Ειδήσεις

Ολοκληρωμένη πρόταση 4,8 εκατ. ευρώ για τα δίκτυα ακαθάρτων Γελάνθης – Λαζαρίνας


Ολοκληρωμένη πρόταση παρεμβάσεων κατασκευής των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων στις Τοπικές Κοινότητες Γελάνθης και Λαζαρίνας κατέθεσε ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης, στο Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Μιχάλη Γραφάκο.

Ειδικότερα, η ΔΕΥΑ Μουζακίου, συνάπτοντας προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Μουζακίου, υπέβαλλε πρόταση σε πρόσκληση του ΥΠΕΝ στον τίτλο δράσης: «Υποδομές διαχείρισης αστικών λυμάτων και λυματολάσπης στην επεξεργασία λυμάτων» του ΠΥΛΩΝΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 1 «ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τίτλο «Υποδομές αποχέτευσης ακαθάρτων των οικισμών Γελάνθης και Λαζαρίνας του Δήμου Μουζακίου» συνολικού προϋπολογισμού 4.794.650,96 εκατ. ευρώ, (με ΦΠΑ).

Η πρόταση περιλαμβάνει τα παρακάτω υποέργα:

  • Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων Γελάνθης, Λαζαρίνας του Δήμου Μουζακίου με προϋπολογισμό 3.687.397,00 € πλέον ΦΠΑ24%
  • Δαπάνη κάλυψης κόστους διαχείρισης κόστους ΑΕΚΚ με προϋπολογισμό 203.078,00 € πλέον ΦΠΑ24%
  • Δαπάνες ΟΚΩ – Ηλεκτροδότηση αντλιοστασίων ακαθάρτων Γελάνθης – Λαζαρίνας με προϋπολογισμό 9.179,00 € πλέον ΦΠΑ24%

Τα συγκεκριμένα έργα προβλέπουν λειτουργικά και αυτοτελή δίκτυα ακαθάρτων στους παραπάνω οικισμούς, καθώς και τους αγωγούς μεταφοράς και διάθεσης των λυμάτων στον Βιολογικό Καθαρισμό του Μουζακίου.

Επισημαίνεται ότι στην κατασκευή των δικτύων ακαθάρτων συμπεριλαμβάνονται και οι συνδέσεις των οικοδομών με τα κεντρικά δίκτυα μαζί με τα αντίστοιχο φρεάτιο για κάθε οικοδομή, ώστε να συνδέσουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων τις εσωτερικές τους εγκαταστάσεις αποχέτευσης.

Η κατασκευή των νέων δικτύων θα έχει θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο για την ευρύτερη περιοχή καθώς:

  • Θα καταργηθούν οι απορροφητικοί βόθροι των δύο οικισμών και θα προστατευθεί ο υδροφόρος ορίζοντας, αποκομίζοντας τεράστιο περιβαλλοντικό όφελος για την περιοχή.
  • Θα αναβαθμιστούν οι συνθήκες ζωής των κατοίκων των δύο Κοινοτήτων.
  • Διασφαλίζεται αύξηση του εισερχόμενου φορτίου του βιολογικού καθαρισμού στο επίπεδο σχεδιασμού του με την προσθήκη των οικισμών Γελάνθης και Λαζαρίνας, εξασφαλίζοντας τις βέλτιστες συνθήκες, όταν τεθεί σε λειτουργία.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επενδύει στην πράσινη ενέργεια ο Δ. Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Εκπαιδευτικές και επαγγελματικές προοπτικές