Ειδήσεις

Πλήρως εμβολιασμένο το 67% των Καρδιτσιωτών άνω των 60 ετών


Κάτω από 70% ως προς τον γενικό πληθυσμό, βρίσκεται η εμβολιαστική κάλυψη σε 68 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, την ώρα που έχει ξεκινήσει νέα επιχείρηση πειθούς για την τρίτη δόση στη χώρα.

Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να αλλάξουν το επόμενο διάστημα διότι τις τελευταίες 30 ημέρες έχουν κλειστεί πάνω από ένα εκατομμύριο ραντεβού για την πρώτη και την τρίτη δόση, ωστόσο ακόμη υπάρχουν περιοχές με αρκετά χαμηλό το μέσο όρος στον εμβολιασμό την ώρα που το τέταρτο κύμα σαρώνει τη χώρα.

Καρδίτσα

Στην Καρδίτσα τα στοιχεία έχουν ως εξής:

Πλήρως εμβολιασμένοι στο σύνολο του πληθυσμού: 56%

Πλήρως εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών: 67%

Τελευταία από όλους η Ευρυτανία

Αν και η εικόνα είναι καλύτερη στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών, 24 Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται κάτω από το φράγμα του 70%, με την Ευρυτανία να είναι καθηλωμένη στο 37%.

Ακολουθούν η Φωκίδα με 52% και η Αρκαδία με 59%, ενώ στο «κόκκινο» του εμβολιαστικού χάρτη βρίσκονται πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Κιλκίς, Δράμα, Σέρρες, Χαλκιδική, Πέλλα, Πιερία, Φλώρινα, Αρτα, Καβάλα, Γρεβενά).

Η πρωτιά στον εμβολιασμό ανήκει στα νησιά

Σε 30 περιοχές της χώρας, η ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και άνω έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό από 70% έως 78% και μόλις σε 19 Περιφερειακές Ενότητες ξεπερνούν το 80%.

Στην πλειονότητά τους πρόκειται για νησιωτικές περιοχές, οι οποίες φαίνεται ότι συμμετείχαν μαζικά στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», ενώ ένας από τους λόγους των υψηλών ποσοστών που καταγράφουν, ιδιαίτερα κάποια νησιά, όπως για παράδειγμα η Ικαρία (102%), η Κάρπαθος (103%) και η Μήλος (109%), είναι το γεγονός ότι πολλοί τουρίστες ή ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών επέλεξαν να εμβολιαστούν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους.

Η εικόνα στην πρωτεύουσα

Τέλος, στην πρωτεύουσα, αρνητική πρωτιά στους εμβολιασμούς έχει η Δυτική Αττική με 45%, ακολουθούν η Ανατολική Αττική με 55%, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 62%, ο Κεντρικός και Νότιος Τομέας με 66% και 67% αντίστοιχα, ενώ την κούρσα σέρνει ο Βόρειος Τομέας με 72%.

Πάνω από ένα εκατομμύριο ραντεβού κλείστηκαν μέσα σε ένα μήνα

Θετική τουλάχιστον είναι η εικόνα στο κλείσιμο των ραντεβού τον τελευταίο μήνα.

Συγκεκριμένα, το Σαββατοκύριακο κλειστήκαν 187.000 ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού γνωστοποίησε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ωστόσο, αν και η εικόνα είναι καλύτερη στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών, 24 Περιφερειακές Ενότητες βρίσκονται κάτω από το φράγμα του 70%

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε ότι τις τελευταίες 30 ημέρες κλειστήκαν 1,2 εκατ. ραντεβού για τρίτη δόση, ενώ 444.000 συμπολίτες μας έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση.

Πρόσθεσε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ότι εντός της εβδομάδας θα περάσουμε τα 7 εκατ. εμβολιασμών με πρώτη δόση.

Τρίτη δόση με γοργούς ρυθμούς στα νησιά

Την ίδια ώρα ιδιαίτερα έμφαση στην επιτάχυνση των εμβολιασμών με τρίτη δόση, ώστε να μην υπάρχουν περισσότερες «τρύπες» στο τείχος ανοσίας.

Για τον λόγο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», όπως είχε ονομαστεί την Άνοιξη, θα ξεκινήσει και πάλι να «τρέχει» στα νησιά, προκειμένου οι νησιώτες να κάνουν την αναμνηστική δόση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο εμβολιασμός στα νησιά συνεχίζεται κανονικά, ωστόσο θα υπάρξει ένα πιο συγκεκριμένο πρόγραμμα προκειμένου να εμβολιαστούν  fast track οι πολίτες με την αναμνηστική δόση.

Έτσι όσοι μένουν σε νησιά με μεγάλο αριθμό κατοίκων θα μπορούν προσέρχονται στα νοσοκομεία και τις υγειονομικές δομές προκειμένου να κάνουν την αναμνηστική δόση, ενώ στα μικρά νησιά έχει ήδη ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατοίκων και των εργαζομένων και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο με τρεις εβδομάδες.

Προηγούμενο άρθρο Εμπορικά καταστήματα Καρδίτσας: Ισχύει το τρέχον ωράριο λειτουργίας
Επόμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: Σχέδιο Ύδωρ.Thess για εξασφάλιση νερού για ύδρευση και άρδευση