Ειδήσεις

Ουδέν κακόν αμιγές καλού: Ο Ιανός ευκαιρία για την αξιοποίηση του ποταμού Καράμπαλη – Του Κώστα Μπαρμπούτη


Προ διετίας είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο στον τοπικό τύπο, στο οποίο επισήμαινα την δυνατότητα αξιοποίησης του ποταμού Καράμπαλη και της παραποτάμιας περιοχής. Συγκεκριμένα στο άρθρο μου πρότεινα την αξιοποίηση της παραποτάμιας αστικής περιοχής και τη δυνατότητα που αυτή θα δώσει στους κατοίκους της πόλης για περίπατο δίπλα στο ποτάμι, επαφή με τη φύση, παιχνίδι, ψάρεμα, αθλοπαιδιές κ.λ.π. Το «υγρό στοιχείο» σε συνδυασμό με την λωρίδα πρασίνου που μπορεί να διαμορφωθεί στην παραποτάμια περιοχή, μπορούν να συνεισφέρουν θετικά στην αναβάθμιση του αστικού τοπίου, να ομορφύνουν την πόλη και να την καταστήσουν πιο ελκυστική.

Για την ενίσχυση της επιχειρηματολογίας μου πρότεινα σε κάθε «δύσπιστο» να συγκρίνει τις πόλεις που διαθέτουν και διασχίζονται από κάποιο ποτάμι με τις άλλες πόλεις που δεν διαθέτουν ποτάμι. Και ας μην πάμε πολύ μακριά. Ας συγκρίνουμε τα  Τρίκαλα με την Καρδίτσα και ας δούμε το πλεονέκτημα που αποκτά η γειτονική πόλη από το ποτάμι που την διασχίζει.

Νομίζω ότι ο «Ιανός» μας δίνει την κατάλληλη ευκαιρία να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση που πρότεινα προ διετίας. Ουδέν κακόν αμιγές καλού!

Ο Δήμος Καρδίτσας μπορεί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του δίνεται και ταυτόχρονα με τον καθαρισμό της κοίτης και των πρανών του ποταμού να προχωρήσει στην κατάλληλη διαμόρφωσή του και τη γενικότερη αναβάθμισή του. Τα πρανή του ποταμού μπορούν να φυτευτούν κατάλληλα με χαμηλό πράσινο, ώστε να βελτιωθεί η συνολική τους εικόνα. Ταυτόχρονα, μπορούν να δημιουργηθούν στα πρανή του ποταμού κλιμακωτές διαμορφώσεις (μπαγκίνες), που να αποτελέσουν με κατάλληλη διαμόρφωση στο μέλλον χώρους περιπάτου, άθλησης, ψυχαγωγίας και κατασκευής ποδηλατοδρόμων. Ο καθένας μας μπορεί να φανταστεί πως θα γίνει η περιοχή, αν μπορούμε να κάνουμε τον περίπατο στην παραποτάμια περιοχή από την οδό Λαρίσης έως την Παπαράτζα.    

Δεν είμαι ο πιο αρμόδιος να προτείνει τις βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν ώστε να αναβαθμιστεί η παραποτάμια περιοχή. Ο Δήμος Καρδίτσας έχει ικανή Τεχνική Υπηρεσία και ικανή Υπηρεσία Πρασίνου που εκτιμώ, μπορούν να κάνουν τις σχετικές μελέτες. Η κατασκευή των έργων μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια που έχουν δοθεί για την αποκατάσταση των ζημιών από τον «Ιανό».

Ας «αδράξουν» την ευκαιρία.

Άλλη ευκαιρία δεν νομίζω θα μας δοθεί για τις επόμενες δεκαετίες !!

 

 

Του Κώστα Μπαρμπούτη, Οικονομολόγου, Δημοτικού Συμβούλου, πρ. Αντιδημάρχου Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση για την κακοκαιρία από το Δήμο Παλαμά
Επόμενο άρθρο Τον Μάιο η σύμβαση για τη μελέτη των συνοδών έργων του Σμοκόβου