Ειδήσεις

Παιδοκαρδιολογικό Ιατρείο και Ιατρείο Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων


Για πρώτη φορά στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, από τον Οκτώβριο του 2021, λειτουργεί Παιδοκαρδιολογικό Ιατρείο και Ιατρείο Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες της Δυτικής Θεσσαλίας. Στο ανωτέρω ιατρείο πραγματοποιούνται:

  • Τακτικός παιδοκαρδιολογικός έλεγχος
  • Προαθλητικός έλεγχος παιδιών
  • Παρακολούθηση ασθενών με συγγενείς καρδιοπάθειες (εκ γενετής καρδιοπάθειες)

Η τελευταία κατηγορία περιλαμβάνει τόσο τον παιδιατρικό πληθυσμό όσο και ενήλικες ασθενείς. Χάρη στην εξέλιξη των σύγχρονων απεικονιστικών τεχνικών και των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων περισσότεροι από το 90% των ασθενών με συγγενή καρδιοπάθεια επιβιώνει πλέον μέχρι την ενήλικο ζωή.

Επομένως, είναι κριτικής σημασίας η τακτική παρακολούθηση αυτών των ασθενών, ιδιαίτερα από την μετάβασή τους από την παιδική στην ενήλικο ζωή.

Το ιατρείο Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων του Γ.Ν. Καρδίτσας συμμετέχει ενεργά στην πανελλήνια καταγραφή αυτών των περιστατικών. Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί περισσότεροι από 500 ασθενείς.

Το Παιδοκαρδιολογικό Ιατρείο και Ιατρείο Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη στα πρωινά Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία. Τα ραντεβού κλείνονται μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του Νοσοκομείου στο 2441351555, Δευτέρα με Παρασκευή από 7:00 π.μ. έως 3:00 μμ.

Υπεύθυνος ιατρός για τη λειτουργία του ιατρείου είναι ο κος Ζάχος Παναγιώτης, Επιμελητής Καρδιολογικής κλινικής, MD, PhDc, EACVIcTTE, TOE, CHD, Εξειδικευθείς στην Παιδοκαρδιολογία και τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες Ενηλίκων, Μέλος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Η λειτουργία του ιατρείου γίνεται υπό την επιστημονική  ευθύνη του Δ/ντη της Καρδιολογικής κλινικής, κου Τσατίρη Κωνσταντίνου.

Επισημαίνεται  ότι οι θεματικές τοιχογραφίες του ανωτέρου Ιατρείου είναι δωρεά των   κ.κ. Ιωάννη  Σταμούλη  και  Βίκυς Τριανταφύλλου,  στους οποίους εκφράζονται  θερμές ευχαριστίες.

Καρδιολογική κλινική

Στην Καρδιολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας λειτουργεί εργαστήριο ηχωκαρδιολογίας και εργαστήριο κοπώσεως στα οποία πραγματοποιούνται οι ακόλουθες εξετάσεις:

  • Διαθωρακική ηχωκαρδιογραφική μελέτη (triplex καρδιάς)
  • Διοισοφάγειος ηχωκαρδιογραφική μελέτη (διερεύνηση βαλβιδοπαθειών, διερεύνηση ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου)
  • Ηχωκαρδιογραφία με τη χρήση νεότερων τεχνικών υπερήχων (παρακολούθηση καρδιο-ογκολογικών ασθενών και ασθενών με μυοκαρδιοπάθεια, μελέτη μυοκαρδιακής παραμόρφωσης, ιστικό Doppler, ηχωκαρδιογραφία αντίθεσης).
  • Δυναμική ηχωκαρδιογραφία (stressecho, excersiceecho σε εργομετρικό ποδήλατο) με ή χωρίς χρήση παραγόντων ηχοαντίθεσης (Διερεύνηση στεφανιαίας νόσου, βαλβιδοπαθειών, δύσπνοιας αγνώστου αιτιολογίας).

Οι παραπάνω εξετάσεις μπορούν να εκτελεστούν και σε απογευματινό ιατρείο. Το ιατρείο λειτουργεί σε απογευματινή βάση 1 (μία) φορά την εβδομάδα κάθε Τρίτη ή Πέμπτη με προγραμματισμό από την Καρδιολογική κλινική. Ραντεβού κλείνονται μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με την καρδιολογική κλινική στα τηλέφωνα: 2441351332, 2441351335.

Υπεύθυνοι  ιατροί για τη λειτουργία του ιατρείου είναι:

ο Δ/ντής της Καρδιολογικής Kλινικής, κος Τσατίρης Κωνσταντίνος, Εξειδικευθείς στις νεότερες τεχνικές υπερήχων (stress echo, διοισοφάγιο, strain echocardiography)

και ο κος Ζάχος Παναγιώτης, Επιμελητής Καρδιολογικής Kλινικής, MD, PhDc, EACVIc TTE, TOE, CHD, Εξειδικευθείς στην Παιδοκαρδιολογία και τις Συγγενείς Καρδιοπάθειες Ενηλίκων, Μέλος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας: Να πάμε τη χώρα μπροστά με κυβέρνηση τη ΝΔ
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα επισκέψεων του υποψήφιου βουλευτή Καρδίτσας με τη Ν.Δ. Αριστοτέλη Σπάνια