Ειδήσεις

Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Τ.Κ. Λεονταρίου


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών (της Σταυροπροσκυνήσεως) 7 Απριλίου 2024, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Τ.Κ. Λεονταρίου.
Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε, ότι η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία της Ελλάδας στις ιερατικές κλήσεις, γι’ αυτό και αναγνώστηκε στους ιερούς ναούς μια σχετική εγκύκλιός της, στην οποία τονίστηκαν τα εξής:
Στην καρδιά της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, όρισαν οι Άγιοι Πατέρες να υψώνεται στους πάνσεπτους ναούς για προσκύνηση, το τρόπαιο κατά του θανάτου, ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου, που είναι το σύμβολο της αγάπης, της ζωής και της καταλλαγής με τον Θεό, για στήριγμα και παραμυθία όσων πορεύονται ελεύθερα στο στάδιο των αρετών, για να απολαύσουν τις άπειρες δωρεές της Σταυρωμένης Θεαγάπης.
Ο ζωοποιός Σταυρός προβάλλεται ως η μοναδική απάντηση στην προαιώνια αναζήτηση του ανθρώπου για ζωή και αθανασία, αφού «ο Χριστός πέθανε, για να ζήσουμε εμείς», κατά τον Θεολόγο Γρηγόριο και ζήτησε από εμάς, να γευόμαστε εκούσια την χαρά της ελευθερίας, αλλά με υπακοή στο θέλημά Του.
Ο Χριστιανισμός είναι η πίστη του Σταυρού και εμείς προσκυνούμε «το ξύλο της αιώνιας ζωής», που είναι το ακαταμάχητο τείχος και το άγιο όπλο των Ορθοδόξων και αποτελεί την δυνατότητα μετοχής μας στην αναστημένη φύση του Θεανθρώπου.
Με τον Τίμιο Σταυρό οι Κληρικοί της Εκκλησίας μας ευλογούν τον λαό του Θεού και σφραγίζουν τα Τίμια Δώρα, γι’ αυτό η Εκκλησία μας την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, την αφιερώνει στις ιερατικές κλήσεις και προσκαλεί όσους έχουν την λαχτάρα, να ενδυθούν το μεγαλείο του Μυστηρίου της Ιεροσύνης.
Παροτρύνει τους γονείς να είναι αρωγοί σε αυτόν τον ενδόμυχο πόθο του παιδιού τους και να μην σταθούν εμπόδιο και φραγμός στην κλήση του Ουρανού, γιατί η Ιεροσύνη είναι χάρη και αγιοπνευματική δωρεά, αφού ο Ίδιος ο Κύριος είπε στους μαθητές Του: «Δεν με εξελέξατε εσείς, αλλά εγώ σας εξέλεξα και σας εγκατέστησα στο υψηλό έργο σας».
Ο Κληρικός περιβάλλεται με πνευματική εξουσία, χάρη στην θαυματουργό παρουσία του Παρακλήτου και μεταβάλλεται σε αγιασμένο, χαριτωμένο και καθιερωμένο πρόσωπο.
Αξιώνεται μπροστά στο Άγιο Θυσιαστήριο να είναι «η ζωντανή εικόνα του Χριστού», κατά τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή, αφού «ο ιερεύς στέκεται και εκπληρώνει το έργο του Χριστού, λέγοντας εκείνα που ο Χριστός είπε στον Μυστικό Δείπνο», όπως μας βεβαιώνει ο Ιερός Χρυσόστομος.
Όπως ο Κύριος το ζήτησε, παραλληλίζοντας τους μαθητές Του με το «άλας της γης» και «το φως του κόσμου», οι κληρικοί καλούνται να «νοστιμίζουν» και να «φωτίζουν» τον κόσμο.
Η Εκκλησία καλεί όσους έχουν κλίση για το ράσο, να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του Χριστού και να διακονήσουν Εκείνον, την Εκκλησία Του και τον Λαό Του.
Ο Σεβασμιώτατος μετά την ανάγνωση της εγκυκλίου τόνισε, ότι όπως μας διδάσκει ο Απόστολος Παύλος στο αποστολικό ανάγνωσμα «κρατῶμεν τῆς ὁμολογίας», δηλαδή να μην επαισχυνθούμε να ομολογήσουμε το Όνομα του Χριστού και να μην απαρνούμαστε τον Χριστό στη ζωή μας, αλλά να μένουμε εδραίοι στην πίστη μας και να αγωνιζόμαστε για τη σωτηρία μας.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο ΠΕ.ΠΥ.Δ. Θεσσαλίας: Έκκληση για την μη χρήση φωτιάς
Επόμενο άρθρο Διήμερες τροχονομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλία για την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων