Ειδήσεις

Παρέμβαση της ΠΕΔ Θεσσαλίας για τα τιμολόγια ΔΕΗ-Ρήτρα αναπροσαρμογής


Όπως είναι ήδη γνωστό, από τις 5 Αυγούστου του 2021, η ΔΕΗ έχει εισαγάγει έναν νέο τρόπο τιμολόγησης για το ρεύμα που καταναλώνεται (ανταγωνιστικές χρεώσεις) από νοικοκυριά αλλά και επαγγελματίες στη χαμηλή τάση.

Σύμφωνα με ενημέρωσή της, η ΔΕΗ  έχει ενεργοποιήσει από τις αρχές Μαΐου με τη νέα «Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας» η οποία πλέον θα βασίζεται στην τιμή που έχει η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή αφορά στα «παλιά» οικιακά τιμολόγια και τα επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης, δηλαδή ισχύει για όλους τους πελάτες της ΔΕΗ στην χαμηλή τάση.

Δυστυχώς,όλοι οι καταναλωτές της ΔΕΗ (οικιακοί καταναλωτές, επιχειρήσεις, ΔΕΥΑ…) αλλά κυρίως οι αγρότες που τιμολογούνται βάση του Αγροτικού Τιμολογίου, είδαν στον εκκαθαριστικό λογαριασμό που αφορούσε την περίοδο κατανάλωσης από τις 24 Ιουνίου έως και τις 24 Οκτωβρίου (4 μήνες) τη «Ρήτρα Αναπροσαρμογής» να ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 58% περίπου του συνολικού λογαριασμού ρεύματος. Σε μια περίοδο όπου το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται δραματικά, η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ έρχεται να το επιβαρύνει δυσβάστακτα και να θέσει ζήτημα επιβίωσης των αγροτικών επιχειρήσεων αλλά και της συνέχισης αγροτικών καλλιεργειών που εξαρτώνται από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα μέτρα ελάφρυνσης τα οποία αναγγέλθηκαν και στοχεύουν στην κάλυψη μέρους των επιβαρύνσεων όλων εκείνων που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης, δυστυχώς δεν μπορούν να αντισταθμίσουν ούτε κατ’ ελάχιστο την επιβάρυνση τους από τη «Ρήτρα Αναπροσαρμογής».

Γι’ αυτό ζητάμε, εξ’ ονόματος των Αγροτών, των Μεσαίων και των Μεγάλων Επιχειρήσεων, των ΔΕΥΑ, των Οικιακών Καταναλωτών, των λοιπών Μικρών Επιχειρήσεων, των Οικιακών Καταναλωτών, των Δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και των Πολυτέκνων, τα μέτρα ελάφρυνσης να υπερκαλύπτουν τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής των τιμολογίων. Είναι ένα καθ’ όλα δίκαιο αίτημα. Η δε υλοποίησή του θα καταδείξει την κοινωνική ευαισθησία της Πολιτείας απέναντι στη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος.

Προηγούμενο άρθρο Νέα Οδός: Έκτακτα Καιρικά Φαινόμενα στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Rapid tests για covid-19 στον Δήμο Παλαμά