Ειδήσεις

Παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς και για τους πολλούς «κατάρτιση» και ανεργία


Τα τελευταία χρόνια είτε με την κάλυψη των μνημονιακών συμβάσεων είτε με όχημα τα (νέο)φιλελεύθερα ιδεολογήματα, επιχειρήθηκαν και συντελέστηκαν αλλαγές στην εκπαίδευση που υπονόμευσαν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και μεγάλωσαν τις ανισότητες στην εκπαίδευση.

 Στην αναμπουμπούλα … ο λύκος χαίρεται

Η έλευση της πανδημίας με την «υγειονομική»  διαχείρισή της και τη γενίκευση της λεγόμενης τηλεκπαίδευσης διαμόρφωσαν μια εκπαιδευτική έρημο η οποία έπληξε τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Δάσκαλος σκυφτός, αμόρφωτος λαός

Κομβικό σημείο στην προσπάθεια υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου αποτελεί και η λεγόμενη αξιολόγηση μέσω της οποίας εδραιώνεται η κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών και επιχειρείται συμμόρφωσή τους στο σχέδιο διάλυσης του δημόσιου σχολείου και η η υποταγή τους σε συνθήκες συρρίκνωσης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Κυβερνητικός συνδικαλισμός

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης και των κάθε λογής κοινωνικών κανίβαλων βρίσκεται η συλλογική δράση και οργάνωση, με αντισυνδικαλιστικούς νόμους και ρυθμίσεις που θέτουν τα συνδικάτα σε κυβερνητικό έλεγχο και τα καθιστούν άνευρα όργανα απορρόφησης των κραδασμών από την εφαρμογή αντιεκπαιδευτικών πολιτικών.

.. και των δεινών … ουκ έστιν τέλος … αφού στην υποβάθμιση της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, στην αποδιάρθρωση της Ειδικής εκπαίδευσης, στ’ ακατάλληλα βιβλία, στην τεράστια ύλη και στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης, στις συνεχείς εξετάσεις, στ΄αναχρονιστικά κι αντιεπιστημονικά προγράμματα, στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, στην Τράπεζα θεμάτων, στην μαθητεία-εκμετάλλευση, στον αυταρχισμό, στην ιδιωτικοποίηση μέσω διαφημιζόμενων χορηγών, προστίθενται η ένταση της ακρίβειας, η ανεργία, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η αδιοριστία, η ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, η υποβάθμιση της περίθαλψης και η δουλειά μέχρι … το επίδομα κηδείας.

Απέναντι σε όλα αυτά, εκπαιδευτικοί-γονείς και μαθητές θα πρέπει ν’ αγωνιστούν από κοινού για την υπεράσπιση του δημοσιου σχολειου και των δικαιωματων τους.

Όλοι την Τετάρτη 2/3 στην κεντρική πλατεία.

Της Κοινής Δράσης Εκπαιδευτικών Καρδίτσα

Προηγούμενο άρθρο Δημιουργία δικτύου κλειστών αγωγών για άρδευση του ΤΟΕΒ Tαυρωπού της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία