Ειδήσεις

Πηνελόπη Μπούτα (υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ) στο Ηχόραμα 100,8: Έχουμε πρόταση διεξόδου που συμφέρει τη λαϊκή πλειοψηφία


Για την υποψηφιότητά της στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου με το ΚΚΕ, για το αύριο της Ευρώπης αλλά και όλα τα πολύ σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τη Θεσσαλία και την κοινωνία μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 η Πηνελόπη (Πόπη) Μπούτα. Η κ. Μπούτα ήταν καλεσμένη, την Τρίτη 28 Μαϊου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» (καθημερινά 14:00 – 15:00) με τη Βάσω Μπαλαμπάνη, σε μια εφ ΄ όλης της ύλης συνέντευξη, λίγες μέρες πριν την ευρωκάλπη.

Αναλυτικά, η συνέντευξη της κ. Μπούτα στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Ερώτηση: Συμμετέχετε στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για όλο το λαό (ενεργειακή φτώχεια, ακρίβεια, εμπορευματοποίηση υγείας και παιδείας, ελλείψεις στην πολιτική προστασία, πόλεμοι), όπως τονίσατε και στην πρώτη σας δήλωση μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας. Ποιοι λόγοι, λοιπόν, σας ώθησαν να πείτε το ναι; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Απάντηση: Καταρχάς, να πούμε ότι είμαι εργαζόμενη στο Κέντρο Υγείας Καρδίτσας, είμαι Πρόεδρος του σωματείου. Είμαι μητέρα. Είμαι γυναίκα δύο παιδιών.

Ζω σε αυτή την κοινωνία όπου ο λαός, όπως είπατε, και έχω κάνει και τη δήλωσή μου, ζει την ενεργειακή φτώχεια, την ακρίβεια, την εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, της έλλειψης πολιτικής προστασίας.

Και, άλλωστε, δεν θα μπορούσα και εγώ να μείνω θεατής σε όλες αυτές τις δύσκολες εξελίξεις που θα έχουμε και το επόμενο διάστημα.

Γι ΄ αυτό και συμμετέχω στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, που δεν είμαι η μοναδική συνδικαλίστρια, αγωνίστρια, έτσι είναι το δικό μας ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Το κόμμα μας, επειδή δεν έχει δεσμεύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολυεθνικές, και η μόνη δέσμευση που έχει είναι απέναντι στο λαό, να παλεύουμε μαζί του, σαν ανάσα ανακούφισης, και να έχουμε κατακτήσεις σε αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε.

Οπότε, στόχος μας, και λέμε να γίνει και στόχος του ίδιου του λαού, στις 9 του Ιούνη, να βάλει στο στόχαστρο αυτή την πολιτική του κέρδους που μας έχουν κάνει και το βίο αβίωτο, να κοντύνει, όσο γίνεται περισσότερο, το ποσοστό της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, που κυβέρνησαν, συγκυβέρνησαν, ή τα κόμμα, αν θέλετε, δορυφόροι, και να δυναμώσουν, να ψηλώσουν το ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο κόμμα που πραγματικά θα κάνει και αύριο τη γνήσια λαϊκή αντιπολίτευση παντού.

Στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Κοινοβούλιο, στους δρόμους του αγώνα που εκεί γίνονται και οι ανατροπές αυτών των πολιτικών.

Ερώτηση: «Καλούμε το λαό να στηρίξει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για να βγει πιο δυνατός την επόμενη μέρα» έχετε δηλώσει επίσης. Ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών για το ΚΚΕ; Για ποια Ευρώπη αγωνίζεται;

Απάντηση: Εμείς λέμε στο λαό ότι στις 9 του Ιούνη δεν θα δώσει συγχωροχάρτι, λευκή επιταγή να συνεχιστεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της κυβέρνησης της Ν.Δ. και των άλλων κομμάτων που τη στηρίζουν και την υποστηρίζουν.

Στη Θεσσαλία έχουμε μπόλικη και πικρή πείρα από αυτές τις πολιτικές. Να σκεφτούμε το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών, τις πλημμύρες, τις φωτιές.

Εμείς θα δώσουμε δύναμη συνολικά στο ρεύμα αμφισβήτησης αυτής της κυρίαρχης πολιτικής, με ένα ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό.

Γιατί υπάρχει η 10η του Ιούνη, μετά τις εκλογές και μετά τις κάλπες.

Τα μέτρα είναι μπροστά μας. Οι αντιλαϊκές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εδώ, είναι μέσα στα συρτάρια των Υπουργών και είναι γεμάτα από αντιλαϊκά μέτρα και προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα τα πληρώσει όλα οικτρά  πάλι ο λαός της Ελλάδας, οι νέοι, οι γυναίκες, οι αγρότες, οι συνταξιούχοι.

