Ειδήσεις

Παρέμβαση δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα στον ΕΛΓΑ


Τα προβλήματα που προκάλεσαν στην αμπελοκαλλιέργεια οι συνεχείς βροχοπτώσεις στην αμπελουργική ζώνη Μοσχάτου – Μεσενικόλα – Μορφοβουνίου, έθεσε ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Π. Νάνος. Επίσης με την ίδια επιστολή ο δήμαρχος ζητά την επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν από παγετό το έτος 2021 χωρίς να έχουν καταβληθεί ακόμα αποζημιώσεις.

«Λόγω των πρωτόγνωρων για την εποχή καιρικών συνθηκών και των καθημερινών βροχοπτώσεων, έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στην αμπελοκαλλιέργεια του Δήμου λίμνης Πλαστήρα. Τα αμπέλια αντιμετωπίζουν  ασθένειες όπως ο περονόσπορος, παρά τις προσπάθειες των επαγγελματιών και τους διαρκείς ψεκασμούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων, τα αμπέλια στην αμπελουργική ζώνη Μοσχάτου Μεσενικόλα μορφοβουνίου έχουν πληγεί από περονόσπορο στο 60 με 70% με φανερή κατάληξη την αδυναμία συγκομιδής για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Παρακαλούμε όπως ο ΕΛΓΑ αποστείλει ειδικούς για άμεση εκτίμηση  της κατάστασης, δεδομένου ότι η αμπελοκαλλιέργεια στο δήμο μας κατέχει σημαντική θέση στην αγροτική παραγωγή και την τοπική οικονομία, υπενθυμίζουμε ότι εδώ παράγεται το φημισμένο κρασί Μαύρο Μεσενικόλα, Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης. Για τους ελαιοπαραγωγούς ο δήμαρχος αναφέρει ότι έχουν χάσει μεγάλο μέρος του φυτικού κεφαλαίου το οποίο υπέστη ανεπανόρθωτη ζημιά, ενώ εκείνη τη χρονιά είχε αφανιστεί το σύνολο της παραγωγής. Για το θέμα αυτό ο δήμαρχος ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ την έκδοση σχετικής εγκυκλίου για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.

 

Προηγούμενο άρθρο Δήμος Σοφάδων: Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο για τις δασικές πυρκαγιές και έκτακτα καιρικά φαινόμενα
Επόμενο άρθρο Απαγορεύεται η διέλευση κάθε είδους οχήματος, επί της οδού Λαχανά