Ειδήσεις

Πανελλήνιο Αντάμωμα Αγραφιωτών Καρδίτσας και Ευρυτανίας στις 25 Ιουλίου στην Τριφύλλα Κλειτσού


Πανελλήνιο Αντάμωμα Αγραφιωτών του Θεσσαλικού και Ευρυτανικού, Ιστορικού, Πολιτισμι­κού και Γεωγραφικού Χώρου των Αγράφων,  θα πραγματοποιη­θεί την Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022 και ώρα 10.00 π.μ., στην τοποθεσία Τριφύλλα της  Κοινότητας  Κλειτσού Αγράφων του Δήμου Καρπενησίου, στο «Σπίτι του Διαβάτη» και το εορτάζον ξωκκλή­σι της Αγίας Άννας.

Το αντάμωμα είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια της Επανάστασης και τους Yπερχιλίους πεσόντες Αγραφιώτες, Καρδιτσιώτες και Ευρυτάνες στην Μικρά Ασία (1919-1922) και συνδιοργανώνεται από τους: ∆ήμο Καρπενησίου &  Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών Καρδίτσας & Ευρυτανίας, ∆ήμο Αγράφων Ευρυτανίας ,  ∆ήμο Καρδίτσας, ΠΕ∆ Θεσσαλίας, Κοινότητα Κλειτσού και Συλλόγων, Ενορία Κορίτσης Κλειτσού, Σύλλογος Γυναικών ∆.Ε. Φουρνάς Ευρυτανίας με την υποστήριξη των Περιφερειών: Στερεάς Ελλάδος & Θεσσαλίας Π.Ε. Ευρυτανίας & Π.Ε. Καρδίτσας και τελεί υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Καρπενησίου & της Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος & Φαναριοφερσάλων.

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

8.00-10.30 π.μ.: Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία, χοροστατούντος του π. Ιλαρίωνα, Αρχιμανδρίτου Ι.Μ. Καρπενησίου

10.00 π.μ.: Άφιξη προσκεκλημένων

11.00 π.μ.: Τακτοποίηση προσκεκλημένων – κοινού

-Εισαγωγή με ηρωικά δημοτικά τραγούδια Αγράφων

-Προσφώνηση παρευρισκόμενων, Χαιρετισμοί:

-Ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Ν. Σουλιώτης – Ο πρόεδρος Τ.Κ. Κλειτσού κ. Σπύρος Μπερμπερής – Ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλ. Καρδαμπίκης

-Παρέμβαση 5 ‘ από τον Πρόεδρο της ‘Ενωσης Αγραφιώτικων Χωριών Καρδίτσας & Ευρυτανίας Β. Τσαντήλα, για την «Ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά των Αγράφων και Ορεινή Ανάπτυξη»

-Ο Δήμαρχος Σοφάδων, κ. Θάνος Σκάρλος Εκπρόσωπος της ΠΕΔ Θεσσαλίας

– Ο Δήμαρχος Αργιθέας & Πρόεδρος Δικτύου ΠΙΝΔΟΣ κ. Ανδρέας Στεργίου

-Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος – Εκπρόσωπος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων

12.00-12.30 μ.μ. Τοποθετήσεις θεσμικών εκπροσώπων

-Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη ή εκπροσώπου Κυβέρνησης

-Αρχηγοί κομμάτων ή εκπροσώπων τους

-Περιφερειάρχες Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας ή εκπροσώπων τους

12.30-13.00 μ.μ. Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια Αγράφων από χορευτικούς ομίλους:

– Προσφορά σε όλους παραδοσιακού φαγητού.

