Ειδήσεις

Πανθεσσαλική συνάντηση αγροτικών και κοινωνικών φορέων για το βαμβάκι προτείνει η ΠΑΚ Θεσσαλίας


Την άμεση πραγματοποίηση Πανθεσσαλικής συνάντησης αγροτικών και κοινωνικών φορέων, μετά την δυσμενή πρόταση της ολλανδικής εταιρείας (HVA International), αναφορικά με την μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας στην περιοχή, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, καλώντας τον περιφερειάρχη κ. Δημήτρη Κουρέτα, να αναλάβει πρωτοβουλία επ’ αυτού.

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΑΚ Θεσσαλίας, έχει ως εξής:

Σχετικά με τη δυσμενή και ακατανόητη πρόταση της ολλανδικής εταιρείας (HVA International), όπου ευθέως προτείνεται ο άμεσος περιορισμός της βαμβακοκαλλιέργειας στην περιφέρεια Θεσσαλίας και μάλιστα σε διάστημα μόλις 6 ετών, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι μας εκφράζουν απόλυτα οι θέσεις και οι απόψεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα και ειδικά η ρήση του ότι «θα γίνει πόλεμος σε όσους επιχειρήσουν να σταματήσουν το βαμβάκι από τη Θεσσαλία».

Παράλληλα, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι οι «Ολλανδοί» καλέστηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους για τις πλημμύρες και όχι για το μέλλον των καλλιεργειών και ειδικά των εθνικών μας προϊόντων, τα οποία αποτελούν ουσιαστικά εθνικά θέματα.

Δεν θα επιχειρηματολογήσουμε για την αναγκαιότητα συνέχισης της βαμβακοκαλλιέργειας στην περιφέρεια Θεσσαλίας, το θεωρούμε εκ των ουκ άνευ.

Αυτό που προτρέπουμε, πρωτίστως, καλώντας όλους τους αγροτικούς φορείς της περιφέρεια Θεσσαλίας, που εμπλέκονται με το βαμβάκι (αγροτικοί συνεταιρισμοί, αγροτικοί σύλλογοι, Ομάδες Παραγωγών) καθώς και τους επιστημονικούς φορείς (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, γεωπονικοί σύλλογοι Θεσσαλίας), να εκφράσουν δημοσίως την αντίθεσή τους στις καταστρεπτικές – για το βαμβάκι- προτάσεις της Ολλανδικής εταιρείας και να συγκληθεί άμεσα συνάντηση όλων των εμπλεκομένων φορέων για το συγκεκριμένο θέμα.

Η περιφέρεια Θεσσαλίας, το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος και η Διεπαγγελματική Βάμβακος εκφράστηκαν ρητά και κατηγορηματικά και ως εκ τούτου, μπορούν να αναλάβουν την πρωτοβουλία, ειδικά ο περιφερειάρχης, για τη σχετική πανθεσσαλική συνάντηση, στην οποία θα πρέπει να καλεστούν και οι κοινωνικοί φορείς της περιφέρειας, διότι το θέμα της εξαφάνισης της βαμβακοκαλλιέργειας αγγίζει τους πάντες, από τον αγρότη, το γεωπόνο, τις εταιρείες, μέχρι τα εμπορικά καταστήματα και τους επαγγελματίες της περιοχής.

 

Προηγούμενο άρθρο Σεμινάριο του ΣΘΕΒ: Team Building – Χτίζοντας συναρπαστικές ομάδες
Επόμενο άρθρο Τον Δήμαρχο Καρδίτσας Β. Τσιάκο επισκέφτηκε ο υφυπουργός υποδομών Ν. Ταχιάος