Ειδήσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων


Παράσταση διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Σοφάδων, πραγματοποιήθηκε  την Πέμπτη  11 Μάρτη στις 11 το πρωί, από την Ομάδα Γυναικών Ταμασίου (μέλος ΟΓΕ) και τους  Αγροτικούς Συλλόγους Γραμματικού, Λεονταρίου, Ν. Ικονίου και Αμπέλου στα πλαίσια των κοινών δράσεων που έχουν αποφασιστεί  από τους παραπάνω φορείς, όχι μόνο για την 8 Μάρτη αλλά συνολικότερα.

Η Στέλλα Μανταλόβα από μέρους της Ομάδας Γυναικών Ταμασίου παρουσίασε  την κοινή ανακοίνωση-υπόμνημα που κατέληξαν οι φορείς και αναδεικνύει τις ελλείψεις του ΚΥ της περιοχής, αλλά και τις αιτίες που αφήνουν τόσο το ΚΥ όσο και τα αγροτικά ιατρεία χωρίς προσωπικό και εξοπλισμό, σε μια περιοχή καθαρά αγροτική.

Στη συνέχεια από μέρους των αγροτικών  συλλόγων χαιρέτησε ο Κώστας Χιοκτούρης που αναφέρθηκε στην 8 Μάρτη, στους αγώνες των γυναικών και ιδιαίτερα των αγροτισσών που σε πολύ δύσκολες συνθήκες, παλεύουν για την επιβίωση και μέσα από την Ομάδα Γυναικών διεκδικούν ζωή με δικαιώματα. Τις τιμούμε και τις καλούμε να συσπειρωθούν στους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής τους.

Ο Γιάννης Τσιούτρας πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Γραμματικού και γραμματέας της ΕΟΑΣΚ, μιλώντας στους συγκεντρωμένους κάλεσε τους αγρότες και τις αγρότισσες να δώσουν το αγωνιστικό τους παρόν στο Κιλελέρ.

Στη συνέχεια το υπόμνημα κατατέθηκε στο διευθυντή του ΚΥ Σοφάδων και θα σταλεί  στον διοικητή της 5ης υγειονομικής περιφέρειας.

Να σημειωθεί ότι μοιράστηκε  η ανακοίνωση.

Οι συγκεντρωμένοι αγρότες και οι γυναίκες της Ομάδας του Ταμασίου υποσχέθηκαν ότι δεν θα σταματήσουν τον κοινό τους  αγώνα  για Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, που θα καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.  Δήλωσαν  ότι η επόμενη αγωνιστική συνάντηση θα είναι στο Κιλελέρ.

Το υπόμνημα που κατατέθηκε είναι το παρακάτω:

Η Ομάδα Γυναικών Ταμασίου και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Γραμματικού- Λεονταρίου-Ν Ικονίου- Αμπέλου διαμαρτυρόμαστε γιατί:

1.Η  υποστελέχωση και η υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η αποσάθρωση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν προέρχεται από τη σημερινή πανδημία αλλά έχει σαν αιτία την πολιτική της Ε.Ε. για την υγεία. Αποτελεί μέρος της γενικότερης κατεύθυνσης που υπηρετεί τα μεγάλα, μονοπωλιακά συμφέροντα και ικανοποιεί όλο και λιγότερο τις σύγχρονες ανάγκες μας. Βασικός μοχλός αυτής της πολιτικής είναι η εμπορευματοποίηση της υγείας και η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων δομών.

2 Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών είναι εμφανή και στην περιοχή μας όπου η μετατροπή του δημόσιου συστήματος υγείας σε σύστημα μίας νόσου έχει ως αποτέλεσμα δίπλα στην πανδημία της COVID-19 να δημιουργηθεί, με ευθύνη της κυβέρνησης, μία άλλη «πανδημία μη-μεταδοτικών νοσημάτων» με τους χρονίως πάσχοντες και τους υπόλοιπους ασθενείς να πληρώνουν το βαρύ τίμημα.

3.Τα Κέντρα Υγείας καλούνται να αναλάβουν το έργο του εμβολιασμού χωρίς καμία ενίσχυση του προσωπικού τους και χωρίς καμία ουσιαστική βελτίωση της ανεπαρκούς υλικοτεχνικής υποδομής τους.

-Έτσι και στο  Κ.Υ. Σοφάδων, που καλύπτει περισσότερα από 30 χωριά, με ένα σημαντικό μέρος τους να είναι ορεινά ή ημιορεινά, με τη μετατροπή του σε εμβολιαστικό κέντρο, η τακτική του λειτουργία περιορίζεται σε λιγότερο από το μισό. Περικόπτονται τα εξωτερικά ιατρεία με αποτέλεσμα να μην επαρκούν ούτε για τις εξετάσεις και τη συνταγογράφηση των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων.

-Όσον αφορά τις ελλείψεις σε γιατρούς, εργάζονται μόνο ένας παθολόγος(που εκτελεί και χρέη διευθυντή), γενικοί ιατροί και ένας επικουρικός γυναικολόγος. Δεν υπάρχει παιδίατρος, μικροβιολόγος, ακτινολόγος και μια σειρά άλλες ειδικότητες που είναι απαραίτητες για την ολόπλευρη λειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

-Ελλείψεις υπάρχουν, επίσης, σε μόνιμο διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Κάποιοι από αυτούς εργάζονται με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης όπως οι καθαρίστριες και οι φύλακες, ενώ προωθούνται απολύσεις και η ιδιωτικοποίηση αυτών των τομέων με την είσοδο εργολαβικών εταιρειών.

-Δεν υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο, ούτε μαστογράφος.

-Όσον αφορά τους αγροτικά ιατρεία υπάρχουν 15, για τα οποία προβλέπονται 22 γιατροί, σήμερα όμως αρκετά αγροτικά ιατρεία είναι κλειστά όχι μόνο γιατί δεν υπάρχουν αγροτικοί γιατροί, αλλά κι εκεί που υπάρχουν αποσπώνται  στο κέντρο υγείας ή στο νοσοκομείο για να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις.

Διεκδικούμε: 

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Πρόσληψη ΤΩΡΑ μόνιμων παιδιάτρων.
  • Πρόσληψη μόνιμου γυναικολόγου και πλήρη κάλυψη του ιατρικού εξοπλισμού (υπέρηχος κ.λ.π.)
  • Δημιουργία μικροβιολογικού εργαστηρίου με πλήρη εξοπλισμό και πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού.
  • Να δοθούν κίνητρα για προσλήψεις αγροτικών γιατρών και να ελαχιστοποιηθούν οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, ώστε να καλυφθούν άμεσα οι ελλείψεις σε όλα τα αγροτικά ιατρεία.
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων και προσλήψεις μόνιμου λοιπού προσωπικού και πιο συγκεκριμένα: Διοικητικών υπαλλήλων, οδηγών ασθενοφόρων, τραυματιοφορέων, καθαριστριών και  προσωπικού φύλαξης κτιρίων.

Η Υγεία πρέπει να αποτελεί κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα που θα παρέχεται σε όλους δωρεάν με αποκλειστικά κρατική ευθύνη και δε θα λειτουργεί ως εμπόρευμα ή φιλανθρωπία.

 

                                                                                                  

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Λ. Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Στον Αγ. Γεώργιο rapid tests την Κυριακή