Ειδήσεις

Παρέμβαση της Ομάδας Γυναικών Σέκλιζας για την υγεία


Με αφορμή την πραγματοποίηση τεστ ΠΑΠ στις γυναίκες του Καλλιθήρου στις 13 Οκτωβρίου από το ΚΥ Σοφαδων, η        Ομάδα Γυναικών Καλλιθήρου «Αγγελική Φυτσιλη» ανέδειξε μέσα από την παρέμβαση και τη συζήτηση με τις γυναίκες για πολλοστή φορά, τα μεγάλα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες του χωριού.

Σήμερα, τον 21ο αιώνα, υπάρχει η δυνατότητα να οργανωθεί το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα είναι δημόσιο και δωρεάν για όλους, με Κέντρα Υγείας αναπτυγμένα με γεωγραφικά, πληθυσμιακά, επιδημιολογικά κριτήρια, που θα καλύπτουν δωρεάν όλο τον πληθυσμό, θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, θα συνδέονται με τα κρατικά Γενικά και Ειδικά Νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ και θα διαθέτουν:

  • Όλα τα αναγκαία τμήματα(παθολογικό, καρδιολογικό, παιδιατρικό, οδοντιατρικό, γυναικολογικό, πνευμονολογικό κλπ.)
  • Μόνιμοιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, όπως επίσης και το αναγκαίο μόνιμο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό
  • Κέντρο οικογενειακού προγραμματισμού, εμβολιασμών, γυναίκας και παιδιού, ψυχικής υγείας, φυσιοθεραπευτήριο, φαρμακείο, παρέχοντας δωρεάν φάρμακα
  • Όλο τον αναγκαίοεξοπλισμό για την πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση
  • στελέχωση και εξοπλισμό για κάλυψη του προγεννητικού ελέγχου των εγκύωνκαι τις ιδιαίτερες ανάγκες φροντίδας τους κατά την εγκυμοσύνη
  • Στελέχωση και εξοπλισμό για να πραγματοποιούνται κατ΄ οίκον επισκέψεις σε βαριά αρρώστους, ηλικιωμένους, ανάπηρους, που χρειάζονται κλινική παρακολούθηση, ενέσεις ή άλλη φαρμακευτική αγωγή.

Αντί να έχουμε  όλα τα παραπάνω αντιμετωπίζουμε:

-Στο χωριό μας ζούμε εδώ και χρόνια τις συνέπειες της «ανθυγιεινής» πολιτικής που έχει εφαρμοστεί απ’ όλες τις κυβερνήσεις με διάφορες παραλλαγές αλλά πάντα με τα ίδια αποτελέσματα: τη μετατροπή δηλαδή της υγείας μας σε πανάκριβο εμπόρευμα είτε με την παντελή απουσία αγροτικού γιατρού κάποια χρόνια πριν, είτε με την ακαταλληλότητα του χώρου του αγροτικού ιατρείου πλέον, που σταμάτησε στον 21ο αιώνα να λειτουργεί, επειδή δεν υπάρχει internet!!! για να συνταγογραφεί εξετάσεις και φάρμακα.

Διεκδικούμε τη  πλήρη λειτουργία του αγροτικού ιατρείου με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και η κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου.

-Το  κέντρο Υγείας Σοφάδων που είμαστε υποχρεωμένοι να πηγαίνουμε, όπως και στα άλλα ΚΥ του νομού μας, είναι υποστελεχωμένα  τόσο από ιατρικό όσο και νοσηλευτικό προσωπικό και απαραίτητα μηχανήματα.

-Για το νοσοκομείο ισχύουν τα ίδια και χειρότερα.

Αφού το κράτος δεν καλύπτει αυτές τις ανάγκες μας με δωρεάν υπηρεσίες μας υποχρεώνει να καταφεύγουμε στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους ιδιώτες γιατρούς. Να χρυσοπληρώνουμε την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, τα φάρμακα, σε βάρος τουν συνεχώς μειωμένου εισοδήματος μας.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει τις ανάγκες μας ως «κόστος» για το κράτος και ως «όφελος» για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας και έχουν κατακλύσει και την Θεσσαλία. Πρόκειται για την πολιτική όλων των κυβερνήσεων που προωθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας, που αποτελεί εμπόρευμα αντί για κοινωνικό αγαθό. Χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ στους κλινικάρχες και δισεκατομμύρια στους ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες. Γι’ αυτό η κυβέρνηση μας αφήνει απροστάτευτες μπροστά στην πανδημία και τις άλλες παθήσεις για τις οποίες απαιτείται κατάλληλη πρόληψη και θεραπεία.

Αρνούμαστε να πληρώσουμε τα σπασμένα της νέας κρίσης πάλι εμείς που επιδιώκουν να μας φορτώσουν για να μην χάσουν ούτε ευρώ οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, και άλλοι.

Παλεύουμε για Δημόσια και Δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για κατάργηση κάθε πληρωμής στην Υγεία, στην Πρόνοια, στο Φάρμακο.

ΔΙΕΚΔIΚΟΥΜΕ:

  • Άμεση πλήρη λειτουργία του αγροτικού ιατρείου του χωριού με αποκατάσταση όλων των ζημιών και κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου.
  • Άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού, βοηθητικού προσωπικού που είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του αγροτικού ιατρείου.
  • Ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του νομού μας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ιατρών όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού), προκειμένου να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους, με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, με αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες για κατ’ οίκον επισκέψεις, που συνδέονται με τα Κέντρα Υγείας.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, για να στελεχωθούν πλήρως το νοσοκομείο Καρδίτσας, τα Κέντρα Υγεία, το ΕΚΑΒ.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας.
  • Επαναλειτουργία όλων των δημόσιων δομών Υγείας, που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Το Οινοποιείο Καραμήτρου επισκέφθηκαν οι νέοι του Κέντρου Ορίζοντες
Επόμενο άρθρο Οδηγός Φυτοπροστασίας της καλλιέργειας βαμβακιού