Ειδήσεις

Παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία – Της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας


Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά βάζει στο στόχαστρο τις πραγματικές ανάγκες και τα κατακτημένα δικαιώματα του λαού. Στα σχολεία φέρνει νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και στους ειδικευόμενους γιατρούς υποβαθμίζει την εκπαίδευση και τους τίτλους σποδών τους.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου παιδείας είναι μια αντιδραστική παρέμβαση στον πυρήνα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.Οδηγεί σε μεγαλύτερη διαφοροποίηση των σχολείων σε όλα τα επίπεδα, στην ακόμα μεγαλύτερη ταξική κατηγοριοποίηση, στην ένταση των φραγμών στη μόρφωση, ιδιαίτερα των παιδιών των πιο φτωχών οικογενειών. Η κάλυψη ακόμα και στοιχειωδών αναγκών των σχολείων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών γίνεται επιχειρηματική και «ατομική» υπόθεση. Γενικεύεται ο προσανατολισμός στις λεγόμενες δεξιότητες μέσα από τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα και το «πολλαπλό» βιβλίο των πολλών επιπέδων για «καλούς», «μέτριους» και «κακούς» μαθητές. Οι ταξικές και μορφωτικές ανισότητες για τα παιδιά μας θεσμοθετούνται και με τη βούλα!

Παράλληλα μέσα στο κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να υλοποιήσει αιφνιδιαστικά το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και αλλάζει το σύστημα τωνεξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου ιατρικής ειδικότητας. O πραγματικός τους στόχος είναι η δημιουργία “φίλτρων”, να χωρίσει τους νέους γιατρούς σε διαφορετικές κατηγορίες σε ότι αφορά τις δυνατότητες της επιστημονικής εξέλιξης ,τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα. Στόχος τους είναι η ακόμα πιο στενή εξάρτηση του γιατρού από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τους πολυπλόκαμους μηχανισμούς εξαγοράς και ενσωμάτωσης σε όλητην επαγγελματική του σταδιοδρομία.Το χτύπημα των δικαιωμάτων των γιατρών που θα στελεχώσουν αύριο τις μονάδες υγείας πάει χέρι χέρι με την επιδίωξη για ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η πανδημία εξελίσσεται επικίνδυνα και συνεχίζει να σκοτώνει συνανθρώπους μας, απόρροια της πολιτικής που υποτάσσει την υγεία του λαού στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς και για την καθυστέρηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι έχουμε περισσότερα νοσοκομεία από όσα χρειαζόμαστε, στην αρχή μάλιστα του 4ου και σφοδρότερου κύματος της πανδημίας, είναι πρόκληση. Η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που έχει για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, οι οποίες αναδείχθηκαν από την πρώτη στιγμή από τους μαχόμενους υγειονομικούς και τα σωματεία. Οι πραγματικές ευθύνες έχουν να κάνουν με τη διαχρονική απαξίωση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσυρθούν το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και ο νέος τρόπος εξετάσεων και διαχωρισμού των ειδικευόμενων γιατρών.

Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προετοιμασία της επόμενης σχολικής χρονιάς και για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με βάση τις διεκδικήσεις εκπαιδευτικών, υγειονομικών και των σωματείων και φορέων όλου του λαού.

Προηγούμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού για την Τετάρτη 21 Ιουλίου
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα rapid tests στην Καρδίτσα