Ειδήσεις

Οι υπουργοί της ΝΔ μοίρασαν αόριστες υποσχέσεις και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς


Δύο χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του «Ιανού» και την ταλαιπωρία που βίωσαν οι πολίτες του Ν.Καρδίτσας, δεν έχει ξεκινήσει επί της ουσίας κανένα μεγάλο έργο, παρά το «εργοτάξιο» που «είδε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νομού» ο Υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Τσιάρας.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφτηκε τον νομό δεν έκανε καμία εκτενή αναφορά στα έργα που δήθεν βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και προφανώς δεν δόθηκε απολύτως κανένα χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση κάποιου αντιπλημμυρικού έργου, με αποτέλεσμα για ακόμη μία χρονιά να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στην αποφυγή ενός ανάλογου καιρικού και καταστροφικού φαινομένου όπως ήταν ο «Ιανός».

Ως Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής απαιτούμε να μάθουμε άμεσα:

  • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των εργασιών για τα οποία θριαμβολόγησε ο κ. Τσιάρας;
  • Αν έχει εκπονηθεί σχέδιο ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής πολιτικής, καθώς στο προσεχές μέλλον θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τόσο των πλημμυρών τους χειμερινούς μήνες όσο και της λειψυδρίας τους θερινούς;

Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρθηκε καιστις αγροτικές αποζημιώσεις του «Ιανού» τη στιγμή που το έγγειο κεφάλαιο δεν έχει αποζημιωθεί. Αξίζει δε να σημειωθεί πως έχει δοθεί μόνο το 20% της αποζημίωσης για τα αποθηκευμένα προϊόντα, το ζωϊκό κεφάλαιο, τα μηχανήματα κλπ.

Ωστόσο, οι αυτοέπαινοι του κυβερνητικού επιτελείου δεν σταμάτησαν εκεί.

Με τη σειρά του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Γεωργαντάς επιχείρησε να αναδείξει το πρόγραμμα των νέων αγροτών στην Καρδίτσα, τη στιγμή όμως που εκ των 390 αιτούντων, οι 144 μένουν εκτός, λόγω «μεταγενέστερης» αλλαγής κριτηρίων.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η μοναδική που διατείνεται ότι δίνει έμφαση στον πρωτογενή τομέα, την ώρα που απορρίπτει νέους αγρότες και κρατά ομήρους 3.500 επιλαχόντες των σχεδίων βελτίωσης. Όσον αφορά δε το πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας,ο νομός Καρδίτσας ελάχιστα ωφελείται καθώς έχει πολλές αροτραίες  καλλιέργειες.

Επιπλέον, δεν έγινε καμία αναφορά στο κόστος παραγωγής που έχει φτάσει στα ύψη. Κόστος που αφορά το πετρέλαιο, το ηλεκτρικό ρεύμα και τις ζωοτροφές.

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να απαντήσει στα ακόλουθα:

  • Ποια είναι η θέση της για τα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα που βρίσκονται σε πτώση;
  • Ποια είναι η θέση της για την έλλειψη εργατών γης;

Αναρωτιόμαστε αν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντάς συναντήθηκε με αγρότες της περιοχής προκειμένου να ενημερωθεί άμεσα και από τα πλέον αρμόδια άτομα, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός ή αρκέστηκε σε επικοινωνιακές πρακτικές;

Επιπλέον, ζητάμε ολοκληρωμένη πρόταση κλειστού δικτύου άρδευσης στο σύνολο του νομού, ώστε να εξυπηρετούνται οι αγρότες περιοχών -όπως είναι για παράδειγμα η περιοχή του Παλαμά- που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με το πότισμα των αγρών τους σε περιόδους αιχμής.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφτηκε τον Ν. Καρδίτσας επιχείρησε να ωραιοποιήσει την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες και οι παραγωγοί, μοιράζοντας  δυστυχώς – για ακόμη μια φορά –αόριστες υποσχέσεις και «καθρεφτάκια στους ιθαγενείς».

 

Της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Δήμου Αργιθέας
Επόμενο άρθρο Αποκαταστάθηκε η λειτουργία του Κλειστού Κολυμβητηρίου