Ειδήσεις

Όλα έτοιμα για το 11ο Συνέδριο των Αγράφων της Πίνδου


 Η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών είναι φορέας 90 Πολιτιστικών Συλλόγων (Τοπικών και Αποδήμων), Αθλητικών Συλλόγων, Συνεταιρισμών των Αγραφιώτικων χωριών και Ενοριακών Συμβουλίων των Περιφερειακών Ενοτήτων Ευρυτανίας και Καρδίτσας. Σήμερα στην Ένωση συμμετέχουν φορείς από τους πρώην Ιστορικούς Δήμους Ευρυτανίας και Καρδίτσας: Ρεντίνας, Ταμασίου, Μενελαϊδος, Καλλιφωνίου, Ιτάμου, Λίμνης Πλαστήρα (ενιαία) Μητρόπολης, Ιθώμης, Μουζακίου, Αργιθέας και Δήμους Αγράφων και Καρπενησίου.

Η ισχυρή αυτή πολιτιστική παρουσία στα δρώμενα της περιοχής, διοργανώνει για το επόμενο χρονικό διάστημα, το 11ο Συνέδριο των Αγράφων της Πίνδου. Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην κοινότητα Λεοντίτο του Δήμου Αργιθέας, το Σάββατο 18 Μαΐου, ώρα 11 π.μ. Η δεύτερη εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Μαΐου, ώρα 6 μ.μ , στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο, Μουζακίου. Η τρίτη εκδήλωση, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Μαΐου ώρα 6.00 μ.μ. στη Δημοτική Ενότητα Ρεντίνας και την Κυριακή 26 Μαΐου 10.30 π.μ. στα Λουτρά Σμοκόβου του Δήμου Σοφάδων.

Πρόκειται για ένα συνέδριο Ιστορίας, Πολιτισμού, Τουρισμού, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, με θεματολογία αρχαιότητες – θρησκευτικά μνημεία, παραδοσιακά γεφύρια, φράγμα Μουζακίου, νερά Αχελώου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα ανακοινώθηκε κατά τη σχετική συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές, το πρωί της Τρίτης, στην Π.Ε. Καρδίτσας.

 

Θέματα υποδομών

Ιδιαίτερη βαρύτητα η Ένωση δίνει και στην αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πρόσφατες θεομηνίες στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε προ ημερών συνάντηση του προεδρείου της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών Καρδίτσας και Ευρυτανίας στο γραφείο του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα.

Στη συνάντηση από την πλευρά της Ένωσης, κατατέθηκε σειρά θεμάτων με τεκμηρίωση για έργα υποδομών, αξιοποίηση κτιρίων, πολιτισμού, τουρισμού και του προγράμματος εκδηλώσεων στα πλαίσια του 11ου Συνεδρίου των Αγράφων της Πίνδου.

Αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε, τέθηκε επί τάπητος, η αποκατάσταση οδικών τμημάτων από θεομηνίες ΙΑΝΟΣ και ΝΤΑΝΙΕΛ. Η χρηματοδότηση κατασκευής της γέφυρας ΜΕΓΔΟΒΑ που εντάσσεται στον ο.α Καρδίτσας – Αγρίνιο και υπάρχει ώριμη μελέτη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η χρηματοδότηση αποπεράτωσης του Ορεινού Καταφυγίου Αμαράντου (Δήμου Καρδίτσας) και αξιοποίηση του ως κέντρο ιστορίας πολιτισμού των Αγράφων. Η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Δήμου Σοφάδων, κατασκηνώσεων Καστανιάς και Δρακότρυπας, κά.

 

Δήμος Αργιθέας

Λεοντίτο: Σάβ. 18 Μαΐου 2024,προσέλευση ώρα 11π.μ.

  • Προσφωνήσεις-Καλωσόρισμα-από την πρόεδρο Τ. Κ. Λεοντίτου κ. Παναγιώτα Γρηγορίου και

τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Γραμμένο Κώστα & πρόεδρο ΕΑΧ κ. Βασίλη Τσαντήλα.

  • Ομιλία για την Ι. Μονή Παναγίας Σπηλιάς και την συμβολή της στους Αγώνες των Αγράφων και του Έθνους, από τον Συγγραφέα και Εκπαιδευτικό κ. Ξενοφών Κουτή.
  • Ομιλίααπό τον Δήμαρχο Αργιθέας & πρόεδρο του δικτύου Δήμων της Πίνδου κ. Ανδρέα Στεργίου, για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων

Ομιλία από τον πρ. Δήμαρχο Αγράφων και μέλος Δ.Σ. ΕΑΧ κ. Βαγγέλη

Κατσιφό με θέμα: Ο Ιστορικός και Γεωγραφικός Χώρος των Αγράφων. Η συμβολή τους στηνεθνική οικονομία. Σημερινές προοπτικές

  • Τοποθετήσεις: Εκπροσώπου Κυβέρνησης, ο Περ/ρχης Θεσσαλίας κ. Δ. Κουρέτας ή Αντ/ρχης Π.Ε.

Καρδίτσας κ. Κων. Τέλιος, Πολιτικών και Αυτοδιοικητικών Στελεχών,

Προσφορά Τράπεζας εδεσμάτων.