Γι ΄ αυτό, από αυτή τη σκοπιά, εμείς λέμε ότι το ΚΚΕ πρέπει να βγει πάρα πολύ δυνατό για να βγει μπροστά στον αγώνα.

Να βγει δυνατό εκεί που παίρνονται και οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και στο Κοινοβούλιο και στους δρόμους του αγώνα.

Για την Ευρώπη, λοιπόν, εμείς που παλεύουμε, παλεύουμε για την Ευρώπη των λαών συνολικά. Των εργατών, των αγροτών. Για μια Ευρώπη του σοσιαλισμού που θα είναι απαλλαγμένη από πολέμους, φτώχεια και εκμετάλλευση.

Γι ΄ αυτό καλούμε το λαό να έρθει μαζί μας, με εμάς μπροστάρηδες, τους κομμουνιστές, όπως ξέρουμε πολύ καλά να κάνουμε, δηλαδή να οργανώνουμε αγώνες και να πάμε αισιόδοξα στις κάλπες.

Ερώτηση: Δύο πολύ σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τη Θεσσαλία είναι η ανασυγκρότησή της μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και τα ολοένα και πιο έντονα προβλήματα των αγροτών που αλληλοσυνδέονται κιόλας. Είναι και ζητήματα, όμως, που αφορούν και την Ευρώπη και θα κληθεί να επανασχεδιάσει τις πολιτικές της την επόμενη πενταετία. Έτσι είναι; Ποια είναι η άποψή σας γι ΄ αυτά τα ζητήματα;

Απάντηση: Στρατηγικός στόχος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν και παραμένει η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και όχι η επιβίωση του βιοπαλαιστή αγρότη, ούτε η εξασφάλιση φθηνών και ποιοτικών προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνδιαμορφώνουν και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις ανεξάρτητα του ποιος είναι στην κυβέρνηση. Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ή άλλα κόμματα που είναι μαζί ως κυβερνητικοί εταίροι.

Στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, στην πρόσφατη αναθεώρησή της το 2020, που ξεσήκωσε και θύελλα αντιδράσεων από τους αγρότες, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψήφισαν τους ευρωβουλευτές τους η Ν.Δ., ο Σύριζα, το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση, που μας παρουσιάζεται και αντισυστημικός ο κ. Βελόπουλος, χωρίς να αμφισβητεί αυτή τη στρατηγική του κεφαλαίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντίπαλος του αγρότη, του κτηνοτρόφου, του μελισσοκόμου και δεν μπορεί να αλλάξει και να γίνει καλύτερη.

Όσον αφορά και τις δηλώσεις της κυβέρνησης ότι αυτή η καταστροφή της Θεσσαλίας μπορεί να γίνει ευκαιρία, δεν έχουν να κάνουν, όμως, με τα δικαιώματα του λαού που ζει στην περιοχή, δουλεύει και δεν σημαίνει ότι δεν θα κινδυνεύει και η ζωή και η περιουσία του.

Γιατί ο μόνος καημός τους είναι πως θα αξιοποιηθεί σαν ευκαιρία η καταστροφή του τόπου για να στήσουν τις μπίζνες τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της ενέργειας, των κατασκευών, του αγροτοδιατροφικού τομέα σε βάρος, όμως, των λαϊκών αναγκών.

Εκεί στοχεύει και το master plan των Ολλανδών το οποίο βρίσκεται στην αντίπερα όχθη της προστασίας της λαϊκής περιουσίας, της οικογένειας, γενικότερα της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Οπότε, η μεγάλη ευκαιρία θα είναι για τις κατασκευαστικές εταιρείες που θα πάρουν τα πακέτα από το Ταμείο Ανάκαμψης και στους ομίλους της λεγόμενης πράσινης ενέργειας. Θα δούμε και τα ΄΄κοράκια΄΄ των ασφαλιστικών εταιρειών που θα επιβληθεί με διάφορους τρόπους η ιδιωτική ασφάλιση, ιδιαίτερα στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τις κατοικίες μας.

Ακόμα, όμως, και η έλλειψη νερού στον Θεσσαλικό κάμπο για την οποία, βέβαια, ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά των τελευταίων 30 χρόνων.

Χρησιμοποιείται ως πρόσχημα προκειμένου να προχωρήσουν σε αλλαγή χρήσης γης και αλλαγής και στην αγροτική καλλιέργεια.

Οπότε, αυτή είναι η πολιτική και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα και οι τοπικές αρχές πίνουν νερό στο όνομά τους και κοροϊδεύουν ότι θα μας σώσουν.

Οπότε, στις ευρωεκλογές μόνο με ψήφο και δυνατό ΚΚΕ και τα συμφέροντα των αγροτών και των κτηνοτρόφων και όλου του λαού συνολικά της περιοχής να παλέψουμε, να μείνουμε στον τόπο μας, με εισόδημα, να μπορέσουμε να μείνουμε εμείς και οι οικογένειές μας.

