Ειδήσεις

Ομάδα Γυναικών Ταμασίου: Η προσχολική αγωγή είναι ανάγκη και δικαίωμα για τα παιδιά μας


 Νέες μητέρες, νέοι γονείς, Η καινούρια χρονιά ξεκίνησε για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς με καθυστέρηση εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν το νομό μας και κάποια από τα χωριά του δήμου μας, καταστρέφοντας νοικοκυριά, αλλά και την σοδειά μας αφήνοντας μας πνιγμένους και οικονομικά κατεστραμμένες τις οικογένειες μας.

Με αυτή την κατάσταση, με μεγάλες δυσκολίες οι τέσσερεις παιδικοί σταθμοί του δήμου Σοφάδων άρχισαν να λειτουργούν.

Σήμερα αυτό που είναι αναγκαίο για τα παιδιά μας, για τις οικογένειες μας  είναι  να εξασφαλίζει το κράτος το δικαίωμα ΟΛΩΝ των παιδιών στην προσχολική αγωγή και φροντίδα που θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ σε δομές δημόσιες σύγχρονης παιδαγωγικής με το αναγκαίο μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια και υγεία τους.

Αντί να καλυφθεί πλήρως η αυτονόητη ανάγκη των παιδιών μας στην προσχολική αγωγή και φροντίδα, που είναι απαραίτητη για την σωματική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη, έχει γίνει εμπόρευμα ή ευκαιριακή παροχή.

Γι αυτό :

Α) Το σύνολο των παιδιών που φοιτούν στους τέσσερεις δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, είναι 20.

 • Τα υπόλοιπα παιδιά που κατοικούν στην πόλη και στα χωριά του δήμου ή φοιτούν σε ιδιωτικούς σταθμούς με voucher ή πληρώνοντας …αλμυρό αντίτιμο ή είναι σπίτι με τις μητέρες αφού στα χωριά δεν υπάρχουν παιδικοί σταθμοί ούτε υπάρχει τρόπος να φτάσουν τα μικρά παιδιά στους υπάρχοντες σταθμούς. Έτσι οι οικογένειες ψάχνουν εναγωνίως βοήθεια από παππούδες, γιαγιάδες και λοιπούς συγγενείς για να μπορέσουν οι μητέρες να πάνε στο χωράφι ή σε μια άλλη δουλειά. Φυσικά υπάρχει και το πρόβλημα της έλλειψης ενημέρωσης για την αναγκαιότητα φοίτησης σε προσχολική δομή.
 • Σε όλο τον δήμο Σοφάδων δεν υπάρχει ούτε ένα τμήμα για βρέφη (2 μηνών ως 2,5 ετών)!!! Άραγε οι δημοτικές αρχές των Σοφάδων κρίνουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη οι γυναίκες της υπαίθρου, αγρότισσες, αυτοαπασχολούμενες, εργάτριες γης, εργαζόμενες κ.α., οι νέοι γονείς τα μικρά παιδιά τους να έχουν την αναγκαία φροντίδα που δίνει η προσχολική αγωγή; Οι μητέρες αυτές δεν έχουν ανάγκη να αφήσουν κάπου ασφαλή τα μωρά τους για να δουλέψουν στα χωράφια, στα μικρομάγαζα, στις υπηρεσίες κ.λ.π.; Φαίνεται ότι η λογική του κόστους οφέλους που έχουν στο προσανατολισμό τους δεν επιτρέπει να λύσουν τέτοια προβλήματα.
 • Έντονο παραμένει το πρόβλημα των τροφείωνγια όσους δεν έχουν voucher- που πρέπει να πληρώνουν οι γονείς σε εποχές σκληρής λιτότητας, με το αγροτικό εισόδημα στα…τάρταρα, ανεργίας, μειώσεων μισθών.
 • Όσο για το προσωπικό και στους τέσσερεις σταθμούς υπηρετούν 5 μόνιμοι παιδαγωγοί και  5 με πρόγραμμα που θα λήξει.

Όπως και οι υπόλοιποι δήμαρχοι στο νομό μας λειτουργούν τους σταθμούς με εργαζόμενους ορισμένου χρόνου!!! Και ούτε υπάρχει καμιά πρόθεση από να διεκδικήσουν μόνιμες και σταθερές θέσεις προσωπικού, εφαρμόζοντας φυσικά τις πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ για την ευελιξία στην εργασία.

Η Ομάδα Γυναικών Ταμασίου πρωτοστατεί και με  αγωνιστικές πρωτοβουλίες  ανυποχώρητα διεκδικεί για όλα τα παιδιά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ.

Διεκδικούμε :

 • Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν με τα απαραίτητα βρεφικά τμήματα. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί, βρεφικοί σταθμοί, τόσα όσα να καλύπτουν τις ανάγκες ΟΛΩΝ των παιδιών, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
 1. Να ιδρυθεί βρεφικό τμήμα στους υπάρχοντες παιδικούς σταθμούς του δήμου Σοφάδων με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
 2. Με ευθύνη του δήμου να γίνεται μεταφορά των παιδιών στους υπάρχοντες παιδικούς, από χωριά που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις να ιδρυθούν βρεφονηπιακοί σταθμοί. Δεν είναι δυνατό οι γυναίκες, οι νέοι γονείς με παιδιά σ’ αυτή την ηλικία, να στερούνται του δικαιώματος της προσχολικής αγωγής που είναι απαραίτητη για την σωματική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.
 • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση.
 • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού και επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).
 • Κτήρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.
 • Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους
 • Γενναία κρατική χρηματοδότηση για τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν, με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων.

Δεν δεχόμαστε οι ανάγκες των παιδιών μας να είναι εμπόρευμα

και ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Eυχαριστίες του ΕΠΑΛ Μουζακίου
Επόμενο άρθρο Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Καρδίτσας