Ειδήσεις

Πέντε εισαγωγικές διαλέξεις για θέματα υγείας και διατροφής – Από το Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Υγιεινιστή και Γεωπόνο Σωκράτη Βασιλάκο (Α΄ΜΕΡΟΣ)


Ο γεωπόνος Σωκράτης Βασιλάκος, που πρόσφατα πήρε το πτυχίο του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, στην προσπάθειά του να μεταφέρει και να μοιραστεί με τους συνανθρώπους του αρκετές από τις επί πλέον  γνώσεις σε θέματα υγείας και διατροφής  που απέκτησε κατά τη διάρκεια των σπουδών του, θα πραγματοποιήσει πέντε εισαγωγικές διαλέξεις τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη.

Σύνθημά του: ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΥΓΕΙΑ.

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ), οδός Μεγ. Αλεξάνδρου 34, 1ος όροφος, κάθε Πέμπτη ώρα 6.30 το απόγευμα και η πρώτη διάλεξη θα γίνει στις 9 Νοέμβρη.

Οι διαλέξεις αυτές αποτελούν ένα νέο ξεκίνημα στο δρόμο της υγείας, μέσα από την διατροφή μας, τα συναισθήματα, την σωματική δραστηριότητα, τη σωστή υγιεινή και διαβίωση, τα περιβαλλοντικά θέματα, ακόμη και συναφή κοινωνικά θέματα.  Αναμφισβήτητα η υγεία είναι πάνω απ΄όλα, είναι το πολυτιμότερο αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δυστυχώς όταν κλονίζεται ή εμφανίζονται σοβαρές ασθένειες, τότε αντιλαμβανόμαστε την μεγάλη αξία της, οπότε προσπαθούμε να περισώσουμε ό,τι μπορούμε, αλλά τις περισσότερες φορές, ίσως είναι αργά!

Έχει ενδιαφέρον να κατανοήσει ο καθένας μας τη μεγάλη σημασία που έχει η πρόληψη των ασθενειών, η αποκατάσταση της κλονισμένης υγείας μας, καθώς και η θεραπεία των περισσότερων ασθενειών με φυσικά μέσα.

Επί πλέον, έχει ενδιαφέρον να κατανοήσει ο καθένας μας, ότι, ανάμεσα στα άλλα, το σημερινό υποβαθμισμένο επίπεδο υγείας μας, οφείλεται κατά κύριο λόγο στα οργανωμένα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών και βιομηχανιών τροφίμων που σε μεγάλο βαθμό και σε παγκόσμιο επίπεδο,  επηρεάζουν και θα λέγαμε επιβάλλουν στις κυβερνήσεις τις όποιες επιλογές τους σε θέματα υγείας και διατροφής. Ακόμη, είναι ενδιαφέρον να γίνει γνωστό ότι εξαιτίας των παραπάνω συμφερόντων των βιομηχανιών, η επιστήμη της ιατρικής  από χρόνια τώρα περιορίζεται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ασθενειών και όχι στην θεραπεία, κάτι που γίνεται σχεδόν πάντοτε με χημικά φάρμακα.

Εδώ τα πρέπει να τονίσουμε το αναμφισβήτητο γεγονός ότι η συμβατική ιατρική (Σ.Ι.) παρά τα όποια εμπόδια, επιτελεί ένα σπουδαιότατο έργο και προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στην υγεία των ανθρώπων. Φανταστείτε ότι με ένα χάπι ή μια ένεση ανακουφίζει από τρομερούς πόνους έναν ασθενή, ενώ με τα ίδια μέσα σώζει ακόμη και τη ζωή μας. Ειδικότερα στον τομέα της χειρουργικής, ορθοπεδικής και κυρίως στην έρευνα κάνει πραγματικά θαύματα.

Ωστόσο η μεγάλη αδυναμία της Σ.Ι. εντοπίζεται στο ότι υπολείπεται σε μεγάλο βαθμό, στην πρόληψη των ασθενειών. Επίσης, εξίσου σημαντικό,  απέχει από τα φυσικά μέσα και τις φυσικές μεθόδους θεραπείας που είναι αποδεδειγμένο ότι όχι μόνο αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα των ασθενειών αλλά και θεραπεύουν και κυρίως προλαβαίνουν. Αλλά πως να μην απέχει, όταν τα φυσικά μέσα θεραπείας έχουν ελάχιστο κόστος, αφού πολλά από αυτά τα δίνει απλόχερα το απέραντο φαρμακείο της φύσης; Πως να συναινέσουν οι παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί των βιομηχανιών φαρμάκων και τροφίμων που αποκομίζουν ασύλληπτα κέρδη;

Όπως ίσως αρκετοί θα γνωρίζουν, ο Σωκράτης Βασιλάκος, ασχολείται με θέματα υγείας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το έτος 1993 ιδρύεται ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, ο οποίος λειτούργησε αποτελεσματικά επί μία δεκαετία περίπου, προσφέροντας σημαντική πληροφόρηση και ενημέρωση στο κοινό της Καρδίτσας σε θέματα υγείας και διατροφής. Με πρόταση του παραπάνω συλλόγου οργανώνεται και πραγματοποιείται το έτος 2001, η 1η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, η οποία στη συνέχεια έγινε θεσμός (πραγματοποιείται κάθε χρόνο),  οπότε σιγά-σιγά, μέρος από τις δράσεις του, μετακυλίονται στη γιορτή αυτή, η οποία θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτέλεσε τη διάδοχη κατάσταση, ενώ το παραπέρα άνοιγμα των δράσεων της Οικ. Γιορτής που προέκυψε ως μια φυσική αναγκαιότητα, κάλυψε η ίδρυση και λειτουργία (1910) της ΟικόΣφαιρας (Κίνηση για το Περιβάλλον τον Άνθρωπο και την Ποιότητα Ζωής).  Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Σ. Β. πρωτοστάτησε στην ίδρυση και λειτουργία των τριών παραπάνω φορέων,  ενώ στο δεύτερο και τρίτο συμμετέχει ενεργά και δραστήρια μέχρι και σήμερα.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

*Στο τέλος της κάθε διάλεξης θα διανέμεται δωρεάν ένα από τα δύο εγχειρίδια του Σωκράτη Βασιλάκου με τίτλο: α) ΒΟΤΑΝΟΛΟΓΙΟ   β) ΑΛΟΗ η πράσινη υπερδύναμη

**   Ο Σωκράτης Βασιλάκος Ασχολείται επίσης με  την Οικολογία, τη Βοτανολογία, τη Βιολογική Καλλιέργεια. Είναι Ακτιβιστής, Αρθρογράφος, παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών και Συγγραφέας. Ασχολείται με θέματα υγείας και διατροφής από το έτος 1993

Αύριο το Β΄ΜΕΡΟΣ.  Θα παρατεθούν τα θέματα των  πέντε διαλέξεων

 

Προηγούμενο άρθρο Ασημίνα Σκόνδρα: Ο νέος Νόμος του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιλογή διοικήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
Επόμενο άρθρο Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του έργου Έξυπνος Τουρίστας