Ειδήσεις

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Όλα τα έργα του Νομού Καρδίτσας βαλτωμένα – Γράφει ο Φώτης Αλεξάκος


Όλα τα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο Νομό μας είτε είναι σταματημένα είτε κινούνται με ρυθμούς χελώνας.

Αναλυτικά.

  1. Παράκαμψη Συκεώνας.

Το έργο έπρεπε να τελειώσει πριν τουλάχιστον δύο χρόνια και παραμένει ημιτελές παρά την γενναία συμπληρωματική σύμβαση που δόθηκε στον εργολάβο για… λάθος επιμετρήσεις. Μόλις 4,5 χιλιόμετρα δρόμου στον κάμπο αποδεικνύονται γεφύρι της Άρτας με άγνωστο χρόνο παράδοσης στην κυκλοφορία.

  1. Οδός Καρδίτσα – Δέλτα. 

Η χελώνα κινείται ταχύτερα από το έργο. Κατά τον Αγοραστό φταίνε οι παρόδιοι που δεν αφήνουν να γίνει το έργο. Το γεγονός ότι οι διαδικασίες σύνταξης μελέτης ξεκίνησαν το 2009 και δεκατέσσερα χρόνια μετά δεν έχουμε απαλλοτριώσεις ή επιτάξεις, ώστε να είναι δυνατή η απρόσκοπτη πρόοδος των εργασιών, δεν φαίνεται να τον απασχολεί.

  1. Ολοκλήρωση περιφερειακού δακτυλίου (Κουμουνδούρου – υδατόπυργος).

Σταματημένο και αυτό το έργο. Και εδώ φταίνε οι παρόδιοι κατά την Περιφέρεια. Η ταλαιπωρία των πολιτών μόνιμη και η πρόσβαση προς Λίμνη Πλαστήρα μέσω Περιφερειακού κομμένη.

  1. Οδός Μουζάκι – λίμνη Πλαστήρα. 

Και αυτό το σημαντικό έργο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, που μελετήσαμε επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και χρηματοδοτήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (με πρωτοβουλία της τότε βουλευτού κας Βράντζα) παραμένει σταματημένο. Οι κακοί ιδιοκτήτες φταίνε και εδώ.

  1. Διοικητήριο. 

Ένα έργο που ολοκληρώσαμε τη μελέτη, δημοπρατήσουμε και ξεκινήσαμε την κατασκευή του επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και έπρεπε να τελειώσει το….2012 παραμένει γιαπί. Τα όσα έχουν γίνει στο έργο, ώστε ο εργολάβος να πάρει συμπληρωματική σύμβαση, να μην τελειώσει το έργο, να μην βγει έκπτωτος και αντί ποινής να πάρει αποζημίωση –  δώρο 110.000€ καθώς και η ανάθεση στη συνέχεια μελέτης χωρίς διαγωνισμό με άλλο τίτλο και άλλο αντικείμενο, απαιτούν παρέμβαση εισαγγελέα. Θα γίνει ειδική αναφορά σε αυτό.

  1. Ύδρευση Ανατολικής πλευράς του Νομού.

Η μελέτη ολοκληρώθηκε με συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με το Σύνδεσμο ύδρευσης Σοφάδων, εντάχθηκε το 2011, δημοπρατήθηκε το 2012 και είχε χρόνο ολοκλήρωσης το 2016. Σήμερα είμαστε στο 2023 και όλο ολοκλήρωση ακούμε και ολοκλήρωση δεν βλέπουμε.

  1. Μετατροπή παλιάς ηλεκτρικής σε πολιτιστικό κέντρο.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (με πρωτοβουλία της τότε βουλευτού κας Κατσιαβριά), η Περιφέρεια ανέλαβε την υλοποίηση. Σήμερα είμαστε στο 2023, το έργο απεντάχθηκε εξ αιτίας των καθυστερήσεων. Σήμερα είμαστε στο μηδέν και τώρα ξεκινάει νέα διαδικασία με απροσδιόριστο χρόνο υλοποίησης. Στο μεταξύ η μελέτη καθίσταται σιγά σιγά ανεφάρμοστη λόγω των φθορών του χρόνου.

  1. Νέο αθλητικό κέντρο δίπλα στο Μουσικό Γυμνάσιο.

Το ανακοίνωσε το 2017 ο Αγοραστός με ορίζοντα υλοποίησης πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Είμαστε στο 2023 έρχονται νέες εκλογές, τάζεται ξανά ως έργο και ακόμη δεν είδαμε εργασίες ούτε καν δημοπράτηση.

  1. Έργα Αργιθέας.

Εδώ όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις είτε είναι σταματημένες είτε δεν ξεκίνησαν ποτέ. Ο λόγος απλός. Έχουν λίγους ψήφους.

Εκείνο που είναι προκλητικό είναι οι ανακοινώσεις ότι κάποιος άλλος φταίει για τις καθυστερήσεις εκτός από την αιρετή Περιφέρεια. Όπου υπάρχουν απαλλοτριώσεις, φταίνε συνήθως οι πολίτες που δεν επιτρέπουν εργασίες χωρίς να πάρουν την προβλεπόμενη αποζημίωση. Οι πολίτες τα δικαιώματά ασκούν, το φταίξιμο είναι αποκλειστικά της Περιφέρειας γιατί κανένας δεν ασχολείται σοβαρά με τον προγραμματισμό και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων. Τους αρκούν οι φωτογραφίες και τα δελτία τύπου για τα έργα.

Είναι δυνατόν να είσαι δεκατρία χρόνια Περιφερειάρχης και να λες ότι φταίνε οι άλλοι; Ακόμη υποστηρίζεις ότι παρέλαβες καμένη γη; Πριν ξεκινήσεις ένα έργο δεν πρέπει να ολοκληρώσεις τις διαδικασίες ώστε να υλοποιηθεί το έργο; Όταν ο εργολάβος καθυστερεί δεν υπάρχουν ποινές; Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν επιβάλλονται;

Παρότι οι καθυστερήσεις διατρέχουν όλη τη Θεσσαλία, στο Νομό μας το κακό παραγίνεται. Μήπως επειδή είμαστε λιγότεροι και έχουμε λιγότερες ψήφους άρα δεν αξίζουμε της προσοχής του “ηγέτη” μας.

 

 

Γράφει ο Φώτης Αλεξάκος, πρώην Νομάρχης και Δήμαρχος Καρδίτσας

 

Προηγούμενο άρθρο Στάση εργασίας αποφάσισε το Ν.Τ. Καρδίτσας της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 26 Ιουλίου
Επόμενο άρθρο Εορτασμός της Πολιούχου Σοφάδων Αγίας Παρασκευής