  • Παραδοσιακοί χοροί από Σύλλογο Αργιθεατών Τρικάλων, Σύλλογο Δρακότρυπας «Η Ανάπλαση» και χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Κρητών Δήμου Ζωγράφου «Ο Καζαντζάκης»

Σημ.: Στις 9.30π.μ., θ απροηγηθεί επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιάς Αργιθέας

Δήμος Μουζακίου

Δημοτικό Κιν/θέατρο Κυριακή 19 Μαΐου, Ώρα: 6μ.μ.

  • Προσέλευση προσκαλεσμένων-κοινού 6μ.μ.

Προσφωνήσεις από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Καραμπέκου Μαρία & την Δημοσιογράφο κ.             Έφη  Πατσιαούρα Καλωσόρισμα, από  τους Δημάρχους Μουζακίου & Αργιθέας κ.κ. Φάνη Στάθη, Ανδρέα Στεργίου & Εκπρόσωπο της Ε.Α.Χ.

Εισηγήσεις

  • Ανάδειξη της Σπηλιάς Καραϊσκάκη και η Μονή, από τον Πολ/κο Μηχ. κ. Γ. Κωνσταντάκο.
  • Η Ιερά Μονή και ο Ήρωας Γεώργιος Καραϊσκάκης από τον φιλόλογο καθηγητή κ. Μυλωνά Σεραφείμ.
  • Τραγούδι για τον ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ, από τον Χρυσόστομο Μητροπάνο.
  • «Αρχαιότητες-Αρχαιολογικοί Χώροι-Ανασκαφές στις περιοχές Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας», από τον Αρχαιολόγο π. Διευθυντή ΕΦΑ Καρδίτσας κ. Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη.
  • «ΘρησκευτικάμνημείαΔήμωνΜουζακίουκαιΑργιθέας»απότιςΑρχαιολόγους,Διευθύντριες των ΕΦΑ Τρικάλων και Λάρισας κ.κ. Κρυσταλία Μανζανά και Σταυρούλα Σδρόλια.
  • «Παραδοσιακά γεφύρια Αγράφων», από τον ερευνητή, συγγραφέα και Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δήμου Αργιθέας κ. Κων/νο Γραμμένο.
  • Αποκαταστάσεις Θεομηνιών-Φράγμα Μουζακίου -Νερά Αχελώου», οι Δήμαρχοι Μουζακίου και Αργιθέαςκ.κ. Φάνης

Στάθης και Ανδρέας Στεργίου

  • Τοποθετήσεις Εκπροσώπου Κυβέρνησης, ο Περ/ρχηςΘεσσαλίας κ. Δ. Κουρέτας ή Αντ/ρχης Π.Ε. Καρδίτσας κ. Κων. Τέλιος, πολιτικών και αυτ/κών στελεχών και φορέων.

 

Δήμος Σοφάδων

Ρεντίνα και Λουτρά Σμοκόβου

Σάββατο25καιΚυριακή26Μαΐου 2024

Α΄ΡΕΝΤΙΝΑ: Σάββατο 25 Μαΐου 2024,ώρα 6.00 μ.μ., Κεντρική Πλατεία

  • Προσέλευση Προσκαλεσμένων – Κοινού
  • Ξενάγηση στα Μουσεία και στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου
  • Προσφωνήσεις: Σοφία Αλειφτήρα Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού, Κων/νος Σούφλας Γ.Γ.ΕΑΧ, Βασίλης Γούζιος Δ.Σ. Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο Δ.Ε. Ρεντίνας κ. Ξηρό Πέτρο

Χαιρετισμοί: Δήμαρχο Σοφάδων κ. Δημοσθένη Κατσή, Εκπρόσωπο Ε.Α.Χ., Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Βουλευτές, Δήμαρχοι

Εισηγήσεις:

α)Από την κ. Κρυσταλλία Μαντζανά, Αρχαιολόγο, Διεθύντρια ΕΦΑ Τρικάλων με θέμα: «Τα θρησκευτικά ΜνημείαΡεντίνας»

β)Από τον κ. π. Ευάγγελο Φεγγούλη, Πρωτοπρεσβύτερο, Θεολόγο, Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Προσκυνηματικού Τουρισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, Α΄ Αντιπρόεδρος Ε.Α.Χ. με θέμα: «Ο προσκυνηματικός και θρησκευτικός τουρισμός».

γ)Από τον κ. Βασίλη Τσαντήλα, Πρόεδρο Ε.Α.Χ.,π. Δήμαρχο με θέμα: «Η ίδρυση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ρεντίνας και Αγράφων».

δ)Απότηνκ.ΜάγιαΤσόκληδημοσιογράφος,π.Ευρωβουλευτήςμεθέμα:«Ησυμβουλήτουτουρισμού στην τοπική οικονομία».

ε)Από την πρόεδρο του ΕΟΤ κυρία Άντζελα Γκερέκου

στ)Από τον πρόεδρο ΑΧΕΠΑ Ν. Υόρκης κ. Λάμπρο Λαμπράκο Ερωτήσεις-Προτάσεις-Τοποθετήσεις Φίλεμα στους  παρευρισκόμενους Παραδοσιακοί Χοροί και Τραγούδια Αγράφων.

Β΄ ΛΟΥΤΡΑ ΣΜΟΚΟΒΟΥ: Κυριακή 26 Μαΐου 2024, ώρα 10.30 π.μ. Προσέλευση προσκαλεσμένων-Κοινού, Περιήγηση Εγκαταστάσεις Λουτρών

Προηγούμενο άρθρο Να αποζημιωθούν για τις επανασπορές ζητούν οι αγρότες της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Εντός του master plan το Φράγμα Μουζακίου