά τον κοινωνικό αυτοματισμό, για να φέρουν αντιμέτωπους τους μισθωτούς με τους αυτοαπασχολούμενους, που τους βαφτίζουν συλλήβδην φοροφυγάδες. Η δήθεν «φορολογική δικαιοσύνη» είναι «τυφλή» για τους ομίλους που συμβάλλουν μόνο στο 5% των εσόδων του κράτους, το 0,2% των ΑΦΜ που χρωστάει 85δις€ τα οποία κηρύσσουν «ανείσπρακτα», τις τράπεζες που απολαμβάνουν αναβαλλόμενο φόρο, τα ειδικά φορολογικά κίνητρα των επενδυτών, τους εφοπλιστές που φορολογούνται εθελοντικά…

Ο σκοπός του νομοσχεδίου δεν περιορίζεται στο προαπαιτούμενο του Προγράμματος Σταθερότητας, που στηρίζουν ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ–ΠΑΣΟΚ, για περαιτέρω φοροληστεία της μεγάλης πλειοψηφίας των επαγγελματιών όλων των κλάδων προκειμένου να διατηρούνται τα «ματωμένα πλεονάσματα» του κρατικού προϋπολογισμού που κατευθύνονται ως ενισχύσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων, βάζει στο στόχαστρο τους αυτοαπασχολούμενους με χαμηλά εισοδήματα, ιδιαίτερα τους νεότερους, τις νέες μητέρες και νέους γονείς, όσες και όσους υποαπασχολούνται ή παλεύουν να ανταποκριθούν στα χρέη και τις αυξημένες υποχρεώσεις, τους μισθωτούς με μπλοκάκι που συμπληρώνουν το εισόδημά τους με την αυτοαπασχόληση. Έρχεται να προστεθεί στη διαχρονική επίθεση των κυβερνήσεων με ρυθμίσεις στη φορολογία, το ασφαλιστικό (Νόμοι Κατρούγκαλου –Βρούτση –Χατζηδάκη), την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος.

Επιδιώκουν να ωθήσουν στην έξοδο απ’ το επάγγελμα την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων, να στερήσουν από όποια δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης τους μισθωτούς με ΔΠΥ. Η κυβέρνηση νομοθετεί «ελάχιστο κέρδος» για τους αυτοαπασχολούμενους, ωστόσο, όπως και κάθε προηγούμενη κυβέρνηση, αρνείται να ορίσει «ελάχιστες αμοιβές» μελετών και έργων γιατί αυτές αντίκεινται στο δίκαιο του «ελεύθερου» ανταγωνισμού της Ε.Ε. που γιγαντώνει τους ομίλους. Η ανάγκη λήψης μέτρων συρρίκνωσης της εκτεταμένης αυτοαπασχόλησης στην Ελλάδα είναι διατυπωμένη σε πλήθος εκθέσεων της ΕΕ και άλλων διεθνών και εγχώριων οργανισμών.

Η πολιτική αυτή έχει στόχο να συγκεντρώσει τη μερίδα του λέοντος τεχνικών μελετών, έργων και υπηρεσιών στις μεγάλες τεχνικές & μελετητικές εταιρείες,τους επιχειρηματικούς ομίλους, που επιταχύνουν το «ξεκαθάρισμα» της αγοράς με το βλέμμα στην πίτα των 100δις € μέσω Ταμείου Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, ιδιωτικών επενδύσεων και ΣΔΙΤ. Υπηρετεί ταυτόχρονα την ανάγκη τους για φθηνό ευέλικτο επιστημονικό εργατικό δυναμικό για τα σχεδιαζόμενα έργα.

Η επίθεση δεν εξαντλείται στη φοροληστεία.

Είμαστε αντιμέτωποι με:

  • Την ποινικοποίηση του επαγγέλματος με επέκταση της «τεχνικής ευθύνης» από την πιο μικρή και απλή υπόθεση, έως την πιο μεγάλη, την εφ’ όρου ζωής «ομηρία» των εργαζόμενων μηχανικών.
  • Το μπαράζ νομοθετικών ρυθμίσεων σε εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ που ισοπεδώνει τα πτυχία στο επίπεδο των «πιστοποιητικών» των ιδιωτικών κολλεγίων, την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος με την «πιστοποίηση» των ειδικών επαγγελματικών δικαιωμάτων.
  • Την ακρίβεια σε ενοίκια, ρεύμα και όλα τα απαραίτητα για να συντηρηθούν τα γραφεία μας.
  • Την υποστελέχωση των ΥΔΟΜ, η οποία δυσχεραίνει τη δουλειά μας, καθώς υπάρχουν πλέον ελάχιστοι υπάλληλοι για να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις της κάθε υπηρεσίας.
  • Την εντατικοποίηση της δουλειάς, με ατελείωτες εργατοώρες μόνο για την παρακολούθηση των αλλαγών στη νομοθεσία και την ερμηνεία τους στη δουλειά μας.
  • Τα θέματα υγείας και ασφάλειας, αφού όταν μας συμβεί κάτι εν ώρα εργασίας, όπως σε αυτοψίες, σε οικοδομές κ.α.,τότε θα πληρώσουμε πάλι από τη τσέπη μας τα «σπασμένα», με ότι συνεπάγεται αυτό.
  • Τη μικρή -σχεδόν μηδενική- επιδότηση για τις νέες μητέρες, οι οποίες παίρνουν ένα ελάχιστο ποσό μετά τη γέννα, και θα πρέπει ακολούθως- ειδικά αν έχουν δικό τους γραφείο – να το σκεφτούν δύο και τρεις φορές για το πόσο θα καθίσουν σπίτι

Διεκδικούμε:

  • Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο – έκτρωμα για το φορολογικό.
  • Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος. Προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του ΚΕΑΟ, σύνταξη στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
  • Διαγραφή χρεών για τους αυτοαπασχολούμενους ιδιαίτερα της περιόδου της πανδημίας.

Καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια των άλλων επιστημονικών φορέων της Καρδίτσας να αντιδράσουν και να οργανώσουν την μαχητική απάντηση των συναδέλφων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που καλεί ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας στη Κεντρική Πλατεία την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στη 1μμ.

 

Προηγούμενο άρθρο Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα των δικαιούχων φοιτητών δωρεάν σίτισης
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Βιοτεχνολογία – Ποιότητα Διατροφής και Περιβάλλοντος