Ειδήσεις

Παρέμβαση του Συλλόγου Γυναικών στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας  (μέλος της ΟΓΕ), παρέμβηκε με  παρουσία γυναικών μελών του Συλλόγου, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας κατά την συνεδρίαση του την Τρίτη 4 Απριλίου διεκδικώντας:

Την δημιουργία Ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες της Καρδίτσας.

-Πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία για την συμπλήρωση των κενών του τοπικού τμήματος της Πρόνοιας.

Από πλευράς του Συλλόγου με την παρέμβαση της προέδρου Λήδας Αγγέλου τονίστηκε: «η  ανάγκη αντιμετώπισης και πρόληψης τέτοιων περιπτώσεων του κοινωνικού φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας, που δεν μπορεί να ειδωθεί έξω από την πολύμορφη βία που βιώνουν οι γυναίκες στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε.

Από τα στοιχεία του «Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο στην Θεσσαλία» που λειτουργεί στο Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας που είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, η πλειοψηφία της οποίας ανήκει στο Δήμο Καρδίτσας προκύπτει ότι στη περιοχή μας υπάρχει ανάλογο με τα πανελλαδικά στοιχεία πρόβλημα κακοποίησης γυναικών με όλες τις εκφάνσεις του φαινομένου (κακοποίηση λεκτική, σωματική, σεξουαλική κ.λ.π.). Τα στοιχεία  δείχνουν ότι το προφίλ της κακοποιημένης γυναίκας στην Καρδίτσα είναι «Γυναίκα μέσης ηλικίας, έγγαμη, απόφοιτη δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άνεργη». Μέχρι το Φεβρουάριο του 2023 έχουν αναζητήσει τουλάχιστον μία φορά στήριξη από το συμβουλευτικό κέντρο πάνω από 200 γυναίκες.

Το πρόβλημα δυστυχώς παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και στην Καρδίτσα, γιατί οι κοινωνικές συνθήκες είναι τέτοιες που ευνοούν αυτή την εξάπλωση.

Οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου και στην περιοχή μας, είμαστε αντιμέτωπες με:

  • την ανεργία, τη φτώχεια, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την προσφυγιά.
  • τα ωράρια – λάστιχο, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τη δουλειά με ημερομηνία λήξης και χωρίς δικαιώματα, την έλλειψη προστασίας της υγείας και της μητρότητας
  • τις ευθύνες και τις ανάγκες των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ που φορτώνονται στις δικές μας πλάτες, αφού λογίζονται ως “κόστος” για το κράτος
  • την ανυπαρξία των αναγκαίων δομών και προγραμμάτων πρόληψης και προστασίας παιδιών και γυναικών.

Πάνω σε αυτό το έδαφος γεννιούνται και αναπαράγονται οι αποκρουστικές ιδέες, αξίες και συμπεριφορές που υποτιμούν την προσωπικότητα και απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή, που αντιμετωπίζουν τη γυναίκα και το παιδί ως “ιδιοκτησία”. Στην αρένα της εκμεταλλευτικής κοινωνίας το γυναικείο σώμα και η σεξουαλικότητα μετατρέπεται σε εμπόρευμα προς αγοραπωλησία, νομιμοποιώντας την εκπόρνευση των νέων γυναικών με νέες μορφές! Το φαινόμενο της εκπόρνευσης νέων γυναικών έχει πάρει διαστάσεις και στην Καρδίτσα και όλοι το γνωρίζουμε.

Σε αυτό το βούρκο «ξεφυτρώνουν» οι δράστες-τέρατα, θεριεύει η ενδοοικογενειακή βία, τα κυκλώματα trafficking και μαστροπείας με θύματα κυρίως γυναίκες και παιδιά, «ξεπηδούν» νέες μορφές βίας, όπως η λεγόμενη εκδικητική πορνογραφία και η διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση και καταδίωξη.

Η ρίζα τους βρίσκεται στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Αυτή γεννά και τρέφει την γυναικεία ανισοτιμία και τη βία που αντιμετωπίζουμε οι γυναίκες σε κάθε πλευρά της ζωής μας.

Αντιπαλεύουμε τη σημερινή βάρβαρη πραγματικότητα:

  • της τεράστιας έλλειψης δημόσιων και δωρεάν δομών και υπηρεσιών στήριξης κακοποιημένων γυναικών και παραμελημένων παιδιών, της υποστελέχωσης τους, όπως συμβαίνει με το Τμήμα Πρόνοιας της Καρδίτσας, που υπηρετούν μόνο ένας ψυχολόγος (με 8μήνη σύμβασή)!!! και τρείς κοινωνικοί λειτουργοί (με μόνιμη σχέση εργασίας) που παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιοχής μας.
  • των τραγικών ελλείψεων σε μέτρα πρόληψης της βίας, ιδιαίτερα στις σχολικές μονάδες που οι ανάγκες καλύπτονται από ελάχιστους, περιπλανώμενους ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, η πλειοψηφία τους αναπληρωτές.

Ως Σύλλογος Καρδίτσας ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας και την Δημοτική Αρχή του μεγαλύτερου δήμου του νομού μας, να σκύψει πάνω από το σοβαρό αυτό πρόβλημα  να προγραμματίσει και να συμβάλλει:

  1. Στην δημιουργία Ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες της Καρδίτσας, στελεχωμένου με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση και εμπλοκή των ΜΚΟ.
  2. Στην Πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία για την συμπλήρωση των κενών του τοπικού Τμήματος της Πρόνοιας.
  3. Στην οργάνωση Ενημερωτικών Προγραμμάτων σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς και κρατικούς φορείς για την πρόληψη.»

Στη συζήτηση που ακολούθησε παρά την ομόφωνη αποδοχή του αιτήματος  από όλο το δημοτικό συμβούλιο, η Δημοτική αρχή,  δεσμεύτηκε μεν να δει την δημιουργία ξενώνα, τονίζοντας ότι όμως ότι αποτελεί χρονοβόρα διαδικασία, για την  οποία πρέπει να εκτιμηθούν πολλοί παράγοντες (πχ, υπάρχει το θέμα των ανθρώπινων πόρων, του στελεχιακού δυναμικού,  οικονομικοί, πολεοδομικοί κλπ). Για τις προσλήψεις στο τμήμα της πρόνοιας οι οικονομικοί πόροι παρουσιάζονται σαν το εμπόδιο για την υλοποίηση τους. Ουσιαστικά, οι πολιτικές που στερούν στις γυναίκες την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, είναι αυτές που προβλήθηκαν σαν εμπόδιο για την ικανοποίηση του αιτήματος του Συλλόγου Γυναικών από τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις και την δημοτική αρχή. Να διευκρινίσουμε ότι οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, στήριξαν το πολιτικό πλαίσιο τονίζοντας ότι ο αγώνας για την κάλυψη των αναγκών των γυναικών της λαϊκής οικογένειας είναι και αγώνας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σε κάθε πτυχή της ζωής.

«Από πλευράς μας, – τονίστηκε από το Σύλλογο Γυναικών Καρδίτσας- δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε το αίτημα της δημιουργίας ξενώνα και στελέχωσης της πρόνοιας, παίρνοντας και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δενδροφύτευση στα 1ο -12ο Δημοτικά Σχολεία Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Η Προφορική Ιστορία στο επίκεντρο: αγορά εξοπλισμού από το Μουσείο Πόλης Καρδίτσας με χορηγία του Ιδρύματος QUALCO