Ειδήσεις

Όλοι μαζί θα παλέψουμε για τα δικαιώματά μας στη δουλειά και την Υγεία!


Το σωματείο εμποροϋπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού δικαίου Καρδίτσας καταγγέλλει την στάση της διεύθυνσης 2 καταστημάτων super market που ανήκουν σε μεγάλη αλυσίδα, η οποία παρεμπόδισε την ενημέρωση των εργαζομένων για το μεγάλο συλλαλητήριο για την υγεία που διοργανώνεται από 38 φορείς την 26/11. Δεν επέτρεψαν στο σωματείο  το μοίρασμα προπαγανδιστικού υλικού και απαγόρευσαν την τοποθέτηση αφίσας έξω από το κατάστημα.

Επίσης σε ένα εκ των καταστημάτων μας διαμηνύθηκε ότι απαγορεύεται η οποιαδήποτε ενημέρωση των εργαζομένων από το σωματείο.  Φαίνεται ότι πήραν αέρα τα πανιά των εργοδοτών μετά και την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη και ήδη προετοιμάζουν την απαγόρευση και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης ξαναφέρνοντας στο προσκήνιο περασμένες σκοτεινές εποχές. Όμως είναι γελασμένοι αν λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, θα  μας βρουν απέναντι τους.

Τη συνδικαλιστική δράση δεν την καταργεί κανένας νόμος! Οι πρόσφατοι αγώνες και οι νίκες των εργαζομένων σε cosco και e-food μας γεμίζουν δύναμη και θάρρος. Ο νόμος – έκτρωμα Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά! Όση όσο πίκρα και χολή κι αν βγάζουν η μεγαλοεργοδοσία και οι ρουφιάνοι τους σε οτιδήποτε συλλογικό και οργανωμένο, δεν μπορούν να κρύψουν ότι  η οργανωμένη πάλη των εργαζομένων και ο κοινός αγώνας με τις άλλες λαϊκές δυνάμεις που χτυπιούνται από τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), αποτελεί τον μεγάλο φόβος τους.

Δεν θα τους επιτρέψουμε να δημιουργήσουν σούπερ μάρκετ γκέτο, με εργαζόμενους αποκλεισμένους από τις συλλογικές διεργασίες,  να αποδέχονται είτε με το καρότο είτε με το μαστίγιο ότι για την αντιμετώπιση της πανδημίας αρκεί η «ατομική ευθύνη».

Οι εργαζόμενοι στα super market είναι εκτεθειμένοι καθημερινά στην πανδημία με αποτέλεσμα να καταγράφονται πολλά κρούσματα σε αυτούς τους εργασιακούς χώρους. Τα μέτρα προστασίας είναι ελλιπή και δεν υπάρχουν μέτρα πρόληψης (rapid test) με ευθύνη της εργοδοσίας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να τα πληρώνουν από την τσέπη τους. Την ίδια στιγμή, τα s/m θησαύρισαν ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενώ το ωράριο των εργαζομένων έγινε λάστιχο όταν αποφάσισαν οι εργοδότες να διευρύνουν το ωράριο λειτουργίας.

Το ζήτημα της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων είναι αναφαίρετο δικαίωμα των σωματείων και των εργαζόμενων και όχι της εργοδοσίας που βάζει στο ζύγι τα κέρδη της από τη μία και  την προστασία των εργαζόμενων από την άλλη πλευρά.

Γι αυτό, καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα super market να πάρουν μέρος στο αυριανό (26/11) συλλαλητήριο για την Υγεία, στην Κεντρική Πλατεία στις 18:30,  για να απαιτήσουν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, συχνά και επαναλαμβανόμενα rapid test με έξοδα της εργοδοσίας.

Οι ζωές μας μετράνε, δεν είναι αριθμοί!

Όλοι μαζί θα σπάσουμε το φόβο και την τρομοκρατία!

Όλοι μαζί θα παλέψουμε για τα δικαιώματά μας στη δουλειά και την Υγεία!

Προηγούμενο άρθρο Η ακολουθία του Εσπερινού στο Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίας Αικατερίνης Τ.Κ. Γραμματικού
Επόμενο άρθρο 84 νέα θετικά κρούσματα covid στην Καρδίτσα