Ειδήσεις

Πιπίτσα Φιλίππου – Τσιώνα: Η γνώση για το παρελθόν στηρίζει το παρόν και το μέλλον


 Στην παρουσίαση του προγράμματος του εντυπωσιακού 7ου Καραγκούνικου Ανταμώματος της περασμένης Κυριακής στο Βελεστίνο -μαζί με τον πρόεδρο της Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων Απ. Φιρφιρή- κυριάρχησαν δύο κυρίες, μέλη του Αμφικτιονικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα η κυρία Εύα Χαβαλέ, αρχαιολόγος-εκπαιδευτικός από την περιοχή της Μαγνησίας, ντυμένη με την παραδοσιακή φορεσιά του χωριού της, του Στεφανοβικείου, και η κυρία Πιπίτσα Φιλίππου – Τσιώνα, αρχιτέκτων μηχανικός από την Καρδίτσα.

Οι δύο κυρίες έδωσαν τον τόνο της εκδήλωσης καλύπτοντας τα όποια κενά ανάμεσα στις μουσικές και τα τραγούδια. Η κ. Χαβαλέ στην αρχή, παρουσίασε τους επίσημους καλεσμένους που τίμησαν με την παρουσία τους το Αντάμωμα και τους απανταχού Καραγκούνηδες, καλώντας τους να απευθύνουν χαιρετισμό.

Να αναφέρουμε, ότι στο Αντάμωμα του Βελεστίνου, η κ. Ασημίνα Σκόνδρα ήταν η μοναδική βουλευτής της Καρδίτσας που έδωσε το παρών και απηύθυνε χαιρετισμό.

Από τη μεριά της, η κ. Πιπίτσα Φιλίππου – Τσιώνα, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και μίλησε για τους σκοπούς και τη δράση της Αμφικτιονίας, λέγοντας τα εξής:

«Κύριε δήμαρχε, κύριοι και κυρίες επίσημοι προσκεκλημένοι, φίλοι Καραγκούνηδες, φίλοι και συνοδοιπόροι της ζωής στον θεσσαλικό κάμπο των Καραγκούνηδων,

Καλώς ορίσατε στο σημερινό Αντάμωμα χαράς των καραγκούνηδων!!

Καλώς ήρθατε στην πολυπληθέστερη οικογένεια του Κάμπου μας, που πεισματικά –παρά τη σκληρή σκλαβιά- δεν τον εγκατέλειψε ποτέ, παρέμεινε πιστός θεματοφύλακας της ελληνικής συνείδησης, της θρησκείας, της ελληνικής γλώσσας και μάλιστα δημιουργώντας και τον πλούσιο παραγωγικό πολιτισμό.

Οι Καραγκούνηδες, παρά την ταλαιπωρία τους, υποδέχτηκαν με ανοιχτή αγκαλιά, όλους όσους κατέβηκαν ή κατέφτασαν στον κάμπο. Τους φιλοξένησαν, τους βοήθησαν και εν τέλει τούς ενέταξαν ειρηνικά και αρμονικά στην κοινωνία τους.

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, όμως, πολύ εύκολα η σκόνη της λήθης θάβει και εξαφανίζει πολύτιμα στοιχεία ώστε να αμφισβητείται εύκολα η ρίζα της καταγωγής μας.

Αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να καλύψει η Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, εκ μέρους της οποίας σας καλωσορίζουμε απόψε και σας ευχαριστούμε για την τιμή που μας δίνετε με την παρουσία σας!

Η Αμφικτιονία, με απόλυτο σεβασμό σε όλες τις άλλες φυλετικές ομάδες, σκοπό έχει εκτός των άλλων, μέσα από σωστή έρευνα, να αναδείξει την Ιστορία και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μας, δίνοντας, μέσω των συνεδρίων που οργανώνει, τη δυνατότητα σε επιστήμονες, ερευνητές και λαογράφους, για να φέρουν στο φως, εκείνα τα στοιχεία που έχουν ξεθωριάσει από το χρόνο, ώστε όποιος μιλά και ασχολείται με την παράδοση να είναι σωστά ενημερωμένος.

