Ειδήσεις

Ολομέλεια Συμβούλων Εκπαίδευσης του Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας


Την Τρίτη 11 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήθηκε η τρίτη Τακτική Ολομέλεια της Στ΄ Περιόδου των Συμβούλων Εκπαίδευσης του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας. Η Ολομέλεια πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου Τσιτσάνη, που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Τρικκαίων για τον σκοπό αυτό, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά. Στην Ολομέλεια, που συμμετείχαν Σύμβουλοι Εκπαίδευσης κάθε βαθμίδας από όλη τη Θεσσαλία, συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στο καθηκοντολόγιο των Συμβούλων Εκπαίδευσης καθώς και στην οργάνωση εκδηλώσεων που θα ενισχύσουν την επαγγελματική ταυτότητα των εκπαιδευτικών και θα προσφέρουν ενημέρωση στους γονείς.

Η περίοδος που διανύουμε είναι μεταβατική, καθώς, ενώ εκδόθηκε διαπιστωτική πράξη για την παύση λειτουργίας των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου, τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού συνεχίζουν να λειτουργούν έχοντας την ευθύνη της επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης των Συμβούλων Εκπαίδευσης κάθε βαθμίδας. Η Οργανωτική Συντονίστρια του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Θεσσαλίας Δρ. Άρτεμις Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της ύπαρξης ουσιαστικών συνεργασιών με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης κάθε Περιφερειακής Ενότητας στις οποίες διοικητικά υπάγονται οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης. Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, Χρήστος Τρικάλης χαιρέτισε τη συνάντηση και αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν αναπτυχθεί από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων για την εξασφάλιση γραφείων για τους Συμβούλους Εκπαίδευσης αλλά και αίθουσας για την πραγματοποίηση συσκέψεων μικρών ομάδων. Ανέδειξε τη διάσταση της συνεργασίας που πρέπει να χαρακτηρίζει τις ενέργειες όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας σε αυτό το μεταβατικό διάστημα και δήλωσε πως τα Τρίκαλα είναι πάντα ανοικτά στην πραγματοποίηση τέτοιων συναντήσεων.

Στην Ολομέλεια συμμετείχε εξ αποστάσεως και ο Δρ Παναγιώτης Πήλιουρας υπεύθυνος της Πράξης «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα Προγράμματα Σπουδών και το Εκπαιδευτικό Υλικό Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» που υλοποιείται με: α) την εκπόνηση επιμορφωτικού υλικού επί των νέων Προγραμμάτων Σπουδών και του αντίστοιχου υποστηρικτικού υλικού των γνωστικών πεδίων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένων των μαθημάτων Μουσικής και Καλλιτεχνικής Παιδείας των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων) καθώς και τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση επιμορφωτικών δράσεων επ’ αυτών για τους/τις εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και β) την υλοποίηση επιμόρφωσης για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας. Ο Δρ Πήλιουρας από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής παρουσίασε το έργο των νέων προγραμμάτων σπουδών και καινοτομίες που εισάγονται από την σχολική χρονιά 2024-25 όπως η ύπαρξη πολλαπλού βιβλίου και η ανάπτυξη διαφόρων μορφών αξιολόγησης.

Στην ιδιαίτερα γόνιμη συζήτηση που αναπτύχθηκε αναδείχθηκε η ανάγκη για την νομοθέτηση χρόνου πραγματοποίησης επιμορφώσεων που θα μπορούσε μάλιστα να χαρακτηριστεί ως ζώνη συνεργασίας μεταξύ Εκπαιδευτικών και Συμβούλων Εκπαίδευσης. Το έργο των Συμβούλων Εκπαίδευσης είναι και επιμορφωτικό συνεπώς πρέπει να νομοθετηθεί χρόνος που θα προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξασφαλιστούν όλες οι συνθήκες ώστε να μπορεί να δοθεί το έργο που περιγράφεται στα νομοθετήματα προκειμένου να αποτιμηθεί η προσφορά του νέου θεσμού.

Στο κλείσιμο της Ολομέλειας ο Μουσικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μουσείου κος Στέλιος Καραγιώργος προσέφερε μια εξαιρετική ξενάγηση στο Μουσείο Τσιτσάνη αναδεικνύοντας τον πλούτο και την οργάνωση των εκθεμάτων,που με τη σειρά τους φωτίζουν τις λεπτομέρειες της ζωής του μεγάλου λαϊκού δημιουργού και του μεγαλείου του έργου του.

Προηγούμενο άρθρο Εχθροί και ασθένειες που προσβάλουν τα μηλοειδή
Επόμενο άρθρο Ενημερωτικές διαλέξεις από αστυνομικούς κατά το σχολικό/ ακαδημαϊκό έτος 2022-23 στη Θεσσαλία