Ειδήσεις

Παρεμβάσεις Θεοφ. Στάθη σε Χρ. Τριαντόπουλο για Φράγμα Μουζακίου, αποκαταστάσεις στα χωριά, οδοποιία


Με τους Δημάρχους περιοχών που υπέστησαν καταστροφές από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό» συναντήθηκε την Κυριακή 26/9/2021 στη Λάρισα, παρουσία και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους την πορεία των αποκαταστάσεων και τρέχοντα προβλήματα.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα σύσκεψη συμμετείχε ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης πραγματοποιώντας σειρά παρεμβάσεων για πολύ σημαντικά τοπικά ζητήματα οι οποίες έφεραν και άμεσα αποτελέσματα.

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος αφού επανέλαβε με έμφαση την αδήριτη ανάγκη εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αναδιοργάνωσης και ανάπτυξης του Νομού Καρδίτσας, ζήτησε από τον εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού την υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για την κατασκευή του Φράγματος Μουζακίου.

Έργο ζωής το φράγμα Μουζακίου

Ο κ. Στάθης επισήμανε πως «το έργο αυτό αποτελεί προτεραιότητα για τον Δήμο και το Νομό Καρδίτσας, διότι πέρα από τις ευεργετικές συνέπειες που θα έχει στην τουριστική κίνηση τα ευρύτερης περιοχής, θα συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση του τεράστιου υδατικού ελλείμματός της που απειλεί ευθέως όχι μόνο την αγροτική παραγωγή, αλλά και τη ζωή στην ύπαιθρο».

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του κ. Τριαντόπουλου ο οποίος τόνισε ότι αυτό το διάστημα υπάρχει στενή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη για την εκπόνηση το γρηγορότερο τη αναγκαίας μελέτης του έργου και για την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος ανέλυσε τις παρεμβάσεις που έκανε ο Δήμος Μουζακίου σε καίρια σημεία όπου υπήρχαν πολλά προβλήματα σε υποδομές, δίκτυα, δρόμους και προσβάσεις μέσα και έξω στην πόλη και σε χωριά.

Όπως είπε,«οι σχετικές χρηματοδοτήσεις από τα αρμόδια Υπουργεία έχουν καλή ροή τον τελευταίο χρόνο, όμως απαιτείται να εκτελεστούν πολλά έργα στα εσωτερικά δίκτυα των Τοπικών Κοινοτήτων όπου σε αρκετές περιπτώσεις έχει αλλάξει η μορφολογία του εδάφους και ο Δήμος είναι αδύνατο να παρέμβει λόγω έλλειψης πόρων και κατάλληλων μέσων».

Απαιτούνται παρεμβάσεις στα χώρια

Επίσης, ο κ. Στάθης επισήμανε τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στην εγκατάσταση της εργοληπτικής εταιρίας ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ η οποία όπως είναι γνωστό, έχει αναλάβει την εκτέλεση των μεγάλων έργων αποκατάστασης δημόσιων υποδομών, γεφυρών και στα ποτάμια. Υπογράμμισε δε πως δεν αποσαφηνίστηκαν ακόμη οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στην περιοχή.

Απαντώντας ο Υφυπουργός, ενημέρωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινάνε τα έργα από την ΤΕΡΝΑ, ενώ εξέφρασε την αναγκαιότητα οργάνωσης μιας νέας συνάντησης με τους Δημάρχους Μουζακίου, Καρδίτσας και Αργιθέας (οι πληγέντες ΟΤΑ του Ν. Καρδίτσας, όπου τις αποκαταστάσεις ανέλαβε το Υπουργείο Υποδομών), για να συζητηθούν λεπτομερώς όλες οι τοπικές ανάγκες. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι τέτοιες συσκέψεις θα πρέπει να επαναλαμβάνονται τουλάχιστον μια φορά το μήνα και να εμπεριέχονται στην «ατζέντα» τους όχι μόνο οι αποκαταστάσεις αλλά και απαραίτητα έργα ανάπτυξης που πρέπει να γίνουν.

Ακολούθως, ο Δήμαρχος Μουζακίου εξήρε το έργο των Υπηρεσιών του Δήμου, ειδικά στον αγροτικό τομέα καθώς μετά τον «Ιανό» ήταν εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να ποτίσουν τα χωράφια τους οι αγρότες, λόγω των εκτεταμένων ζημιών και καταστροφών στο αρδευτικό δίκτυο. «Τελικά – τόνισε ο ίδιος – έγινε η υπέρβαση και η φετινή αρδευτική περίοδος κύλησε και ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα».

Ποτάμια-Αποζημιώσεις αγροτών

«Ωστόσο – πρόσθεσε ο κ. Στάθης – υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν τόσο στο αρδευτικό δίκτυο μήκους 25 χιλιομέτρων, στην αγροτική οδοποιία, αλλά και στα ποτάμια όπου ο Δήμος δεν μπορεί να παρέμβει για καθαρισμούς και για λήψη υλικών από τις κοίτες για να τα χρησιμοποιήσει σε έργα αποκατάστασης».

Ο κ. Τριαντόπουλος απάντησε ζητώντας από τον κ. Στάθη και τους άλλους παριστάμενους Δημάρχους να στείλουν έγγραφα στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό με τα αιτήματά τους.Κοινωνός τους θα γίνει ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεζυρόπουλος για να προχωρήσουν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις.

Όσο για τα ποτάμια και τη δυνατότητα επέμβασης των Δήμων, ο κ. Τριαντόπουλος είπε πως ετοιμάζεται μέσα στις επόμενες ημέρες νομοθετική ρύθμιση που θα δώσει την προσδοκώμενη λύση στο υπαρκτό πρόβλημα.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Μουζακίου έχει ήδη αποστείλει το παραπάνω έγγραφο στον κ. Αγοραστό μετά από επικοινωνία μαζί του, ενώ κατάλογο εκτέλεσης έργων κατά προτεραιότητα στο Δήμο, έστειλε παράλληλα και στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ ζητώντας άμεση ένταξη παρεμβάσεων αγροτικής οδοποιίας (25 χλμ) ύψους 3,7 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, έθεσε επί τάπητος το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τελευταία με τους πληγέντες από τον «Ιανό» αγρότες, οι οποίοι περιμένουν ν’ αποζημιωθούν για το χαμένο πάγιο κεφάλαιο και τα κατεστραμμένα χωράφια τους. Ο κ. Στάθης αφού επισήμανε πως τους ζητούνται έγγραφα τα οποία είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν, υπογράμμισε την άμεση ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών ώστε οι πληγέντες παραγωγοί να λάβουν τις αποζημιώσεις το συντομότερο.

 

Προηγούμενο άρθρο Πράσινη καινοτομία από την Περιφέρεια με πιλοτικό έργο επανάχρησης δομικών υλικών από εκσκαφές και κατεδαφίσεις
Επόμενο άρθρο 236 τροχονομικές παραβάσεις στην Καρδίτσα