Ειδήσεις

Παραμένουν 4 οι έδρες στο Νομό Καρδίτσας


Η επίσημη ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ του νόμιμου πληθυσμού της χώρας μετά την απογραφή του 2021 φέρνει αλλαγές στον εκλογικό χάρτη ενώ ταυτόχρονα ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για την δυνατότητα προκήρυξης εκλογών καθώς απομένει ακόμη ένα τυπικό ζήτημα, αυτό της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων στο ΦΕΚ.

Συγκριτικά με την απογραφή του 2011 ο νόμιμος πληθυσμός μειώθηκε στην δεκαετία που διήλθε κατά 187.397 πολίτες. Συνολικά έχουν απογραφεί 9.716.889 το 2021, ενώ το 2011 είχαν απογραφεί 9.904.286.

ΤΟ ΦΕΚ θα πρέπει να δημοσιευθεί έως τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και τυπικά θα ανακοινωθεί ανά νομό ο αριθμός των εδρών στις βουλευτικές εκλογές (αλλά και στις εκλογές του Οκτωβρίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση).

Άλλες περιφέρειες βγαίνουν κερδισμένες καθώς θα εκπροσωπούνται στην επόμενη Βουλή από περισσότερους βουλευτές και άλλες χαμένες.

Πάντως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κομμάτων πριν από την επίσημη ανακοίνωση:.

Κερδίζουν έδρες

Ανατολικής Αττικής +2, Β1 Β. Τομέα +1, Β2 Δυτ. Τομέα +1, Β3 Νότιου Τομέα +2,  Α’ Θεσσαλονίκης + 1, Αχαΐας  +1.

Ο νέος εκλογικός χάρτης διαμορφώνει νέα δεδομένα και μεταξύ των υποψηφίων βουλευτών του ίδιου κόμματος. Ειδικά στις περιφέρειες που οι έδρες μειώνονται η μάχη του σταυρού θα είναι πιο σκληρή.

Ποιές περιφέρειες χάνουν έδρες

Από μία έδρα χάνουν οι περιφέρειες: Α’ Πειραιώς, Άρτας, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών και Φθιώτιδας. 

Στην Καρδίτσα, οι έδρες παραμένουν 4.

Τώρα, στα κομματικά επιτελεία υπολογίζουν με τα κουμπιουτεράκια τον ακριβή αριθμό των εδρών που μπορούν να διεκδικήσουν, τις τριεδρικές και τα υπόλοιπα στις περιφέρειες για τις καραμπόλες του εκλογικού νόμου.

Είναι ενδεικτικό ότι η Κορινθία για μόλις 45 κατοίκους κατάφερε να διατηρήσει την 4η έδρα, όπως και η Ημαθία για 246 κατοίκους ενώ η μονοεδρική της Ευρυτανίας στην επόμενη απογραφή κινδυνεύει να μην υπάρχει αφού τυπικά βγάζει 0,7 της έδρας, καθώς και η μονοεδρική των Γρεβενών υπερβαίνει τη μία έδρα για 459 κατοίκους.

 

Προηγούμενο άρθρο Ευχές του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκου
Επόμενο άρθρο Μήνυμα του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας Κ. Τζανακούλη για την Πρωτοχρονιά