Ειδήσεις

Παράταση στο διαγωνισμό ΣΔΙΤ για το Φράγμα Ενιπέα


Την πρώτη τους παράταση πήραν οι δύο σημαντικοί διαγωνισμοί που αφορούν στο Φράγμα Ενιπέα στα Φάρσαλα και το διπλό Φράγμα στον Ταυρωνίτη ποταμό στην Κρήτη. Σύμφωνα με αποφάσεις του υπουργείου ΥΠΟΜΕ, η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα δύο έργα μετατίθεται για τις 30 Νοεμβρίου.

Οι λόγοι της παράτασης

Όπως αναφέρουν αμφότερες οι αποφάσεις, “έχουν υποβληθεί από ενδιαφερόμενα σχήματα αιτήματα παροχής διευκρινήσεων και συμπληρωματικών πληροφοριών, τα οποία αναφέρονται σε διαφορετικά άρθρα της Πρόσκλησης Α’ φάσης και στην ανάγκη εξειδίκευσης ή/και αλλαγής ειδικών όρων αυτής, καθώς και αιτήματα παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής Φακέλων Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος”.

Όπως γράφει το ypodomes.com, με αυτά τα αιτήματα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανταποκρίθηκε θετικά καθώς όπως αναφέρεται, λήφθηκε υπόψη “η πολυπλοκότητα και τις απαιτήσεις στη σύνταξη του Φακέλου Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος των ενδιαφερομένων Οικονομικών Φορέων ή ενώσεων αυτών και της υποβολής σημαντικού όγκου εγγράφων και πιστοποιητικών, καθώς και οι χρονοβόρες διαδικασίες για την έκδοσή τους, δεδομένων των υφιστάμενων συγκυριών στην παγκόσμια οικονομία κατά τους τελευταίους μήνες”

Οι δύο διαγωνισμοί υλοποιούνται με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών. Τα δύο παραπάνω έργα ακολουθούν το παράδειγμα του Φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική που είναι σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια περίπου. Αντικείμενο των δύο έργων είναι:

– για το Φράγμα Ενιπέα Φαρσάλων η μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση Φράγματος Ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων (στη θέση Παλιοδερλί), Δικτύων Διανομής Νερού και λοιπών Συνοδών Έργων.

– για το διπλό Φράγμα στον Ταυρωνίτη ποταμό θα πραγματοποιηθούν έργα Αξιοποίησης του Υδατικού Δυναμικού.

Να θυμίσουμε πως η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα δύο έργα ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 31 Οκτωβρίου 2022.

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα γίνει αξιολόγηση των σχημάτων και θα ακολουθήσει η έγκριση αυτών που θα κριθούν ότι πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Στη Β`φάση θα καθοριστεί το ακριβές αντικείμενο του έργου (διάλογος) και θα δοθούν οι δεσμευτικές προσφορές από όπου θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου.

Η διάρκεια των δύο ΣΔΙΤ έχει οριστεί σε 360 μήνες (30 χρόνια). Τα 4 πρώτα έτη αφορούν στην κατασκευή/αναβάθμιση των υποδομών και η υπόλοιπη διάρκεια αφορά στην περίοδο λειτουργίας και συντήρησης.

Το κόστος με ΦΠΑ για το Φράγμα Ενιπέα ορίστηκε σε 230,07 εκατ. ευρώ (185,54 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ) και για Φράγμα Ταυρωνίτη σε ποσό με ΦΠΑ 267,09 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 215,4 εκατ. ευρώ).

Το αντικείμενο των έργων στο Φράγμα Ενιπέα

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (Ι.Φ.Σ.) θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του Φράγματος Ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων (στη θέση Παλιοδερλί), Δικτύων Διανομής Νερού και λοιπών Συνοδών Έργων και συγκεκριμένα:

(1) του Φράγματος στον Ποταμό Ενιπέα, σε θέση περίπου 5 km ανατολικά της κοινότητας Σκοπιάς (θέση Παλιοδερλί).

(2) των έργων προσαγωγής του νερού του ταμιευτήρα στη θέση Παλιοδερλί του ποταμού Ενιπέα για την άρδευση των πεδινών περιοχών οι οποίες ανήκουν στους ΤΟΕΒ Φαρσάλων Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και στους ΤΟΕΒ Θεσσαλιώτιδας και Τιτανίου Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας συνολικής έκτασης 107.500 στρ, καθαρής γεωργικής γης.

(3) των έργων για την ύδρευση της πόλης των Φαρσάλων και τριάντα ενός (31) οικισμών της περιοχής Φαρσάλων, η οποία περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Φαρσάλων, Πολυδάμαντα, Ενιπέα και Ναρθακίου

 

ΠΗΓΗ: ypodomes.com

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα Δημοτικού Κινηματοθεάτρου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Αποκαταστάσεις ζημιών του «Ιανού» από το Δήμο Μουζακίου στην Κρυοπηγή