Ειδήσεις

Πλαίσιο πάλης για την απεργία στις 28 Φεβρουαρίου


Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή 57 νέων συνανθρώπων μας, οι περισσότεροι φοιτητές και νέα παιδιά, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη σε όλη τη χώρα και μια διαρκή-ανοιχτή πληγή σε δεκάδες οικογένειες. Τα δάκρυα έχουν γίνει οργή.

Ένα χρόνο μετά κάνουμε την υπόσχεση μας πράξη!

 Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί!

Έχουμε χρέος στις 28 Φλεβάρη να πλημμυρίσουν οι δρόμοι της Καρδίτσας. Δεν πρέπει να περάσει η προσπάθεια συγκάλυψης που επιχειρείται. Το έγκλημα στα Τέμπη δεν οφείλεται σε «ανθρώπινο λάθος», ή στην «κακιά στιγμή» αλλά ήταν προδιαγεγραμμένο με αιτίες και ενόχους. Προσπαθούν να συγκαλύψουν την εγκληματική πολιτική της Ε.Ε. και όλων των κυβερνήσεων που την υλοποίησαν. Την πολιτική που τα μετράει όλα με το κέρδος.

Ένας χρόνος μετά και ακόμα αντηχούν στα αυτιά και στο μυαλό όλων μας τα συνθήματα εκείνων των ημερών. Με τα εκατομμύρια κόσμου να πλημμυρίζει κάθε γωνιά της χώρας μας καταδικάζοντας την πολιτική του κέρδους που δολοφονεί, φωνάζοντας δυνατά. :

«Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»

Διεκδικούμε μέτρα προστασίας για τις ζωές μας απέναντι στα κέρδη τους! Ένας χρόνος μετά και τίποτα δεν έχει αλλάξει, αφού η πολιτική που τα πάντα τα μετράει σε κέρδη και ζημιές είναι εδώ. Για αυτό τον λόγο τον Σεπτέμβρη πνίγηκε και βούλιαξε ο νομός της Καρδίτσας για μια ακόμη φορά και πολλές περιοχές της Θεσσαλίας. Κι αυτό γιατί οτιδήποτε έχει να κάνει με την προστασία της ζωής μας και των οικογενειών μας δεν αποτελεί προτεραιότητα για όλα τα κόμματα που υπηρετούν διαχρονικά την ίδια πολιτική, αφού δεν αποφέρει κέρδος σε αυτούς που υπηρετούν, δηλαδή στα μονοπώλια, στους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές, στην μεγαλοεργοδοσία.

Μας σακατεύουν, μας πνίγουν, μας αφήνουν ανυπεράσπιστους!

Η πολιτική τους μετράει νεκρούς!

Έχουν περάσει 5 μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες και μέχρι σήμερα τα μέτρα στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης, της περιφέρειας και των Δήμων είναι σχεδόν ανύπαρκτα σε σχέση με τα τεράστια προβλήματα. Ουσιαστικές απαντήσεις, μέτρα και χρονοδιαγράμματα δεν υπάρχουν, γιατί αποβλέπουν και ελπίζουν στο να συνηθίσουμε αυτή την κατάσταση για να απογοητευτούμε και να παραιτηθούμε! Την ίδια στιγμή που καταγράφονται ασύλληπτα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, το 2023 είναι χρονιά ρεκόρ σε εργατικά δυστυχήματα, με τους νεκρούς να ξεπερνάνε τους 160.

Η ακρίβεια σαρώνει τους μισθούς και το λαϊκό εισόδημα!

Η ακρίβεια δυναμώνει και το εργατικό-λαϊκό εισόδημα δε φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες σε βασικά είδη, σε τρόφιμα, ρεύμα, σε λογαριασμούς και έξοδα που τρέχουν. Από τη μία οι 500 μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα εξασφάλισαν κέρδη 25,1 δισ. ευρώ, σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Από την άλλη, οι μισθοί των εργαζομένων αυξάνονται με το σταγονόμετρο ενώ την ίδια στιγμή από δεκάδες χώρους δουλειάς έρχονται καταγγελίες για μη αναγνώριση των τριετιών των εργαζομένων.

Αξίζει να σταθούμε στο γεγονός ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει μείωση του πραγματικού μισθού (-8%) αν συγκρίνουμε το 1ο τρίμηνο του 2020 με το 2 τρίμηνο του 2023. Ενώ ταυτόχρονα το εισόδημα των εργαζομένων και του λαού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μειώθηκε πάνω από 22%, την περίοδο 2011 – 2019. Εδώ και πάνω από 15 χρόνια η μία μετά την άλλη κυβέρνηση ενισχύει το αντεργατικό οπλοστάσιο με νόμους ενάντια στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενισχύοντας τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και την εργοδοσία, ανοίγοντας τους το δρόμο για μία σειρά επιπλέον περικοπές.

Με τον αποφασιστικό αγώνα μας θα επιβάλλουμε την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς για αξιοπρεπή ζωή!!!

Την ίδια στιγμή άνθρωποι του μόχθου χάνουν το βιός τους και τα σπίτια τους έχοντας να αντιμετωπίσουν το σύνολο των κατασταλτικών μηχανισμών. Γίνονται χιλιάδες πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών για λογαριασμό των Funds και των διάφορων αρπαχτικών.

