Ειδήσεις

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Να συνεχίσουν να διαμένουν οι φοιτητές από πλημμυροπαθείς οικογένειες στις φοιτητικές εστίες


Να συνεχίσουν να διαμένουν στις φοιτητικές εστίες οι φοιτητές και φοιτήτριες πλημμυροπαθών οικογενειών της Θεσσαλίας ανεξάρτητα από την απονομή των πτυχίων τους ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας Κ. Πιερρακάκη ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης ζητά να δοθεί άμεσα δικαίωμα εγγραφής σε μεταπτυχιακά προγράμματα για όσους φοιτητές δεν πρόλαβαν να εγγραφούν λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, οικονομική ελάφρυνση από τα δίδακτρα και να ενεργοποιηθεί η ειδική μέριμνα για τη μοριοδότηση υποψηφίων από τη Θεσσαλία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και για τις μετεγγραφές φοιτητών και φοιτητριών εσωτερικού και εξωτερικού από πλημμυροπαθείς οικογένειες.

Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός αναφέρει τα εξής: «Διερμηνεύοντας  την αγωνία  πλημμυροπαθών οικογενειών της Θεσσαλίας των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε Πανεπιστημιακές Σχολές και διαμένουν σε φοιτητικές εστίες, ζητούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα οι φοιτητές και φοιτήτριες από  πλημμυροπαθείς οικογένειες να συνεχίζουν να διαμένουν σε φοιτητικές εστίες, ανεξαρτήτως της απονομής των πτυχίων τους. Όπως γνωρίζετε για να λάβουν το πτυχίο τους οι φοιτητές και φοιτήτριες πρέπει να παραδώσουν το κλειδί του δωματίου στη Γραμματεία. Όμως σήμερα επικρατούν ειδικές συνθήκες, καθώς μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 χιλιάδες  κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές και οι γονείς βιώνουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες προκειμένου να  ανεύρουν  νέες κατοικίες, να αποκαταστήσουν ζημιές, να αγοράσουν την αναγκαία οικοσκευή κ.α.  Θεωρούμε ότι αυτό είναι αναγκαίο  για τους φοιτητές, οι οποίοι κατάφεραν να αντεπεξέλθουν παρά τις δυσκολίες και τις αντίξοες συνθήκες και αντιμετωπίζουν σήμερα το εξής δίλημμα: Να μην πάρουν ακόμη το πτυχίο τους και χωρίς αυτό να μην μπορούν να εισέλθουν στον εργασιακό στίβο, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και η χώρα αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό ή να λάβουν το πτυχίο τους και να μείνουν άστεγοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται κυρίως στις μεγαλουπόλεις, αφού οι γονείς τους δεν μπορούν να τους στηρίξουν ακόμη οικονομικά.

Εξίσου σημαντικό και επείγον είναι και το θέμα των φοιτητών πλημμυροπαθών οικογενειών  της Θεσσαλίας που λόγω των συνθηκών δεν πρόλαβαν να εγγραφούν στα μεταπτυχιακά προγράμματα ή αδυνατούν να τα καλύψουν οικονομικά. Ζητούμε να δοθεί  άμεσα το δικαίωμα εγγραφής στα μεταπτυχιακά προγράμματα που επιλέγουν, όπως επίσης και οικονομική ελάφρυνση από τα δίδακτρα, ώστε  οι φοιτητές να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις μεταπτυχιακές σπουδές τους.

Επιπλέον ζητούμε να ενεργοποιηθούν η ειδική μέριμνα μοριοδότησης για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024 από τα σχολεία της Θεσσαλίας,  καθώς και η ειδική μέριμνα για τις μετεγγραφές φοιτητών εσωτερικού – εξωτερικού από πλημμυροπαθείς οικογένειες της Θεσσαλίας».

Προηγούμενο άρθρο Χρονικό μετακομιδής της ιεράς και θαυματουργού εικόνος Παναγίας Κορωνιωτίσσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθρο Ομιλία του Τάσου Τσιαπλέ, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, για τον προϋπολογισμό της περιφέρειας Θεσσαλίας, για το 2024