Ειδήσεις

Παραμένει η υποχρέωση αποστολής sms στο 13033 έως τις 15 Μαϊου


Τα μέτρα προστασίας στις εκκλησίες υπενθύμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ξεκινώντας την ενημέρωση που έγινε το απόγευμα της Μ. Τετάρτης.

Την Κυριακή του Πάσχα μπορούν να συγκεντρωθούν τα μέλη δύο οικογενειών -έως 9 άτομα για εσωτερικό χώρο, έως 12 για εξωτερικό χώρο, με κωδικό 6 στο 13033.
Παραμένει η υποχρέωση για την αποστολή sms και για φαγητό έξω στέλνουμε κωδικό 6. Από την Μ. Πέμπτη επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις.
Η ενημέρωση ξεκίνησε με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να κάνει εκτενή αναφορά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι σήμερα φτάνουμε τα τρία εκατομμύρια εμβολιασμούς, ενώ τις επόμενες ημέρες θα λειτουργούν 1.500 εμβολιαστικά κέντρα.  Ο κ.Κικίλιας ανακοίνωσε ότι ανοίγει από σήμερα,

νωρίτερα, δηλαδή, η πλατφόρμα για να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40- 44 ετών. Το Μ. Σάββατο θα ανοίξουν τα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 45- 49 ετών. Ο κ.Κικίλιας, απαντώνταςε εμμέσως πλην σαφώς στις αιτιάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί «ξεστοκαρίσματος» των εμβολίων της AstraZeneca τόνισε ότι δεν υπάρχουν πολίτες β’ κατηγορίας για να αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο. Οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40- 44 ετών θα αρχίσουν να λαμβάνουν απόψε μηνύματα για τα ραντεβού τους μέσω τις άυλης συνταγογράφησης και θα μπορούν να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους.

Παίρνοντας το λόγο ακολούθως η καθηγήτρια παιδιατρικής- λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, σημείωσε ότι διαπιστώνεται σταθερή αποκλιμάκωση στους δείκτες της πανδημίας. Επισήμανε ότι είναι σημαντικό να τηρηθούν αποστάσεις και να χρησιμοποιείται διπλή μάσκα κατά τον εκκλησιασμό, εντός κι εκτός ναών, ενώ όσοι μπορούν να κάνουν self test. Οπως είπε είναι επιθυμητό να φοράμε τη μάσκα πριν και μετά το γεύμα, εφόσον, δηλαδή, δεν τρώμε.
Με τη σειρά του ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα δεδομένα της πανδημίας στον κόσμο, σημειώνοντας ότι οι δείκτες έχουν δυσμενή πορεία κυρίως λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην Ινδία, που φθάνει το 40%.  Για την Ελλάδα, όπως, είπε, οι δείκτες δείχνουν σημαντικά στοιχεία βελτίωσης.  4.092 κρούσματα, και μάλιστα ασυμπτωματικά στην πλειονότητά τους, επιβεβαιώθηκαν αφού προηγήθηκε self test. Τόνισε δε, ότι η ανοσία της αγέλης στη Μ. Βρετανία οφείλονται κατά κύριο λόγο στο εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο έλαβαν 22 εκατ. άνθρωποι.

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Προηγούμενο άρθρο Επιδημιολογική ανάσα για τον Δήμο Καρδίτσας – Κατεβαίνει στο «κόκκινο»
Επόμενο άρθρο Εντατικοί έλεγχοι της Περιφέρειας στην αγορά ενόψει του Πάσχα