– Διασκέδαση με παραδοσιακούς μουσικούς Αγράφων:

Τελετάρχης: Βλάχου Λιάνα

Την διοργάνωση υποστηρίζουν οι Σύλλογοι:

Σύνδεσµος Αποδήµων Κλειτσού Ευρυτανίας,  Σύλλογος Κλειτσιωτών Ν. Φθιώτιδος «Ο Άγιος Κυπριανός»,Εξωραϊστικός Σύλλογος Βράχας Ευρυτανίας «Η Μεταµόρφωση του Σωτήρος»,  Σύλλογος απανταχού Φουρνιωτών «Ο Λεπενιώτης»

Σύλλογος Φουρνιωτών Φθιώτιδος «Το Ζαχαράκι»,  Εξωραϊστικός Σύλλογος «Η Νέα Βράχα», Μορφωτικός Σύλλογος Μολοχιωτών – Νεολαία Μολόχας, Εξωραϊστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νεράϊδας ∆ολόπων, Σύνδεσµος Αποδήµων Σαραντάπορου – Μεγαλάκκου Καρδίτσας, Πολιτιστικός Σύλλογος Αµαράντου

 

Λίγα λόγια για τον Κλειτσό Αγράφων Ευρυτανίας που φιλοξενεί τη διοργάνωση

Ο Κλειτσός απλώνεται στην ανατολικές πλαγιές της Μάρτσας (από την κορυφή της μέχρι κάτω στον Φουρνιώτη παραπόταμο του Μέγδοβα) και αποτελείται από τέσσερες οικισμούς: την Κορίτσα, το Μεσοχώρι, τους Μουσικάδες και τον Πλάτανο και άλλους μικρότερους με μοναχικές αγροικίες, όπως τον Κάλανο στις ανατολικές πλαγιές της Βουλγάρας, τον Μαυρόλογγο στις δυτικές πλαγιές της Βουλγάρας κ. ά.

Στην Κορίτσα, στον καθεδρικό ναό του χωριού, τον Άγιο Νικόλαο τον Νέο, εκτός των άλλων κειμηλίων, φυλάσσεται σε λειψανοθήκη του 14ου αιώνα ένα σπάνιο ιερό κειμήλιο, το λείψανο τον δεξιού χεριού τον Ευαγγελιστή Λουκά.

Η Κορίτσα είναι η πατρίδα τον Νεομάρτυρα Αγίου Κυπριανού, που μαρτύρησε με αποκεφαλισμό στο Φανάρι της Πόλης στις 5 Ιουλίου του 1679, ημερομηνία που κάθε χρόνο γίνεται μεγάλο πανηγύρι στον ναό που έχτισαν ανάμεσα των οικισμών Μεσοχωρίου και Κορίτσας, οι κάτοικοι προς τιμή του Κλειτσιώτη Οσιομάρτυρα.

Στην Κορίτσα επίσης συντάχτηκε μέσα στη φωτιά του αγώνα, την 4η Δεκεμβρίου 1942 ο «Κώδικας Ποσειδώνας» με πρωτοπόρο τον Κλειτσιώτη δημοσιογράφο – Αντιστασιακό Γεωργούλα Μπέϊκο 1919-1975.

Στο Μεσοχώρι, στην μεγάλη του πλατεία, υπάρχει ο επιβλητικός ναός των Αγίων Ταξιαρχών και η προτομή τον Κλειτσιώτη Στρατηγού της νίκης Χαράλαμπου Κατσιμήτρου 1886-1962, που ήταν το 1940 Διοικητής της 8ης Μεραρχίας της Ηπείρου, που συνέτριψε της ιταλικές δυνάμεις στο Καλπάκι.

Στον Πλάτανο υπάρχει ο ναός του Αγίου Νικολάου.

Το «Σπίτι τον Διαβάτη (υψομ. 1207μ.) του στρατοκόπου, του κυνηγού, του φυσιολάτρη, όπου θα πραγματατοποιηθεί το Πανελλήνιο Αντάμωμα Αγραφιωτών βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Τριφύλλας, σε μια πανέμορφη τοποθεσία φυσικού κάλλους. Το έχτισε, όπως και δίπλα του την βρύση του Καραϊσκάκη με το κρύο νερό, ο Νικόλαος Φλωράκης από την Κορίτσα Κλειτσού.

 

Προηγούμενο άρθρο Αποτελέσματα rapid tests στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Ιωάννης Κολοβός: Η σιωπή δεν έλυσε ποτέ κανένα πρόβλημα! Και απάντηση δεν πήρα από την ώρα του Δημότη