Ειδήσεις

Πανηγυρική η έναρξη του 37ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας


Πανηγυρικά και με κάθε επισημότητα άνοιξε, το βράδυ της Πέμπτης 17 Μαρτίου, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο, η αυλαία του 37ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού.

Μετά από δυο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας, το Φεστιβάλ επέστρεψε δυναμικά και για 10 ημέρες η καρδιά του ερασιτεχνικού θεάτρου θα χτυπάει στην Καρδίτσα.

Η βραδιά άνοιξε με τον χαιρετισμό του Προέδρου της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Μανώλη Στεργιόπουλου ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Η ζωή μας και το Θέατρο …. Δεν σταμάτησε ποτέ να αποκτά αξία η ζωή μας μέσα από το Θέατρο ! Να μετατρέπεται ο μαγικός χώρος της Σκηνής από διπλωματικό έδαφος της πραγματικής – αλλά ίσως όχι τόσο αληθινής- ζωής μας, σε μια κεκαυμένη ζώνη, όπου το φως της θεατρικής πράξης έχει πυρώσει τα πάντα επί σκηνής και ο ήλιος της θεατρικής αλήθειας τυφλώνει το βλέμμα του θεατή στην πλατεία. Όσο ποτέ φέτος το νιώθω σαν σωστή Επανάσταση αυτό το δεκαήμερο του Θεάτρου στην πόλη μας. Σαν ανάκτηση του χαμένου χρόνου, σαν επανασύνδεση με την κοινωνική ζωή στην πόλη μας, που τόσο απότομα διακόπηκε και, αλήθεια, πόσο γερό στοίχημα αποτελεί το αν θα ξεκινήσει και πάλι, επειδή απομακρυνόμαστε από το αυτονόητο: την κοινωνικοποίηση, τη γιορτή και τις συλλογικές χαρές».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κώστας Νούσιος έκανε λόγο για έναν καταξιωμένο θεσμό μέσα από την οποίο, επί ένα δεκαήμερο, η καρδιά της θεατρικής μαγείας θα χτυπά στην Καρδίτσα, με ένα πλούσιο πρόγραμμα και με τη συμμετοχή αξιόλογων προσωπικοτήτων.

Ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας Στέφανος Θεολόγης τόνισε πως το Φεστιβάλ προάγει την ιστορία, τον πολιτισμό και την ταυτότητά μας και ο Δήμος Καρδίτσας είναι πάντα συμπαραστάτης σε αυτή την προσπάθεια

Την έναρξη του Φεστιβάλ κήρυξε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπογραμμίζοντας πως το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους πολιτιστικούς θεσμούς. «Η Καρδίτσα βγαίνει μπροστά στις Τέχνες και αφήνει βαθύ αποτύπωμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαιρετισμό απηύθυνε και εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου.

Μηνύματα για καλή επιτυχία απέστειλαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και οι βουλευτές Γιώργος Κωτσός και Ασημίνα Σκόνδρα.

Ακολούθησε μια ξεχωριστή μουσική περφόρμανς με τη σύμπραξη δυο πολυτάλαντων καλλιτεχνών, του καταξιωμένου μουσικού της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής και των κρουστών Νίκου Τουλιάτου, καθώς και του δημοφιλούς ηθοποιού και μουσικού Γιάννη Ζουγανέλη που αποδείχθηκε η ιδανική «συνάντηση κορυφής» για την φετινή τελετή έναρξης.

Οι καλλιτέχνες  πάντρεψαν με μοναδικό τρόπο τον εκρηκτικό ρυθμό, το κωμικό στοιχείο, τη νοσταλγία αλλά και αγαπημένες μελωδίες ενθουσιάζοντας το κοινό.

Τον Γιάννη Ζουγανέλη πλαισίωσαν  ο μουσικοσυνθέτης Θαλής Τριανταφύλλου, η Ευανθία Κρητικού στο τραγούδι και ο μουσικός  και ερμηνευτής Αλέξανδρος Ζουγανέλης.

Σε άμεση συνέργεια με τον Νίκο Τουλιάτο ήταν ο Ιταλός performer κρουστών της μεσογειακής μουσικής Simone Mongelli!

Μαζί τους συνέπραξε κάποια στιγμή και το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας, με τον καθηγητή τους, μαέστρο Ηλία Παππά.

Το εντυπωσιακό σκηνικό επιμελήθηκε ο Βασίλης Τσικρίκας.

Το εικαστικό στην Αφίσα και το εξώφυλλο του προγράμματος είναι έργο του αείμνηστου εικαστικού και ζωγράφου Κυριάκου Κατζουράκη του οποίου η σύζυγος, Κάτια Γέρου, ηθοποιός, παρευρέθηκε στην έναρξη μιλώντας με πολύ θερμά λόγια για το Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ, που είναι αφιερωμένο στον θεατρικό συγγραφέα Ιάκωβο Καμπανέλλη και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Μαρτίου, οργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Το πρόγραμμα του Σαββάτου 19 Μαρτίου

Δημοτικό Κινηματοθέατρο –  Ώρα 8.30μμ.

>Θεατρική Ομάδα «Μέθεξη» Καλαμάτας με το έργο «Αντιγόνη» του Σοφοκλή

>Τιμητικό αφιέρωμα στον ηθοποιό Λεωνίδα Κακούρη

Παράλληλες εκδηλώσεις

Το Σάββατο 19 Μαρτίου στις 11.00 π.μ. ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης συναντιέται με τους εκπαιδευτικούς και τους θεατρόφιλους της Καρδίτσας στο Θέατρο «Όψεις» σε μια συζήτηση για την ενασχόληση με το θέατρο και την υποκριτική τέχνη.

Κριτική Επιτροπή

Το δύσκολο έργο της Κριτικής Επιτροπής έχουν αναλάβει οι:

>Γιάννης Σολδάτος, συγγραφέας, σκηνοθέτης, εκδότης

>Ευανθία Ε. Στιβανάκη, καθηγήτρια Θεατρολογίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, σκηνοθέτις

>Παύλος Κάβουρας, καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

>Αντώνης Χαλκιάς, σκηνογράφος

>Παύλος Βησσαρίου, ηθοποιός-σκηνοθέτης

 

Απευθείας μετάδοση

Για άλλη μια χρονιά, θα υπάρχει η δυνατότητα της απευθείας μετάδοσης όλων των παραστάσεων μέσω live streaming από την ιστοσελίδα της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων (www.enpolis.gr) έτσι ώστε οι όπου γης Έλληνες να μπορέσουν να ζήσουν τη μαγεία του θεάτρου.

Το ραντεβού με το θεατρόφιλο κοινό θα δίνεται καθημερινά στις 20:30 στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας.

Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα εορτασμού της τελευταίας Μάχης της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878
Επόμενο άρθρο Εργαστήριο Νομικής Πληροφόρησης προσφύγων και μεταναστών