Ειδήσεις

Παρέμβαση Θάνου Σκάρλου σε ΕΛΓΑ και ΥΠΑΑΤ για βαμβακοκαλλιέργεια και αμπελοκαλλιέργεια


Παρέμβαση στην ηγεσία του ΕΛΓΑ και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που αναπόφευκτα θα επιφέρουν σημαντική απώλεια εισοδήματος έκανε ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος.

Σε επιστολές του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής κ. Κωνσταντίνο Μπαγινέτα σημειώνει:

Α. ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΈΡΓΕΙΑ

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες με τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις και τις ασυνήθιστες κλιματολογικές συνθήκες  που επικράτησαν στο Δήμο μας, κατά το στάδιο σποράς στη καλλιέργεια του βαμβακιού και που δυστυχώς συνεχίζονται μέχρι και τώρα ,προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στο φύτρωμα, σηψιρριζία, υπερβολική οψιμότητα, που βεβαιότατα θα επηρεάσουν τα μέγιστα την συνολική παραγωγή ,με συνέπεια τη μεγάλη απώλεια εισοδήματος.

Παράλληλα είναι γνωστή σε όλους η δυσμενέστατη θέση των αγροτών – βαμβακοκαλλιεργητών που είναι στα πρόθυρα της πλήρους απόγνωσης λόγω του αυξημένου κόστους καλλιέργειας και είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς τις ανάγκες επιβίωσης των οικογενειών τους καθώς και συνέχισης των αγροτικών τους δραστηριοτήτων, με άμεσο κίνδυνο διατάραξης του κοινωνικού ιστού.

Με δεδομένη την έως σήμερα άμεση σας ανταπόκριση σε παλαιότερα αιτήματά μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις ενέργειές σας προς την κατεύθυνση ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων των βαμβακοπαραγωγών.

Απευθύνουμε έκκληση προς την πολιτεία , να δοθούν άμεσες λύσεις και το φαινόμενο να αντιμετωπιστεί όχι μόνο ως αναγγελία ζημιάς  αλλά ως απώλεια εισοδήματος.

Β. ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Οι καιρικές συνθήκες όπως εξελίχθηκαν τη φετινή περίοδο στην περιοχή του Δήμου Σοφάδων συνέβαλλαν τα μέγιστα στην ταχύτατη εξάπλωση ασθενειών  της αμπέλου, όπως πχ περονόσπορος, ωίδιο κλπ, που αποτελούν  σημαντικά πρόβλημα και έχουν ήδη προκαλέσει  ολοκληρωτική καταστροφή της παραγωγής με τεράστια απώλεια εισοδήματος.

Δεδομένου ότι  ο Δήμος είναι κατεξοχήν αγροτική περιοχή,   κρίνουμε   αναγκαία την παρέμβασή σας ως κατεξοχήν αρμόδιοι να επιληφθείτε του θέματος και εναποθέτουμε στη δική σας φροντίδα και μέριμνα την αντιμετώπιση του προβλήματος

Η ποιοτική και ποσοτική ζημιά   του αμπελουργικού τομέα στο Δήμο Σοφάδων είναι μεγάλη και υπάρχει ανάγκη για ένταξη σε καθεστώς αποζημιώσεων.

Παρακαλούμε όπως εξαντληθούν όλα τα περιθώρια προκειμένου να ανευρεθεί χρηματοδότηση ώστε να αποζημιωθούν οι δοκιμαζόμενοι  αμπελοκαλλιεργητές του Δήμου μας.

 

Προηγούμενο άρθρο Μνημόνιο Συνεργασίας του Πάρκου Καινοτομίας JOIST και του Creative Valley από τη Γαλλία
Επόμενο άρθρο Γιόρτασαν την παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη με τη συλλογή 42 μονάδων αίματος προσφοράς οι αιμοδότες του Παλαμά!