Ειδήσεις

Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Ρουμ Παλαμά


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεοςτη Τρίτη 2 Μαΐου 2023, επί τη ιερά μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Αθανασίου πατριάρχου Αλεξανδρείας, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Ρουμ Παλαμά.

Ακολούθως, προέστη της λιτάνευσης της ιεράς εικόνος του Αγίου στους δρόμους της πόλεως Παλαμά.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε ότι στο κατά Ματθαίον ιερό ευαγγέλιο, ο Κύριος μας διδάσκει ότι όποιοι άνθρωποι μπορέσουν να ζήσουν σύμφωνα με την διδασκαλία Του, θα είναι τό φῶς τοῦ κόσμου και θα τοποθετούνται ψηλά, ώστε να τους μιμούνται οι άλλοι στη ζωή τους.

Δυστυχώς στην εποχή μας, ψηλά τοποθετούνται όσοι αποϊεροποιούν και απομακρύνουν τους ανθρώπους από την πίστη στον Χριστό, από την οικογένεια και από τις ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις.

Το ιερό ευαγγέλιο αναφέρεται στον λόγο του Χριστού: ὃς δ’ ἂν ποιήσῃ καὶ διδάξη οὗτος μέγας κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν, που θέτει το κριτήριο, για να κληθεί κάποιος άνθρωπος Μέγας, ένα επίθετο που η Εκκλησία έχει προσδώσει σε πολύ λίγους.

Ένας από αυτούς είναι ο Άγιος Αθανάσιος, ο οποίος εποίησε και δίδαξε σύμφωνα με τον λόγο

του Χριστού, αφού ως πατριάρχης Αλεξανδρείας επί 42 χρόνια, εξορίστηκε 16 φορές και έζησε κυνηγημένος, γιατί είχε ορθόδοξο φρόνημα και συγκέντρωνε όλη τη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας, την οποία διέσωσε σε πολλά κείμενά του και σπουδαίους λόγους του.

Αυτός ο Μέγας Πατήρ είναι πρότυπο ζωής για εμάς, ώστε να τον μιμηθούμε και να καταφέρουμε κι εμείς να ποιούμε και να διδάσκουμε.

Ποιούμε όταν ζούμε σύμφωνα με το ήθος της Εκκλησίας, όταν είμαστε ευπρεπείς, ταπεινοί, με αληθινή πίστη στο πρόσωπο του Χριστού και όταν τηρούμε τις αρετές του Χριστού και μετέχουμε στα μυστήρια της βασιλείας του Θεού.

Όταν αυτό το κατορθώσουμε, προχωρούμε σε αυτό που ο Χριστός μας υπέδειξε, δηλαδή να διδάσκουμε τους άλλους, όπως μας δίδαξε Εκείνος, οι Απόστολοί Του, οι Άγιοι και οι Μάρτυρες της Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε, η χάρις του Θεού, δια πρεσβειών του Αγίου Αθανασίου, να ενσκήψει μέσα στην καρδιά μας, να μας μεταποιεί και να μας βελτιώνει στον πνευματικό μας αγώνα και στον στίβο της καθημερινότητας, ώστε ο Θεός να δοξάζεται και να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη σωτηρία μας.

 

Προηγούμενο άρθρο Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί του Αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε.
Επόμενο άρθρο Διαδικτυακό Σεμινάριο ΣΘΕΒ: Εσωτερικός Έλεγχος, Οφέλη & πρακτικά βήματα εγκατάστασης Μονάδας Ελέγχου