Ειδήσεις

ΠΕΑΕΑ Καρδίτσας: Η τιμητική πλακέτα της Β. Κουσιάντζα θα αποκατασταθεί


Την τιμητική πλακέτα μνήμης της λαϊκής αγωνίστριας και  μαχήτριας του Δημοκρατικού Στρατού(ΔΣΕ) Βαγγελίστρας Κουσιάντζα  που εκτελέστηκε για τα ιδανικά της  στις 9 Μάη του 1947 και κοσμούσε της Πλατεία του Παλαμά βεβήλωσαν  φασιστοειδή της περιοχής.

Πρόκειται για απογόνους των φασιστών και  δοσίλογων της κατοχής  που  τους έγινε εφιάλτης το ψυχικό και ηθικό ανάστημα των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών που  έδωσαν τη ζωή τους αφειδώλευτα, προκειμένου να μην υπάρξει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι οι ίδιοι που εδώ και δεκαετίες με δόλια και σκοτεινά μέσα,  με κραυγές,  με φοβέρες, με διωγμούς και εκτελέσεις επιχειρούν να σβήσουν τις λαμπρότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας, διαστρεβλώνοντας  γεγονότα, συκοφαντώντας αγωνιστές.

Έδωσαν το στίγμα τους και στην περιοχή μας  χύνοντας  τη χολή τους  όταν το ΚΚΕ και ο λαός της περιοχής του Παλαμά αποφάσισε να τιμήσει την Κομμουνίστρια, Παλαμιώτισσα δασκάλα με ειδική εκδήλωση και την τοποθέτηση της συγκεκριμένης πλακέτας στην πλατεία. Αφού απομονώθηκαν και αφού   δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα οι «λυτοί και δεμένοι» που κινητοποίησαν, παραμόνευαν εδώ και  δυο  χρόνια πότε θα υλοποιήσουν τα αρρωστημένα σχέδιά  τους. Και το έκαναν χθες το βράδυ.

Δεν σβήνει όμως από τη λαϊκή συνείδηση  η προσφορά της Βαγγελίτσας Κουσιάντζα.

Είναι γραμμένη στις βουνοκορφές των Αγράφων, στο πέρασμα της Νιάλας, στο σχολείο της Σέκλιζας που δίδασκε. Η συγκλονιστική στάση της μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα στην Ξηριώτισσα δεν λερώνεται  ούτε αλλοιώνεται, όσο και αν πασχίζουν οι απόγονοι των ταγματασφαλιτών και των ναζί.

Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Καρδίτσας  καταδικάζει τη βέβηλη αυτή ενέργεια. Θα συμβάλλει με  όσες προσπάθειες απατηθούν για την αποκατάσταση της αρχικής μορφής της πλακέτας

Καλεί τον κάθε  αντιστασιακό, τον κάθε αγωνιστή  του ΔΣΕ και τους απογόνους τους  να περιφρουρήσουν την ιστορική αλήθεια..

Σύμβολα  αγώνα και θυσίας σαν τη Βαγγελίτσα Κουσιάντζα δεν σβήνονται από μικρόψυχους και ανιστόρητους   όσο και αν  προσπαθούν  έστω και τη νύχτα όπως οι συγκεκριμένοι.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Τι έδειξαν οι έλεγχοι στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής του κορωνοϊού
Επόμενο άρθρο Η κυβέρνηση νομοθετεί τον εργασιακό μεσαίωνα