Χιλιάδες αγρότες στη Καρδίτσα, στη Θεσσαλία, σ’ όλη τη χώρα μαςαλλά και σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Γι’ αυτό αγωνίζονται: για το ψωμί και το δίκιο τους. Διεκδικώντας αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, παλεύοντας ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ που οδηγεί σε μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής! Απέναντι στο παλικαρίσιο και δίκιο αγώνα τους η κυβέρνηση έστειλα τα ΜΑΤ! Ούτε η  καταστολή, ούτε οι προσπάθειες υπονόμευσης των αγροτικών κινητοποιήσεων πτόησαν τους βιοπαλαιστές αγρότες. Ο αγώνας είναι κοινός, γιατί οι αγρότες πουλάνε τα προϊόντα τους από το χωράφι σε εξευτελιστικές τιμές και όλοι μας αγοράζουμε από το ράφι του σούπερ μάρκετ σε πολύ υψηλές τιμές. Έχουμε απέναντί μας τους εμπόρους, τους βιομήχανους, τους σουπερμαρκετάδες που καρπώνονται το κέρδος!

Οι εργαζόμενοι και ο λαός του νομού μας, δεν θα δεχτούμε να πληρώσουμε σε χρήμα και σε αίμα την εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟϊκούς πολεμικούς σχεδιασμούς!!!

Την ίδια στιγμή που λείπουν κρίσιμες υποδομές και σημαντικό προσωπικό στην υγεία, στην πρόνοια, στην παιδεία, στις υπηρεσίες για πρόληψη και την προστασία από φυσικές καταστροφές, η κυβέρνηση – όπως και οι προηγούμενες – επιλέγουν να δίνουν 7 δισ. το χρόνο σε ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και πολεμικές αποστολές, ενώ έκλεισαν συμφωνία για αγορά των F-35 για 8,6 δισ. ευρώ. Εκτινάσσουν την εμπλοκή της χώρας μας στους ΝΑΤΟϊκούς πολεμικούς σχεδιασμούς, μπλέκοντας τη χώρα μας άμεσα, σε δύο πολεμικές συγκρούσεις (Ουκρανία, Μέση Ανατολή). Το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο που εδράζεται στην 1η Στρατιά θα γίνεται η εποπτεία της επιχείρησης «Aspides» της ΕΕ στην Ερυθρά θάλασσα, ενώ ταυτόχρονα θα αποσταλεί και φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή. Συζητάνε επιπλέον, την αναβάθμιση των ΝΑΤΟϊκών υποδομών στην 110 Πτέρυγας Μάχης και την μετατροπή της σε «Σούδα 2». Την ίδια ώρα η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται αμείωτα από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ με ορατό τον κίνδυνο γενικευμένης σύγκρουσης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Ο λαός μας σήμερα πληρώνει σε χρήμα την εμπλοκή στους πολεμικούς σχεδιασμούς για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ενώ μεγαλώνει ο κίνδυνος να πληρώσουμε και σε αίμα!

28 Φλεβάρη απεργούμε για τις ζωές μας!!!

Εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, παλεύουμε για τις ανάγκες μας για τις ζωές μας!!! Γιατί κανείς μας δεν μπορεί να ζει στην αβεβαιότητα, στην ανασφάλεια!!! Γιατί δεν αποδεχόμαστε να ζούμε με μια λογική «πάμε κι όπου βγει»

Καλούμε τους φορείς και τον λαό της πόλης μας να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις αυτή την προσπάθεια. Στην ενότητα βρίσκεται η δύναμη μας.

Δίνουμε μαζική, αποφασιστική απάντηση σε όλη αυτή την κατάσταση που ζούμε και διεκδικούμε :

Την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος.

  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα.
  • Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 908€. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό.
  • Οριζόντια αύξηση 10%στους μισθούς στο Δημόσιο.
  • Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
  • Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023.
  • Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενουςστον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα καθώς και στους συνταξιούχους.
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους.
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.
  • Ρεύμα φθηνό για το λαό. Κατάργηση των έμμεσων φόρων και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της Ενέργειας
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το αγροτικό κόστος παραγωγής.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης
  • Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.
  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών και της μικρής επαγγελματικής στέγης.

 

Για τις πλημμύρες

  • Άμεσες αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών σε όλους τους πληγέντες.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
  • Συνέχιση της αναστολής των εργαζομένων σε πληγέντες επιχειρήσεις μέχρι αυτές να λειτουργήσουν κανονικά.
  • Τώρα έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης

 

Για το έγκλημα των Τεμπών

  • Καμία συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών. Να αποδοθούν ακέραιες όλες οι ευθύνεςποινικές και πολιτικές όσο ψηλά και να φτάνουν.
  • Σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές και μαζικές μεταφορές

 

Για υγεία και παιδεία

  • Να μην περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές.
  • Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους. Δωρεάν όλες οι ιατρικές εξετάσεις, όλα τα φάρμακα και εμβόλια.
  • Ενιαίος φορέας Κέντρων πρόληψης,δημοσίου χαρακτήρα που θα εξασφαλίζει Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης και στελέχωσής τους με επαρκές μόνιμο,πιστοποιημένο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές.

 

Για την συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς & πολέμου

  • Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
  • Να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους πολεμικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
  • Να μη σταλεί κανένα πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά θάλασσα.
  • Να φύγει το Ευρωστρατηγείο (Hellenic European Union Operations Headquarters EL EU OHQ) από την 1η Στρατιά. Να μην αξιοποιηθεί ως κέντρο επιχειρήσεων της επιχείρησης «ASPIDES» της ΕΕ, όπως και καμία άλλη υποδομή.
  • Να κλείσουν οι αμερικανικές βάσεις στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο, στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη και σ’ όλη τη χώρα.

 

Κοινό αγωνιστικό μήνυμα από το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας και το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ

 

Προηγούμενο άρθρο Με την υπουργό πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε ο βουλευτής της Καρδίτσας Τέλης Σπάνιας
Επόμενο άρθρο Δήμος Σοφάδων: Για ένα έτος αναστέλλονται όλες οι βεβαιώσεις άρδευσης