Πραγματοποιήθηκαν επτά συνέδρια έως σήμερα μέσα από τα Πρακτικά των οποίων δίνουμε τη δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να καταθέσει ενδεχομένως με τεκμηρίωση και την αντίθεση άποψή του, ώστε με γόνιμο διάλογο να λυθούν οι όποιες απορίες ή αμφισβητήσεις και εν τέλει να μπορεί ο καθένας μας, με την ηρεμία της τεκμηριωμένης γνώσης να αυτοπροσδιορίζει και την πολιτιστική του ταυτότητα.

Η γνώση για το παρελθόν στηρίζει το παρόν και το μέλλον. Η καταγωγή μας είναι η ρίζα μας. Και σήμερα και πάντα, τα δέντρα χωρίς γερές ρίζες, τα δέρνει και τα παρασέρνει ο άνεμος!!

Σας καλωσορίζουμε στο Αντάμωμα της χαράς, της ομορφιάς και του γλεντιού, που πραγματοποιείται με τη βοήθεια του Δήμου Ρήγα Φεραίου και ευχαριστούμε θερμά το δήμαρχο Δημήτρη Νασίκαγια την την εξαιρετική φιλοξενία, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα τηναντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Κολυνδρίνη που ήταν παρούσα, αλλά ιδιαίτερα τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κωστή Νούσιο,ο οποίος συνετέλεσε τα μέγιστα και αυτή τη φορά, ώστε να πραγματοποιηθεί το Αντάμωμα.

Στο Αντάμωμα, έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε και να καμαρώσετε την ομορφιά της Καραγκούνικης φορεσιάς και της ανδρικής αλλά κυρίως της γυναικείας, σε όλες τις παραλλαγές της, ανάλογα με την περιοχή απ’ όπου έρχεται ο κάθε σύλλογος.

Η φορεσιά μας ήταν ο πλούτος της καραγκούνικης οικογένειας και η απόδειξη της περήφανης ψυχής των Καραγκούνηδων, που αν δεν είχαν δικαίωμα ιδιοκτησίας σε γη και ακίνητη περιουσίαεπί πολλά χρόνια,απεδείκνυαν πως παρά τις αντίξοες συνθήκες που ζούσαν μπορούσαν να δείχνουν την περηφάνεια τους και τον πλούτο των συναισθημάτων τους, μέσα από την λάμψη των χρωμάτων και των κοσμημάτων της φορεσιάς τους.

Θαυμάστε όλους αυτούς τους χορευτές που παρά τις δυσκολίες της εποχής μας εγκατέλειψαν τις υποχρεώσεις τους και φόρεσαν τ’ άρματα του πολιτισμού μας που είναι οι φορεσιές μας και ήρθαν να τιμήσουν τον Ρήγα Βελεστινλή, εδώ στην πατρίδα του, το Βελεστίνο, και να δηλώσουν την αδιαπραγμάτευτη συμμετοχή των Καραγκούνηδων στον αγώνα της Πατρίδας το 1821.

Θαυμάστε και καμαρώστε αυτά τα νέα παιδιά που αφήσαν τα κινητά και ήρθαν να πιάσουν το χέρι του διπλανού τους στον τρανό χορό των Καραγκούνηδων για να δώσουν το μήνυμα της ενωμένης δύναμης του θεσσαλικού κάμπου.

Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε όλους τους συλλόγους που συμμετέχουν και ευχαριστούμε θερμά έναν-έναν τους χορευτές…»

 

Γράφει η Πιπίτσα Φιλίππου – Τσιώνα, Αρχιτέκτων Μηχανικός, μέλος του Αμφικτιονικού Συμβουλίου

 

Προηγούμενο άρθρο Νίκος Καρδούλας: Μύθος ο ισχυρισμός ότι 500.000 Έλληνες μετανάστευσαν στη διάρκεια της κρίσης
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη της ΟΝΝΕΔ στον νομό Καρδίτσας