Ειδήσεις

Παρέμβαση Κωτσού για τις αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων του Ε65


Ο Βουλευτής Καρδίτσας, Γιώργος Κωτσός, την 1η Μαρτίου του 2024 κατέθεσε ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής νόμιμων αποζημιώσεων από τις απαλλοτριώσεις ιδιοκτησιών για την κατασκευή του Οδικού Άξονα Κεντρικής Ελλάδας Ε65.

Η ερώτηση του κ. Κωτσού κοινοποιήθηκε στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα ο κ. Κωτσός τόνισε ότι, για την κατασκευή του εν λόγου οδικού άξονα, του οποίου φορέας υλοποίησης είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, κηρύχτηκε αναγκαστική απαλλοτρίωση από το έτος 2014, και αφορά τις περιοχές της ΠΕ Καρδίτσας στο Τμήμα Σμοκόβου-Ανάβρα, Τ.Κ. Κάτω Κτημένης και Ανάβρας της Δ.Ε. Ταμασίου και των Τ.Κ. Λουτροπηγής και Κέδρου της Δ.Ε. Μενελαΐδος του Δήμου Σοφάδων.

OΒουλευτής Καρδίτσας, σημείωσε ότι οι δικαιούχοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη και ότι ήδη έχουν εκδοθεί αποφάσεις, ώστε να καταστούν δικαιούχοι και να πληρωθούν ως νόμιμοι κάτοχοι.

Τα συναρμόδια υπουργεία και οι αρμόδιες αρχές ανταποκρίθηκαν στην κατατεθείσα ερώτηση του Βουλευτή Καρδίτσας. Από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο Υφυπουργός, κ. Πετραλιάς, απέστειλε έγγραφο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Στο εν λόγω έγγραφο ξεκαθαρίζεται ότι βάση των αποφάσεων που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Καρδίτσας σχετικά με την αναγνώριση των δικαιούχων, το Τ.Π. & Δανείων έχει ζητήσει από τον υπόχρεο φορέα (ΥΥΠΟΜΕ) τη διόρθωση των πινάκων (κτηματολογίου και παρακατάθεσης). Προκειμένου να προβεί σε ασφαλή απόδοση των αποζημιώσεων στους αναγνωρισθέντες δικαιούχους.

Από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, ο Υπουργός κ. Σταϊκούρας, κοινοποίησε σχετικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Προδιαγραφών, Μητρώων & Απαλλοτριώσεων, με τα συνημμένα σε αυτό έγγραφα.

Όπως προκύπτει από τα εν λόγω έγγραφα οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και υπεύθυνη δήλωση προς την αρχή που εξέδωσε την απαλλοτριωτική απόφαση, μέσα σε προθεσμία ενός έτους από την παρέλευση της προθεσμίας, περί διατήρησης της απαλλοτρίωσης και καταβολής της δικαστικά καθορισμένης προσωρινής ή οριστικής αποζημίωσης.

Ως εκ τούτου μετά την ερώτηση του Βουλευτή Καρδίτσας, Γιώργου Κωτσού, τα συναρμόδια Υπουργεία και οι αρμόδιες Διοικητικές Αρχές επικοινώνησαν με τα δικηγορικά γραφεία των θιγόμενων πολιτών της Π.Ε. Καρδίτσας, ώστε να διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της καταβολής των αποζημιώσεων.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Γίνε κι εσύ δότης μυελού των οστών, δώσε Ελπίδα, δώσε ζωή
Επόμενο άρθρο Εντυπωσιάζει το πασχαλινό μπαζάρ της Φλόγας Καρδίτσας