Ειδήσεις

Πεπονιά: Είσοδος περονόσπορου και θρίπα σε υπαίθριες καλλιέργειες


Μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, περιμένουμε την είσοδο του περονόσπορου σε υπαίθριες καλλιέργειες με πεπονιές σε περιοχές των νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας Τρικάλων και Φθιώτιδας όπου υπάρχει η καλλιέργεια.

Εμφανίζονται πρώτα μικρές, κίτρινες στρογγυλές ή γωνιώδεις κηλίδες στην πάνω επιφάνεια των φύλλων ενώ στην κάτω επιφάνεια εμφανίζονται υπόλευκές εξανθήσεις οι οποίες αργότερα γίνονται μαύρες.

Οι μολύνσεις πραγματοποιούνται σε θερμοκρασίες από 5-28ο C (άριστη θερμοκρασία 16-22ο C) και υψηλή σχετική υγρασία Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την μετάδοσή του .Όταν οι θερμοκρασίες είναι μεγαλύτερες από 30ο C εμποδίζουν την ανάπτυξη της ασθένειας.

Συστάσεις: Παρακαλούνται οι παραγωγοί να προστατέψουν αμέσως μετά τη βροχή τις καλλιέργειες τους με ψεκασμό των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Θρίπας

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου

Ο θρίπας προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων.

Συστάσεις: Να γίνει ψεκασμός για την καταπολέμηση του εντόμου με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

 

Προηγούμενο άρθρο Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις σε τμήματα του Αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε.
Επόμενο άρθρο Covid: Στο 3,37% ο δείκτης θετικότητας στην Καρδίτσα