Ειδήσεις

ΠΕΑΕΑ: 12 Μάρτη 1943, Η Καρδίτσα απελευθερώνεται από τους φασίστες κατακτητές


Ο ραδιοφωνικός σταθμός Λονδίνου του BBC το βράδυ της 12ης Μαρτίου 1943 μετέδωσε: «Η Καρδίτσα, μία από τις τέσσερις μεγάλες θεσσαλικές πόλεις, είναι ελεύθερη. Είναι η πρώτη πόλη της Ευρώπης που απελευθερώνεται, κάτω από την πίεση των δυνάμεων της αντίστασης………¨»

Το  μεγάλο αυτό γεγονός, η μεγάλη αυτή νίκη του λαού της Καρδίτσας, δεν ήρθε απότο πουθενά, έτσι όπως λέμε, ανεπάντεχα.
Το ΕΑΜ αμέσως μετά την ιδρυσή του στην Καρδίτσα (11-11-41), απλώθηκε με τις οργανώσεις του σε όλους τους χώρους, (εργατικό, δημοσιοϋπαλληλικό , επαγγελματικό , επιστημονικό, αγροτικό , τραπεζικό κλτ). Οι νέοι οργανώνονται, από τις αρχές  του 1942 στον «Θεσσαλικό ιερό λόχο».

Η αντίσταση του λαού της Καρδίτσας, στους φασίστες κατακτητές, αποκτά παλαϊκό χαρακτήρα . Στην πόλη και τα χωριά το σύνθημα είναι : παθητική αντίσταση. Ο κόσμος δεν υπακούει στις δεκάτες και στις επιτάξεις. Η προσπάθεια των κατακτητών να τρομοκρατήσουν τον κόσμο δεν πέρασε. Η παθητική αντίσταση συνεχώς απλώνεται και αυξάνεται.

Μεγάλη επίσης αύξηση και εξάπλωση, είχαν και ‘άλλες αντιστασιακές ενέργειες του λαού της Καρδίτσας, όπως τα διάφορα σαμποτάζ, πολεμικά επεισόδιά, απεργίες ,οργάνωση καταναλωτικών συνεταιρισμών κλπ

Όλα τα παραπάνω , ασκούσαν μεγάλη πίεση στους Ιταλούς κατακτητές , τους δημιουργούσαν φόβο και ένοιωθαν να ετοιμάζεται επίθεση στην πόλη της Καρδίτσας από την μεριά του ΕΛΑΣ.

Έτσι τα ξημερώματα της 11ης Μαρτίου 1943, αναγκάζονται οι Ιταλοί να εγκαταλείψουν την πόλη

Κινητήρια δύναμη, κύριος αιμοδότης, η ψυχή αυτού του μεγάλου πατριωτικού αγώνα, της ηρωικής ΕΑΜικής αντίστασης  ήταν το ΚΚΕ.

Τιμάμε τους αγώνες που έδωσε ο λαός της Καρδίτσας εκείνα τα χρόνια. Συνεχίζουμε, στις σημερινές συνθήκες, τους αγώνες εκείνους ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, ενάντια σε μια αδίστακτη οικονομική και πολιτική εξουσία, η οποία γεννά και θρέφει τον φασισμόκαι ενεργεί  πολέμους  για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Βασικό δίδαγμα πού προκύπτει από τους αγώνες του λαού μας στην δεκαετία 1940,1950 είναι πως: Όταν ο λαός θέλει, όταν συνειδητοποιήσει τη δυναμή του, μπορεί και στις πιο αντίξοες συνθήκες να ξεσηκωθεί ενάντια και σε αντίπαλο που μοιάζει ανίκητος, δείχνοντας τις ανεξάντλητες δυνάμεις του και να φέρει αποτελέσματα με την πάλη του

Σήμερα  μετά τις ανατροπές στην ΕΣΣΔ και τις άλλες Σοσιαλιστικές  χώρες,  η ενδοιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται στο έπακρο, ενώ οι ιμπεριαλιστές νοιώθοντας πιο ισχυροί χωρίς το αντίπαλο δέος, τον σοσιαλισμό, άνοιξαν νέα μέτωπα με ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους που φέρνουν προσφυγιά και μετανάστευση και μεγάλα δεινά για τους λαούς .

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση έρχεται και επανέρχεται προκαλώντας τεράστιες στρατιές ανέργων, κακοπληρωμένων εργαζομένων, με τσακισμένα εργασιακά – κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, με ευέλικτες μορφές εργασίας (μερική απασχόληση, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία κ.α), κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μείωση συντάξεων , εμπορευματοποιημένα δημόσια συστήματα υγείας  που αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις λαΙκές ανάγκες κπλ.

Επιβεβαιώνεται ότι οι καπιταλιστές είναι αδίστακτοι προκειμένου να διασφαλίσουν τα κέρδη και την εξουσία τους  και το συστημά τους , ο καπιταλισμός, είναι σάπιο και βάρβαρο . Ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται, μόνο ανατρέπεται και αντικαθίσταται από το ανώτερο κοινωνικοοικονομικό σύστημα, τον σοσιαλισμό. Η ιστορική πείρα διδάσκει ότι πρέπει και μπορούμε να τον ανατρέψουμε

Προηγούμενο άρθρο Σεισμός στην Ελασσόνα: Κατά 40 εκατοστά μεγάλωσε η απόσταση ανάμεσα σε Λάρισα και Τρίκαλα
Επόμενο άρθρο Έφθασαν τους 14.664 οι εμβολιασμοί στο Νομό Καρδίτσας