Ερώτηση: Τι μηνύματα έχετε εισπράξει μέχρι στιγμής από τις επαφές σας με τους πολίτες; Τι ζητάνε; Τους απασχολούν οι ευρωεκλογές και η επόμενη μέρα στην Ευρώπη;

Απάντηση:  Ότι έρχεται, και βιώνουμε και εδώ στην Ελλάδα, το 90% το έχει ξεκάθαρο πλέον στο μυαλό του, ότι είναι οδηγίες και κατευθύνσεις που ψηφίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έρχονται μετά και γίνονται νόμοι σε κάθε Βουλή των κρατών-μελών και αφορούν όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Και στην τελική, ποιος δεν αντιλαμβάνεται οποιοδήποτε κοινωνικό αγαθό γίνεται πλέον εμπόρευμα και μάλιστα και πανάκριβο.

Τι να δούμε; Την υγεία; Την παιδεία; Το νερό;

Ξέρουμε, και εμείς λέμε στον κόσμο, ότι η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών, που πρέπει  να τη σκεφτούν πολύ καλά, να τη σχεδιάσουν, τι πρέπει να κάνουνε στην κάλπη και εμείς λέμε να ενισχύσουν το ΚΚΕ γιατί εδώ θα είναι η πολεμική προπαρασκευή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι θηριώδεις στρατιωτικές δαπάνες, εδώ θα είναι η ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον πόλεμο της Ερυθράς,, όπου συμμετέχει και η ελληνική φρεγάτα Ύδρα και ο ελληνικός λαός πληρώνει μισό εκατομμύριο ευρώ για λογαριασμό του εφοπλιστικού κεφαλαίου, εδώ θα είναι η πολιτική στήριξης του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ και του καθεστώτος Ζελένσκι και με τα δεκάδες δις ευρώ που πάλι τα πληρώνουν σε πολεμικό υλικό και μεγαλώνει και ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου, εδώ θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης με τα 33 δις ευρώ και τα 600, όμως, προαπαιτούμενα αντιλαϊκά για τον ίδιο τον κόσμο, εδώ θα είναι η ακρίβεια, τα μνημόνια των μνημονίων.

Οπότε, η επόμενη των εκλογών θα είναι εδώ με την στρατηγική της πράσινης μετάβασης, της ψηφιακής, που θα χρυσοπληρώνουμε το ρεύμα, θα έχουμε τα χαράτσια. Θα χειροτερεύει κατάσταση.

Απέναντι σε αυτό, ο λαός έχει ανάγκη πραγματικά από ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ την επόμενη μέρα για να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης και σύγκρουσης με την εγκληματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της κυβέρνησης της Ν.Δ. και των άλλων κομμάτων που δίνουν απλόχερα τη συναίνεσή τους.

Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους Θεσσαλούς, και όχι μόνο, που μας ακούνε αυτή τη στιγμή; Για ποιόν λόγο, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ΚΚΕ και σε εσάς προσωπικά;

Απάντηση: Επειδή, πλέον, ο κόσμος μας γνωρίζει μέσα από τη δράση μας και γιατί δεν βγήκε τυχαία το σύνθημα ότι «ο λαός σώζει το λαό», πρωταγωνιστούμε, δείχνουμε την αλληλεγγύη μας, όπου μπορούμε να βοηθήσουμε, να οργανώσουμε και να δώσουμε ανάσες ανακούφισης και κατακτήσεων, είμαστε εκεί.

Γιατί έχουμε πρόταση διεξόδου που συμφέρει τη λαϊκή πλειοψηφία και όχι την κοινωνική μειοψηφία που ζει από τον αμύθητο πλούτο, από την εκμετάλλευση των πολλών.

Το ΚΚΕ έχει πρόταση σύγκρουσης απέναντι σε όσα γεννούν τα βάσανα για το λαό.

Γιατί οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, σε όλους τους τομείς, μπορούν να απογειωθούν σπάζοντας τα δεσμά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, της καπιταλιστικής εξουσίας και οικονομίας.

Σήμερα, ο λαός μας είναι απομονωμένος, καταδικασμένος στην ακρίβεια, στην ανασφάλεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το σύστημα εκμετάλλευσης.

Οι λαοί, όμως, δεν έχουν πει την τελευταία λέξη. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι.

Εγώ προσωπικά να καλέσω το λαό να ψηφίσει με ζεστή καρδιά, με καθαρό μυαλό, με τα προβλήματά του στην κάλπη, να ψηλώσει το μπόι του γιατί την επόμενη μέρα πραγματικά δεν θα μετανιώσει για τη δύναμη που θα μας δώσει γιατί η δύναμη αυτή θα γυρίσει στο πολλαπλάσιο πίσω στους ίδιους.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Στα 554εκ.€ ανέρχεται το πρόγραμμα Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως της Καρδίτσας